Ένοπλες Συρράξεις

Πως σχετίζονται οι κινήσεις του Ερντογάν στην Κύπρο με το Αφγανιστάν;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποβάθμισε την προειδοποίηση των Ταλιμπάν για συνέπειες, εάν τα τουρκικά στρατεύματα παραμείνουν στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τους Ταλιμπάν να «τερματίσουν την κατοχή του εδάφους των αδελφών τους.

"Οι Ταλιμπάν πρέπει να τερματίσουν την κατοχή του εδάφους των αδελφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη θα επικρατήσει άμεσα στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν φύγει για ταξίδι του στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Είπε ότι η προσέγγιση των Ταλιμπάν αναφορικά  με την Τουρκία δεν ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι Μουσουλμάνοι πρέπει να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο.

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να  αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρόμιου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη των δυνάμεων της εκεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία αναφορικά με  τα σχέδια της να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για να διατηρήσουν τον έλεγχο του  αεροδρομίου της Καμπούλ, χαρακτηρίζοντας  τα ως  κατακριτέα και προειδοποίησαν  για συνέπειες.

"Στη δήλωση των Ταλιμπάν δεν υπάρχει καμία φράση, δεν θέλουμε την Τουρκία ", δήλωσε ο Ερντογάν όταν ρωτήθηκε για τις προειδοποιήσεις των Ταλιμπάν και συνέχισε λέγοντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TRT ότι :

"H Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Μια νέα εποχή ξεκινά στο Αφγανιστάν και στην περιοχή, με την Τουρκία να στέκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν και θέλουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ να συνεχίσει να λειτουργεί. Προκειμένου η Τουρκία να αναλάβει αυτό το ρόλο υφίστανται αρκετές προϋποθέσεις  τόσο σε διπλωματικές επίπεδο όσο και σε υλικοτεχνική υποστήριξη σε σχέση με τις ΗΠΑ . Εάν μας δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη, θα σκεφτούμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ."

Οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Ερντογάν σε σχέση με τις  τις ΗΠΑ είναι οι ακόλουθες:

"Πρώτον η Αμερική θα είναι στο πλευρό μας σε διπλωματικό επίπεδο, δεύτερον θα μας παρέχουν πλήρη  υλικοτεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη και τρίτον  επειδή  θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα έχουμε την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Εάν μπορούν  αυτά να επιτευχθούν, τότε εξετάζουμε το ενδεχόμενο ανάληψης της ευθύνης ασφάλειας και λειτουργίας του Αεροδρομίου της Καμπούλ."

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης σχέδια για συζήτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν με τη ριζοσπαστική ομάδα των Ταλιμπάν 

Σημειωτέον ότι μετά τη δήλωση του Προέδρου Joe Biden σχετικά με την ολοκλήρωση της επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της, η κατάσταση  ασφαλείας στη χώρα  επιδεινώθηκε δραματικά.

Στις 13 Ιουλίου, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν είχε ολοκληρωθεί περισσότερο από 95%.

Από την άλλη πλευρά, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο σε ποσοστό πάνω από το 85% του εδάφους του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με πέντε χώρες ,το Ιράν, την Κίνα, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Εν τω μεταξύ, στις 13 Ιουλίου, το αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι 1TV ανέφερε τη δήλωση των Ταλιμπάν, η οποία τόνισε ότι ήταν έτοιμη να επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις εάν παραμείνουν στο αφγανικό έδαφος.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν την τουρκική ηγεσία να εγκαταλείψει την απόφαση, η οποία "δημιουργεί προβλήματα μεταξύ των μουσουλμανικών λαών και των δύο χωρών".

Εν τω μεταξύ  πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν της Καμπούλ την Τρίτη κατά τη διάρκεια των προσευχών της εορταστικής περιόδου του Eid al-Adha, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η επίθεση συνέβη καθώς ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani και άλλοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στις προσευχές των εορτών των μουσουλμάνων Eid al-Adha. Σημειωτέον  ότι η γιορτή της θυσίας εορτάζεται φέτος από τις 19 έως τις 23 Ιουλίου.

Το αφγανικό τηλεοπτικό κανάλι 1-TV ανέφερε ότι ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν  άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ΗΠΑ-Τουρκία διαπραγματεύονται ακόμη αναφορικά με το τι μέλει γενέσθαι στο Αφγανιστάν, του οποίου το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Εκτίμηση μας είναι ότι τελικά οι Ταλιμπάν θα επικρατήσουν πλήρως στο Αφγανιστάν, επιβάλλοντας τους όρους τους. Η Τουρκία μέσω Αφγανιστάν έχει καταφέρει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ θέτοντας όρους και προϋποθέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ότι στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ευοδωθούν και υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, θα υπάρξει εξάρτηση της Ουάσιγκτον από την Άγκυρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Η εξάρτηση αυτή θα συμπαρασύρει  ανοχή των ΗΠΑ και σε άλλα περιφερειακά ζητήματα αναφορικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, γεγονός το οποίο δημιουργεί συνειρμούς αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ σε Λιβύη, Συρία, ΝΑ Μεσόγειο, Κύπρο και Ελληντουρκικά, S-400

Είναι πάρα πολύ πιθανό η πολύ χλιαρή στάση του Ερντογάν στην  επίσκεψη του που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο, να σχετίζεται με το γεγονός ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και δεν επιθυμεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση ο Τούρκος Πρόεδρος, να προκαλέσει την Ουάσιγκτον, καταστρέφοντας αυτό που με νύχια και δόντια κατόρθωσε, να μιλάει απευθείας με τις ΗΠΑ.

Επίσης οι έντονες πιέσεις της ΕΕ σε συγκερασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στον Ερντογάν, για αποφυγή σημαντικών  προκλητικών ενεργειών στην Κύπρο και λέμε σημαντικών, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος διολισθαίνει πάντα με ενέργειες σε αυτό που πραγματικά πιστεύει και επιθυμεί και όχι σε εκείνο που λόγω περιστάσεων αναγκάζεται να αποφύγει

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι αυτή η "μετριοπάθεια προκλήσεων" του Ερντογάν σε Κύπρο και Α. Μεσόγειο είναι ευκαιριακή και στιγμιαία για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν παραίτηση από τις Τουρκικές διεκδικήσεις, όπως αυτή των δύο κρατών στην Κύπρο την οποία συνεχώς διατυμπανίζει ο Ερντογάν ότι είναι η μόνη λύση για το Κυπριακό, καθώς και ο σφετερισμός και η υφαρπαγή μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και του υποθαλάσσιου πλούτου της Μεγαλονήσου, καθώς και της Ελλάδας τόσο μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, όσο και μεταξύ Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ