Ένοπλες Συρράξεις

ΗΠΑ-EE παρεμβαίνουν δραστικά στη Λιβύη

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να στηρίξει τις εκλογές και την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη.

Στη συνάντησή του με τον Αρχηγό της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) Jan Kubis, ο επικεφαλής σύμβουλος της USAID Mark Feuerstein, επέστησε επίσης την προσοχή στη δέσμευσή του να παρέχουν υποστήριξη στον λαό της Λιβύης για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών μετά τις εκλογές.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημασία της πολιτικής προόδου της Λιβύης προς «διαφανείς, αξιόπιστες και ασφαλείς εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021», σύμφωνα με δήλωση του USAID.

Ο Feuerstein συζήτησε μελλοντικά βήματα στην πολιτική διαδικασία με τον Kubis και τόνισε τα αποτελέσματα της "Διάσκεψης του Βερολίνου ΙΙ", λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε αξιόπιστες και έγκαιρες εθνικές εκλογές στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, η "Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ" για τη Λιβύη επανέλαβε την έκκληση για την «άμεση απόσυρση ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Η Διάσκεψη κάλεσε επίσης τις αρχές της Λιβύης να "τρέξουν τις διαδικασίες", για να καταστούν δυνατές οι εκλογές του Δεκεμβρίου, να γίνει η ενοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL)  και να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο. Αυτά είναι τα κύρια σημεία της τελικής δήλωσης που εγκρίθηκε στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Το έγγραφο των 58 σημείων χωρίζεται σε έξι ενότητες:

Εισαγωγή, Πολιτική Διαδικασία, Ασφάλεια, Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Μεταρρυθμίσεις, Συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Παρακολούθηση εφαρμογής τους.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στην απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη και στις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.

Σε δηλώσεις Τύπου, η Nabila Massrali, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για την αποστολή στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη αυτή τη στιγμή.

Αυτό γίνεται  υπό το φώς της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής υποστήριξης μέσω της μη στρατιωτικής και στρατιωτικής αποστολής της στη Μεσόγειο, στα πλαίσια της επιχείρησης "IRINI".

Η Μασράλι αρνήθηκε να σχολιάσει ένα έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο περιείχε ένα σύνολο ιδεών για το μέλλον της Λιβύης από την ΕΕ, και επανέλαβε την επιθυμία για ολοκληρωμένο διάλογο της Λιβύης ο οποίος να αποφέρει απτά αποτελέσματα, να διεξαχθούν οι εκλογές εγκαίρως και η συμφωνημένη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ολοκληρώνει σχέδια για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, προκειμένου να ανταγωνιστεί την επιρροή με άλλες δυνάμεις εκεί, ανέφερε ο EUObserver.

Το εσωτερικό έγγραφο της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ με ημερομηνία 1 Ιουλίου ανέφερε ότι η ειρηνευτική διαδικασία της Λιβύης απαιτεί αφοπλισμό μεγάλης κλίμακας, αποστράτευση και επανένταξη (DDR) μαχητών, καθώς και θεμελιώδη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας (SSR).

Η εφημερίδα παραπέμπει στην Τουρκία, όταν ανέφερε μια «τρίτη χώρα» που είχε «συνεχίσει την άρνηση επιθεωρήσεων» για ύποπτες αποστολές όπλων στη Λιβύη, κατά παράβαση εμπάργκο του ΟΗΕ.

Από τα  παραπάνω διαφαίνεται ότι  ΗΠΑ-ΕΕ παρεμβαίνουν δραστικά  στη Λιβύη, επί του παρόντος σε φραστικό, διπλωματικό και οικονομικό  επίπεδο, όχι όμως ακόμη σε στρατιωτικό επίπεδο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Λιβύη, αφού θα πρέπει προκειμένου να γίνουν ομαλά οι εκλογές, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους από την χώρα.

Αυτό είναι το σημείο κλειδί στην υπόθεση της Λιβύης. Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι ακόμη όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, αφού η Τουρκία δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να υποχωρεί στο θέμα απομάκρυνσης δυνάμεων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών της, που έχουν αγκιστρωθεί για τα καλά στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία στη "Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ" εξέφρασε εγγράφως ένσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία συμπεριελήφθη στα πρακτικά, ενώ πρόσφατα πληροφορίες από ανοικτές πηγές ανέφεραν περαιτέρω ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας των τουρκικών δυνάμεων (ΤΕΔ) στη Λιβύη και όχι μείωση των δυνάμεων της εκεί.

Το παραπάνω πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να "δεί πλέον" την τουρκική απειλή και από την κατεύθυνση της Λιβύης  και να μην αναμένει στρατιωτική αποχώρηση των ΤΕΔ από τη Λιβύη.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι όταν λέμε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για τη Λιβύη, μιλάμε από επανάληψη του εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα την διάλυση της χώρας και τη δημιουργία  3 νέων κρατών, ανατολικό, νότιο και δυτικό, ή τη  διατήρηση της ενότητας του κράτους της Λιβύης  υπό το πρίσμα όμως στην πραγματικότητα της δημιουργίας μιας χαλαρής Ομοσπονδίας των τριών παραπάνω εδαφικών περιοχών, όπου οι ξένες δυνάμεις θα "πάρουν κάτι", παραμένοντας στη χώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις διασφαλίζονται τα συμφέροντα Τουρκίας-Ρωσίας που διατηρούν δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά και των ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλίας-Ιταλίας-Αιγύπτου-ΗΑΕ και λοιπών γειτονικών χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...