Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πανωλεθρία των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν - Πάνω από 200 νεκροί μαχητές - Κερδίζει έδαφος η Βόρεια Συμμαχία

Μεγάλες δυνάμεις των Ταλιμπάν ηττήθηκαν από τη Βόρεια Συμμαχία, μια πολιτοφυλακή και ένα κομμάτι του αφγανικού στρατού που ξαναχτίστηκε. Ως αποτέλεσμα, δύο ακόμη περιοχές του Αφγανιστάν απελευθερώθηκαν από το τρομοκρατικό κίνημα των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, κατά την αντεπίθεση των ανταρτικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν έως 200 Ταλιμπάν, ενώ ένα άλλο μέρος των μαχητών τράπηκε σε φυγή. Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή, οι πολιτοφυλακές ενισχύουν τις κατεχόμενες περιοχές με την κατασκευή οχυρώσεων, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την προστασία των απελευθερωμένων περιοχών σε περίπτωση νέας επίθεσης από τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Ταλιμπάν έχασαν τον έλεγχο δύο ακόμη κομητειών στην επαρχία Μπαγκλάν. Απελευθερώθηκαν από την πολιτοφυλακή του διοικητή Abdul Hamid Dadgar. Ο έλεγχος της πολιτοφυλακής στις κομητείες Banu (ή Andarab) και Dehi Salah επιβεβαιώνεται με βίντεο από τη σκηνή. Οι μονάδες της πολιτοφυλακής χρησιμοποίησαν Humvees με βαριά πολυβόλα για να τα απελευθερώσουν. Προς το παρόν, οι Ταλιμπάν έχουν χάσει τον έλεγχο σε τρεις κομητείες στην επαρχία Μπαγκλάν», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ANNA News.

Για την ώρα, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ελέγχουν μόνο περίπου το 1% του εδάφους του Αφγανιστάν. Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτό κράτησε λιγότερο από μία εβδομάδα και οι δυνάμεις αντίστασης συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι μαχητές ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο σε αρκετές ακόμη περιοχές του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ήταν οπλισμένες με τουλάχιστον ένα ελικόπτερο Mi-17 με πλήρες φορτίο πυρομαχικών.

Αεροσκάφη από άγνωστη χώρα επιτέθηκαν στους Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες τους τις δύο ημέρες από ό, τι τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Όπως προαναφέραμε, εκτός από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας νίκησαν μεγάλα αποσπάσματα τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, απελευθερώνοντας μια μεγάλη περιοχή από τους Ταλιμπάν, αναφέρθηκε επίσης ότι άγνωστα αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον τους, ανοίγοντας έτσι την ευκαιρία στις δυνάμεις των ανταρτών να απελευθερώσουν μια άλλη μεγάλη περιοχή στα βόρεια της χώρας.

https://twitter.com/IFENewsAgency/status/1429314077566791680

Αναφέρεται ότι οι Ταλιμπάν δέχθηκαν πυρά από τον αέρα, ενώ αρκετές ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή συγκέντρωσης τους. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τα χτυπήματα, ωστόσο, δεν είναι οπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, με εξαίρεση 1-2 ελικόπτερα Mi-17. Ταυτόχρονα, υπήρχαν πληροφορίες ότι το χτύπημα θα μπορούσε να είχε προκληθεί από το επιθετικό αεροσκάφος A-29 Tucano \ Super Tucano, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τον αντάρτικο στρατό από το έδαφος των γειτονικών κρατών (Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν κ.λπ.), όπου αυτά τα αεροσκάφη είχαν μεταφερθεί προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν επίσης τις αναφορές ότι αρχίζουν να φτάνουν αεροσκάφη στη πολιτοφυλακή του Αχμάντ Μασούντ στο Παντζσίρ, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για την αναδιοργάνωση των αφγανικών δυνάμεων.

«Οι τρομοκράτες είναι πλέον πολύ ευάλωτοι, καθώς είναι συγκεντρωμένοι σε σχετικά μικρές διμοιρίες 100-150 ατόμων. Μια επιδρομή ελαφρών αεροσκαφών μπορεί να καταστρέψει ελεύθερα τέτοιες μονάδες και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τις τελευταίες 96 ώρες οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας έχουν αυξηθεί από 7 σε 10 χιλιάδες άτομα, οι Ταλιμπάν μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα», είπε ένας Ρώσος ειδικός. 

Ο Ahmad Mesud, γιος του Shah Mesud, και ο Yar Dostum, γιος του Rashid Dostum, Ουζμπεκικής καταγωγής, ενώθηκαν στη «Βόρεια Συμμαχία» εναντίον των Ταλιμπάν. Και οι δύο είναι γιοι δύο διάσημων διοικητών που είχαν ανταγωνιστεί ο ένας τον άλλον στο παρελθόν, αλλά άφησαν πίσω τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ