Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραήλ βομβάρδισε το εργοστάσιο όπλων της Χαμάς στη Γάζα

Μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες ησυχίας, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς οι οποίοι προκάλεσαν τέσσερις πυρκαγιές στο νότιο τμήμα της χώρας, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουνμ μεγάλες υλικές ζημιές. 

Η παραπάνω ενέργεια σήμανε αυτόματα ισραηλινή αντίδραση.

Συγκεκριμένα, "Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν  εργοστάσιο όπλων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς την Παρασκευή, ως απάντηση  στις  επιθέσεις της" ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Ο στρατός είπε ότι η περιοχή που βομβαρδίστηκε χρησιμοποιήθηκε, από την τρομοκρατική οργάνωση για την ανάπτυξη και κατασκευή όπλων.

«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις εμπρηστικών μπαλονιών στο ισραηλινό έδαφος. Το IDF θα ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές προσπάθειες από τη Λωρίδα της Γάζας », δήλωσε ο στρατός. Η παλαιστινιακή πλευρά  δεν ανέφερε θύματα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Τα εμπρηστικά μπαλόνια που ξεκίνησαν από την Γάζα την Πέμπτη πυροδότησαν τέσσερις πυρκαγιές κοντά σε ισραηλινές πόλεις κατά μήκος των νότιων συνόρων, μετά από δύο εβδομάδες ησυχίας από το τελευταίο κύμα εμπρηστικών επιθέσεων.

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές ήταν μικρές και όχι επικίνδυνες, σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Πυροσβεστικής και Διάσωσης, οι οποίες ανέφεραν ότι  κατάφεραν γρήγορα να αποκτήσουν τον έλεγχο των πυρκαγιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Eshkol ,πριν προκληθεί σημαντική ζημιά.

Τη 18η Ιουνίου, η ισραηλινή ΠΑ είχε επίσης βομβαρδίσει θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς προς το Ισραήλ.

Η ανταπόκριση της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Naftali Bennett έδειξε μετατόπιση της πολιτικής από την προηγούμενη, η οποία δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις εμπρηστικές επιθέσεις με μπαλόνια και δεν θα το έκανε τόσο γρήγορα ή τόσο βίαια, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση κατά μήκος των νότιων συνόρων.

Τα εμπρηστικά μπαλόνια και οι ισραηλινές επιθέσεις  του περασμένου μήνα ,ήταν τα πρώτα "επεισόδια" μετά τον πόλεμο των 11 ημερών, όπου πολέμησε το Ισραήλ ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας τον Μάιο.

Αιτία τότε, στάθηκε δικαστική απόφαση για απομάκρυνση Παλαιστινίων από τις οικείες τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και η πραγματοποίηση από  ακροδεξιούς ακτιβιστές  πορείας μέσω της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, γεγονότα τα οποία οι παλαιστινιακές ομάδες χαρακτήρισαν ως πρόκληση.

Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να επεκταθούν οι ταραχές  και να μετουσιωθούν σύντομα σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες εμπρηστικές και εκρηκτικές συσκευές στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας εκτεταμένες πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές σε γεωργικές περιοχές, φυσικά καταφύγια και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Η Χαμάς χρησιμοποίησε την εκτόξευση εμπρηστικών συσκευών για να διατηρήσει την πίεση στο Ισραήλ .Ο Bennett, ο οποίος αντικατέστησε τον Benjamin Netanyahu στις 13 Ιουνίου, ζήτησε από καιρό μια πιο σκληρή απάντηση στα εμπρηστικά μπαλόνια, λέγοντας  ότι τα προηγούμενα χρόνια ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται όπως οι πύραυλοι και ότι οι επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ πρέπει να λάβουν την ίδια απάντηση με τις επιθέσεις που στοχεύουν στο κεντρικό Ισραήλ .

Το 2018, για παράδειγμα, ο Bennett , ο οποίος τότε ήταν υπουργός παιδείας , ζήτησε από το IDF  να σκοτώσει όλους εκείνους που εκτοξεύουν μπαλόνια επίθεσης από τη Γάζα, μια πρόταση που συνάντησε την αντίδραση  από τον τότε αρχηγό του IDF Gadi Eisenkot.

Η δράση φέρνει αντίδραση και ο κύκλος της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν λέει να κλείσει. Η σχέση τους μοιάζει με βραθυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, προκαλώντας νέους πολέμους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ