Χαμάς
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Χαμάς εκτόξευσε 2.300 πυραύλους και ρουκέτες κατά του Ισραήλ σε μία εβδομάδα!

Οι εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς είναι συνεχείς και καταιγιστικές, τόσο σε σφοδρότητα κτυπημάτων, όσο και σε απώλειες. Σύμφωνα με τις  εξελίξεις της τελευταίας στιγμής είχαμε τα ακόλουθα:

Αφού έφτασε χθες στο Ισραήλ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Hady Amr για τις υποθέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης, δήλωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους Ισραηλινούς ηγέτες στην Ιερουσαλήμ πριν κατευθυνθεί στη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Επίσης η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ δήλωσε ότι ενθαρρύνει την δημιουργία  μιας «βιώσιμης ηρεμίας», μεταξύ Παλαιστινίων-Ισραήλ.

Την ίδια ώρα το  Υπουργείο Υγείας της Γάζας δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 140, εκ των οποίων 39 ανήλικοι  ενώ οι τραυματίες είναι 1000. Παράλληλα αναφέρει  πως  η Αίγυπτος μεταφέρει στο έδαφός της σοβαρά τραυματίες  για περίθαλψη και θεραπεία. Για τον λόγο αυτό η Αίγυπτος ανοίγει σήμερα τη συνοριακή διέλευση της Ράφα με τη Γάζα για να επιτρέψει σε 10 ασθενοφόρα που μεταφέρουν σοβαρά τραυματισμένους Παλαιστινίους για θεραπεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι μέλη τρομοκρατικών ομάδων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, θύματα λανθασμένης  εκτόξευσης πυραύλου από τη Χαμάς που προσγειώθηκε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επικρίνει τη Χαμάς ότι ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων λέγοντας:

«Η Χαμάς φέρει την πλήρη ευθύνη για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα. Αναζήτησε αυτή την κλιμάκωση και το ξεκίνησε όταν επιτέθηκε στην Ιερουσαλήμ. Έθεσε σκόπιμα τους εκτοξευτές πυραύλων και τις ρουκέτες της σε θέσεις στο κέντρο των κατοικημένων περιοχών και αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Επιτίθεται στους πολίτες μας για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από αυτούς και αυτό είναι ένα άλλο έγκλημα πολέμου."

Επίσης ο IDF ανέφερε ότι κατέρριψαν drone που έφερε εκρηκτικά που πετούσε στο Ισραήλ και προερχόταν από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αυστρία σήμερα αφού η χώρα ανάρτησε την ισραηλινή σημαία σε πολλά επίσημα κτίρια σε αλληλεγγύη προς το εβραϊκό κράτος καθώς μάχεται με τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Βιέννη καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να σώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη.

Οι σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν και πάλι σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα, σηματοδοτώντας εισερχόμενους πυραύλους. Ήχος σειρήνων σε Kissufim, Ein Hashlosha, Nir Oz και άλλες τοποθεσίες.

Νωρίτερα είχαμε μια σοβαρή στρατιωτική εξέλιξη , όπου ο IDF αναφέρει ότι απέτρεψε χθές το βράδυ επιχείρηση εχθρικής  διείσδυσης εναντίον Ισραηλινών από την κατεύθυνση του Λιβάνου.

Ο στρατός λέει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του εντόπισαν αρκετούς ύποπτους που έκοψαν το φράχτη των συνόρων σκάβοντας κάτω από αυτόν. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν και οι επίδοξοι εισβολείς απομακρύνθηκαν.

Ο  IDF λέει ότι η συμπεριφορά και τα αποδεικτικά στοιχεία των υπόπτων στη σκηνή δείχνουν ένα σχέδιο διείσδυσης στο Ισραήλ και πραγματοποίησης επίθεσης στην περιοχή της Μετούλα.

Περίπου 2.300 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα αυτήν την εβδομάδα. σχεδόν 400 προσγειώθηκαν μέσα στη Λωρίδα, σύμφωνα με Ισραηλινές επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με το IDF, περίπου 1.000 από τα βλήματα, τα οποία κατευθύνονταν προς κατοικημένες περιοχές, αναχαιτίστηκαν από το σύστημα άμυνας πυραύλων Iron Dome.

Επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας ότι παρά την κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ διπλωματικών ενεργειών, με την αποστολή ειδικού εκπροσώπου τους στην περιοχή και τις ομιλίες που θα διεξάγει με Ισραήλ και Παλαιστινίους, δεν αναμένουμε σύντομα κατάπαυση του πυρός. Το αντίθετο μάλιστα προβλέπουμε μεγαλύτερη σφοδρότητα της σύγκρουσης.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ