Ένοπλες Συρράξεις

ΗΠΑ: Η αμερικανική βάση στο Κατάρ έχει κορεστεί από τους εκκενωθέντες – Πολύωρη αναστολή των πτήσεων

Οι απομακρύνσεις πολιτών διακόπηκαν για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω του κορεσμού των αμερικανικών βάσεων στον Κόλπο, κυρίως στο Κατάρ, όπου κατευθύνονται οι εκκενωθέντες σε έναν πρώτο χρόνο, παραδέχτηκε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Υπήρξε μια μεγάλη χρονική περίοδος σήμερα, 6 με 7 ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία αναχώρηση», ώστε να μπορέσουν να γίνουν προετοιμασίες σε εγκαταστάσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτοί οι άνθρωποι που φεύγουν από την Καμπούλ, δήλωσε στον Τύπο ο στρατηγός Νταν ΝτεΒό, της στρατιωτικής διοίκησης, αρμόδιας για τις αερομεταφορές, Air Mobility Command.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το μεσημέρι, «ο ρυθμός είναι πολύ πιο αργός», παραδέχτηκε.

Το πρόβλημα, εξήγησε, «είναι να φύγουν οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν με προορισμό τις Ενδιάμεσες Βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή (ISBS), ειδικότερα στο Κατάρ και στο Κουβέιτ».

Και προσέθεσε πως η δυσκολία οφείλεται στη «διαχείριση της χωρητικότητας» σε αυτές τις στρατιωτικές βάσεις, που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες να δεχτούν χιλιάδες πρόσφυγες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίθηκε για την γραφειοκρατική διαχείριση της κρίσης στο Αφγανιστάν, με χιλιάδες ηλικιωμένους και παιδιά να περιμένουν για μέρες, σε επισφαλείς συνθήκες, τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν από τις ενδιάμεσες βάσεις για να φτάσουν στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαρτυρίες Αφγανών που έφυγαν από τη χώρα και μεταφέρθηκαν στο Κατάρ κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται καταγής, μέσα σε υπόστεγα που χρησιμοποιούνται για αεροσκάφη, για τρεις ή περισσότερες νύχτες στη σειρά, μέσα σε μια αποπνικτική ζέστη και διαθέτοντας πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή ντους.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, με νέο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, παραδέχτηκε πως η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μία από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», αναφέροντας μάλιστα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το «τελικό αποτέλεμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ