Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραήλ πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή στρατιωτική άσκηση με drones

Το Ισραήλ ολοκληρώνει την άσκηση του με drone , μαζί με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η κοινή άσκηση πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση με Παλαιστίνιους που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιτήρηση του πεδίου της μάχης και στις επιθέσεις με οπλισμένα drone

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε χθές την πρώτη κοινή διεθνή στρατιωτική άσκηση για τους χειριστές drone.

Οι μάχες τον Μάιο άφησαν 260 Παλαιστίνιους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, ενώ στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη.

Η 10ήμερη άσκηση στην "Palmachim Air Base", κοντά σε μια παραλία νότια του Τελ Αβίβ, περιελάμβανε χειριστές drone από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο στόχος της άσκησης ήταν «να τοποθετηθεί ο ισραηλινός στρατός ως ηγέτης στον τομέα των drones (RPA)», δήλωσε ο Ταξίαρχος Amir Amir Lazar, επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κοινή άσκηση έδειξε ότι πιλότοι από χώρες φιλοξενίας ασκούνταν υπό την επίβλεψη του ισραηλινού στρατού.

Ο Λάζαρ είπε ότι το 80% των επιχειρησιακών ωρών πτήσης του ισραηλινού στρατού διεξήχθησαν επί του παρόντος από RPA.

Η άσκηση σχεδιάστηκε πριν από τη σύγκρουση το Μάιο μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος του στρατού είπε ότι τα drone πραγματοποίησαν 6.000 ώρες πτήσης κατά τη διάρκεια της 11μερης σύγκρουσης.

"Αυτό είναι κάτι που συνέβη περισσότερο από ποτέ", δήλωσε ένας αξιωματούχος στο AFP με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλά drone χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα στον ίδιο στόχο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το Ισραήλ είχε drone που λειτουργούσαν στη Γάζα όλο το εικοσιτετράωρο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης από τις 10 Μαΐου έως τις 21 Μαΐου, πραγματοποιώντας επιτήρηση και επιθέσεις σε συνδυασμό με επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν εφαρμόσει στην πράξη και έχουν εγκολπωθεί την χρήση των drone στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. 

Η συγκεκριμένη άσκηση απλά πιστοποίησε το Ισραηλινό δόγμα που εφαρμόστηκε στις εχθροπραξίες με τους Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα έδωσε την ευκαιρία συνεκπαίδευσης με ομολόγους του Ισραήλ προερχόμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η χώρα μας έχει κάνει αρκετά και σημαντικά βήματα  το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλούς και σημαντικούς τομείς των Ενόπλων της Δυνάμεων, όπως στην απόκτηση  μαχητικών Rafale, ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 σε Viper, ενώ είναι θέμα χρόνου και η απόκτηση φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό.

Ωστόσο θα πρέπει η χώρα μας να "τρέξει" σε άλλους αναδυόμενους τομείς εξοπλιστικών συστημάτων, οι οποίοι παίζουν καταλυτικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, όπως είναι τα drone, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και κυρίως στη διαλειτουργικότητα των παραπάνω, μαζί με μέσα της πολεμικής αεροπορίας, της αεροπορίας στρατού, του πολεμικού ναυτικού και του στρατού ξηράς.

Θα πρέπει να δούμε άμεσα ως χώρα  την πραγματοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που να αφορούν την προμήθεια εξοπλισμένων-επιθετικών drone τόσο σε Στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο, καθώς επίσης και την απόκτηση antidrone συστημάτων σε συγκερασμό με την απόκτηση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου

Η Ελλάδα θα πρέπει έστω και με το ρόλο παρατηρητή να μετέχει σε τέτοιου είδους ασκήσεις, όπως η Ισραηλινή άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην "Palmachim Air Base".

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική πολεμική βιομηχανία, έχει εστιάσει και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα drone, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης μετά από κάθε πολεμική αναμέτρηση, ακολουθεί κριτική και εξαγωγή συμπερασμάτων προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, κάτι το οποίο σίγουρα έχουν κάνει οι Τούρκοι, μετά από τις παραπάνω στρατιωτικές επιχειρήσεις όπου μετείχαν με τα drone τους.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι κάθε περίοδος της Στρατιωτικής Ιστορίας, συνοδεύεται και χαρακτηρίζεται από ένα νέο οπλικό σύστημα που δίνει τη νίκη στο πεδίο της μάχης με κατάλληλη χρήση του, όπως ήταν η Σάρισα για τον Μέγα Αλέξανδρο, το υγρό πύρ για το Βυζάντιο, το πυροβολικό για τον Μ. Ναπολέοντα, τα άρματα , η Αεροπορία και τα Ραντάρ στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τα drone κυρίως την τωρινή χρονική περίοδο υποβοηθούμενα από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και κυρίως στη διαλειτουργικότητα των παραπάνω, μαζί με μέσα της πολεμικής αεροπορίας, της αεροπορίας στρατού, του πολεμικού ναυτικού και του στρατού ξηράς.

Ας μπούμε λοιπόν ως Ελλάδα γρήγορα στο παιγνίδι των drone και όχι ακολουθώντας τις εξελίξεις σε αυτά

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ