Ένοπλες Συρράξεις

Τελεσίγραφο Σίσι-Μπλίνκεν-Μέρκελ σε Ερντογάν για απόσυρση μισθοφόρων από Λιβύη

Το θέμα είναι αυτά να μετουσιωθούν σε δραστικές ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη, την ώρα που τα κράτη που πρέπει να το πράξουν όπως η Τουρκία και η Ρωσία, "σφυρίζουν αδιάφορα".

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι πραγματοποίησε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν στο Κάιρο, όπου συζήτησαν ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ειδικά όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από αιγυπτιακής πλευράς ο ΥΠΕΞ της χώρας Sameh Shoukry και ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Abbas Kamel . Από πλευράς ΗΠΑ μετείχαν η Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Victoria Noland, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Κάιρο Jonathan Cohen  και ο Thomas Sullivan αναπληρωτής γραμματέας του  Γενικού επιτελείου των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δήλωση, ο Ράντι είπε ότι οι δύο συζήτησαν για τη στήριξη της τρέχουσας μεταβατικής φάσης στη Λιβύη, έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο Ελ-Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούμε για την απέλαση ξένων μισθοφόρων και να διαλύσουμε τις πολυάριθμες πολιτοφυλακές προκειμένου να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα εμποδίσει να επικρατήσει  χάος και θα αποτρέψει τη μετατροπή της Λιβύης σε πεδίο μάχης για ξένες δυνάμεις.

https://youtu.be/RgxpRxhr7Fs

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, ο Blinken είπε ότι η Αίγυπτος θεωρείται κεντρικός εταίρος στην καταπολέμηση της διασυνοριακής τρομοκρατίας. Η επίσκεψη του Blinken στην Αίγυπτο έρχεται ως μέρος της πρώτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία ,καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ προσπαθεί να εδραιώσει την ηρεμία στην περιοχή μετά από μια 11ήμερη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

 Νωρίτερα  αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν βιντεοδιάσκεψη  για να συζητήσουν την τελευταία εξέλιξη στη Λιβύη και τον επείγοντα χαρακτήρα της απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα

Και οι δύο συμφώνησαν για τον κρίσιμο χαρακτήρα της ομαλής και ασφαλούς απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων ένοπλων ομάδων από τη Λιβυκή γη.

 Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε τις προσπάθειες της χώρας του προκειμένου να βοηθήσει την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης στην εκπλήρωση του στόχου της που είναι  να πραγματοποιηθούν εκλογές τον  Δεκέμβριο ως προαπαιτούμενο  για την ανοικοδόμηση του κράτους και των εθνικών του θεσμών.

Ο Αλ-Σίσι και η Μέρκελ τόνισαν ότι η απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη θα «εξασφαλίσει μια ειρηνική και επιτυχημένη μεταβατική περίοδο και θα συμβάλει στις ελπίδες του λαού της Λιβύης για ένα καλύτερο μέλλον».

Τέλος η  γειτονική Τυνησία  δήλωσε ότι θα βοηθήσει τη Λιβύη να δημιουργήσει και να αναπτύξει τον τομέα των βιομηχανικών ζωνών της, σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών της χώρας 

Τα νέα ήρθαν μετά από συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Βιομηχανίας και Ορυκτών της Λιβύης Ahmed Abuhisa και του πρέσβη της Τυνησίας στη Λιβύη Asaad Al-Ajili και της συνοδευτικής αντιπροσωπείας του στο γραφείο του Υπουργείου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε πώς η Λιβύη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Τυνησίας στη δημιουργία και τον εξοπλισμό βιομηχανικών ζωνών, καθώς η αντιπροσωπεία της Τυνησίας εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ο αρχικός συντονισμός μεταξύ της Αρχής Βιομηχανικών Ζωνών της Λιβύης και του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Βιομηχανικών Ακινήτων της Τυνησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αντιπροσωπεία της Τυνησίας εξέφρασε την προθυμία της να εργαστεί προκειμένου να αναπτύξει η Λιβύη  βιομηχανική υποδομή, να εισηγηθεί και να επιβλέπει τα έργα που θα κατασκευαστούν στις βιομηχανικές ζώνες και να παράσχει  τέλος τεχνική υποστήριξη.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι στα λόγια όλοι επιδεικνύουν καλές προθέσεις. Το θέμα είναι πως θα υλοποιηθεί η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων όταν τα κράτη που πρέπει να το πράξουν , όπως η Τουρκία και η Ρωσία "σφυρίζουν αδιάφορα"

Επίσης παρατηρούμε ότι γίνεται λόγος για αποχώρηση ξένων μισθοφόρων και όχι ξένων στρατευμάτων και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία έχει σπεύσει να επικαλεστεί  ότι η  στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη είναι νόμιμη , αφού είναι προϊόν της συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που είχε υπογράψει με την προηγούμενη φιλότουρκη κυβέρνηση του τον Φαγέζ αλ Σαράζ .

Επίσης η Τουρκία τελευταία, ευαγγελίζεται αυτόκλητα το ρόλο της χώρας που μέσω της στρατιωτικής συμφωνίας που προαναφέραμε, παρέχει  βοήθεια  στην Frontex για την διαφύλαξη της  ΕΕ από μεταναστευτικά κύματα προερχόμενα από το έδαφος της Λιβύης !! 

https://youtu.be/Vd2EV1CXs78

Τέλος η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η εκπαίδευση που παρείχε στο έδαφός της σε στρατιωτικούς της Λιβύης , είναι αποτέλεσμα της εν λόγω νόμιμης συμφωνίας.

Φυσικά όλα αυτά η Τουρκία τα κάνει για να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Λιβύη, το οποίο περιλαμβάνει ως μέρος του το παντελώς ανυπόστατο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ, με το οποίο ουσιαστικά "κλέβει" μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως  και νοτιανατολικά της νήσου Κρήτης.

ΗΠΑ -ΕΕ- Αίγυπτος-Ελλάδα  δεν θα επιτρέψουν αυτό να γίνει, διότι έτσι η ΝΑ Μεσόγειος  θα μετατραπεί σε τουρκική λίμνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...