Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη: Σίγουρες οι ΗΠΑ για την ομαλή διενέργεια των εκλογών παρά τις συγκρούσεις πολιτιφυλακών στο εσωτερικό της χώρας

Την Παρασκευή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Joey Hood, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, τον επόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, ο Χουντ ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές «για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Λιβύων σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρο τον πληθυσμό και είναι σε θέση να ενώσει το στρατό και να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας».

"Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ συναντήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) με διάφορα κόμματα για να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εγκαίρως", δήλωσε ο Hood.

«Οι συζητήσεις για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη συνεχίζονται ακόμη και όλοι συνειδητοποιούν ότι ο λαός της Λιβύης θέλει να αποκαταστήσει την κυριαρχία της χώρας του», πρόσθεσε.

«Η έξοδος των ξένων δυνάμεων θα επιτρέψει στους Λιβύους να καθορίσουν τη μοίρα τους, και η διεθνής κοινότητα να τους βοηθήσει να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», κατέληξε.

Παράλληλα την Παρασκευή, η Υψηλή Εθνική Επιτροπή Εκλογών της Λιβύης (HNEC) ανέφερε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που εγγράφηκαν στα αρχεία της, έφτασε τους 2.408.340.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι το ποσοστό εγγραφής ήταν περίπου στο 49,77% του συνολικού αριθμού των επιλέξιμων ψηφοφόρων. Επισήμανε ότι ο αριθμός των νεοεγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις 22 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 68.244 ψηφοφόρους, σε σύγκριση με τους 51.569 που καταγράφηκαν στις 21 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του HNEC, Emad Al-Din Al-Sayeh πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρώμη την επόμενη Κυριακή, για να συμμετάσχει σε συνομιλίες που μπορεί να είναι καθοριστικές για τη «διάσωση» των εκλογών της Λιβύης που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Και ενώ τα παραπάνω αποτελούν σημεία που οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση την περιπέτεια της Λιβύης, στη χώρα συμβαίνουν άλλα γεγονότα τα οποία αποτελούν οπισθοδρόμηση αναφορικά με την πορεία προς τις εκλογές.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι διερευνά τις συγκρούσεις των κεντρικών πολιτοφυλακών της Τρίπολης που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της πολιτοφυλακής Rada με επικεφαλής τον Abdel Rauf Kara και της πολιτοφυλακής ''Υποστήριξης της Σταθεροποίησης'' με επικεφαλής τον Addel Ghani Al-Kikli Ghnewa.

Οι συγκρούσεις αναφέρθηκε ότι διήρκεσαν για μερικές ώρες από την περιοχή Sidi Al-Masri έως τον δρόμο Sikka.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Bashir Al-Amin, ανέθεσε στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθήσουν τις εκθέσεις και να λάβουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διερεύνηση αυτών των γεγονότων.

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει επίσης τους πολίτες ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι σταθερή και ότι η σύγκρουση έχει σταματήσει. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αποτραπεί η επανεμφάνιση τους

Εκτίμησή μας είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Λιβύη, αφού θα πρέπει προκειμένου να γίνουν ομαλά οι εκλογές, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους από την χώρα.

Αυτό είναι το σημείο κλειδί στην υπόθεση της Λιβύης. Ωστόσο ακόμη όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, αφού η Τουρκία δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να υποχωρεί στο θέμα απομάκρυνσης δυνάμεων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών της, που έχουν αγκιστρωθεί για τα καλά στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία στη "Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ" εξέφρασε εγγράφως ένσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία συμπεριελήφθη στα πρακτικά, ενώ πρόσφατα πληροφορίες από ανοικτές πηγές ανέφεραν περαιτέρω ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας των τουρκικών δυνάμεων (ΤΕΔ) στη Λιβύη και όχι μείωση των δυνάμεων της εκεί.

Το παραπάνω πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να "δεί πλέον" την τουρκική απειλή και από την κατεύθυνση της Λιβύης  και να μην αναμένει στρατιωτική αποχώρηση των ΤΕΔ από τη Λιβύη.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι όταν λέμε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για τη Λιβύη, μιλάμε από επανάληψη του εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα την διάλυση της χώρας και τη δημιουργία 3 νέων κρατών, ανατολικό, νότιο και δυτικό, ή τη διατήρηση της ενότητας του κράτους της Λιβύης υπό το πρίσμα όμως στην πραγματικότητα της δημιουργίας μιας χαλαρής Ομοσπονδίας των τριών παραπάνω εδαφικών περιοχών, όπου οι ξένες δυνάμεις θα "πάρουν κάτι", παραμένοντας στη χώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις διασφαλίζονται τα συμφέροντα Τουρκίας-Ρωσίας που διατηρούν δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά και των ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλίας-Ιταλίας-Αιγύπτου-ΗΑΕ και λοιπών γειτονικών χωρών.


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ