Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία θα διατηρήσει "στρατιωτική σχέση" με το Αφγανιστάν

Η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδιώξει να διατηρήσει μια στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν μετά την αναχώρηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο του Asia Times .

Εμείς θα προσθέταμε ότι υπάρχει πιθανότητα αν αυτό δεν ευοδωθεί, η Τουρκία να θελήσει να διατηρήσει "στρατιωτική σχέση" με το Αφγανιστάν,μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δηλώνοντας πρόθυμη να εκπαιδεύει αφγανικές δυνάμεις στο έδαφός της, όπως ακριβώς έκανε και με τη Λιβύη. 

Οι πρόσφατοι διπλωματικοί  ελιγμοί της τελευταίας στιγμής από τη Διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έφεραν την Άγκυρα στο προσκήνιο των προσπαθειών, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πιο σταθερό μέλλον για τη χώρα που επλήγη από τον πόλεμο, σημείωσε το άρθρο.

Μια ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και επρόκειτο να γίνει στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, αναβλήθηκε.

Η Τουρκία πάντως ενδέχεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε συνομιλίες που είναι πιθανό να ξαναρχίσουν μετά το Ραμαζάνι.

"Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να το αναβάλουμε .Συμβουλευτήκαμε το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού ", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, προσθέτοντας ότι "δεν χρειάζεται να βιαστείτε ",μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.

Ωστόσο, καθώς οι μάχες αυξάνονται εκ νέου στο Αφγανιστάν και οι υπηρεσίες βοήθειας προειδοποιούν για μια επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ούτε για τη διάσκεψη ούτε για τη διπλωματική παρέμβαση της Τουρκίας, ανέφεραν οι Asia Times.

«Η πιθανότητα να συγκεντρωθούν όλες οι πλευρές εδώ είναι απίστευτα χαμηλή», δήλωσε στην έκθεση ο Andrew Watkins, ανώτερος αναλυτής για το Αφγανιστάν στο International Crisis Group.

«Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται, πήραν όλο το οξυγόνο έξω από το δωμάτιο. Τώρα, υπάρχει λίγος χώρος για τον καθένα να επικεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο », είπε ο Watkins.

Υπάρχει η προοπτική ανθρωπιστικής καταστροφής στο Αφγανιστάν που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό προσφύγων που κατευθύνονται δυτικά.

"Ο εκτοπισμός των προσφύγων πιθανότατα θα καταλήξει στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας", πρόσθεσε ο Watkins.

Η Τουρκία είναι ήδη ένας σημαντικός προορισμός για τους Αφγανούς που ξεφεύγουν από τη σύγκρουση, με περισσότερους από 200.000 να προσπαθούν να εισέλθουν στην Τουρκία μόνο το 2019, ανέφερε η έκθεση.

Το 2020, τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έδειξαν ότι οι Αφγανοί ήταν η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που διακινδύνευαν την επικίνδυνη θαλάσσια διάβαση στο Αιγαίο, από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η αποφυγή μιας περαιτέρω προσφυγικής κρίσης, καθώς η Τουρκία ήδη φιλοξενεί πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία, θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω εμπλοκή της Άγκυρας, ανέφερε η έκθεση.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος Ταξίαρχος Στρατσούκ Γιουρτσίζογλου ανέλαβε πρόσφατα τη Διοίκηση της Μονάδας παροχής εκπαίδευσης, στρατιωτικών συμβούλων και βοήθειας άσκησης διοίκησης (TAACC) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης, ο Γιουρτσίζογλου είπε ότι η Μονάδα, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού στρατιωτικού τμήματος, "θα συνεχίσει να υπηρετεί σε στενή συνεργασία με τους Αφγανούς ομολόγους του, όπως πάντα"

Το TAACC είναι ένας πολυεθνικός σχηματισμός που ασχολείται με την εκπαίδευση και τη βοήθεια στην αφγανική αστυνομία και τις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας. Περιλαμβάνει μονάδες από την Τουρκία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιουρτσίζογλου αντικατέστησε τον Τούρκο Ταξίαρχο Αχμέτ Γιασάρ Ντένερ στη Διοίκηση της εν λόγω Μονάδας.

Τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί υπό την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2003, αλλά δεν συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Τουρκία ενέτεινε όπως προαναφέραμε τις προσπάθειες για την υποστήριξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, της ομάδας που ελέγχει τη χώρα πριν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001.

Τον Ιανουάριο 2021, η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Κοινής Δύναμης Άμεσης  Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ, θέτοντας 6.400 στρατιωτικούς  σε ετοιμότητα για ταχεία ανάπτυξη.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Τουρκία ασκεί στρατιωτική διπλωματία μέσω ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους, προκειμένου να "πείσει "τις ΗΠΑ ότι είναι πιστός και υπολογίσιμος σύμμαχος, ο οποίος προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στις ίδιες όσο και στη συμμαχία.

Στόχος της είναι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα και να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος τους λόγω των S-400. Αυτό όμως είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας.

Ο μακροπρόθεσμος είναι να πείσουν τις ΗΠΑ ότι προτίθενται να παίξουν το ρόλο τους στην " νότια αυλή της Ρωσίας", αλλά και να ανασχέσουν την προέλαση της Κίνας προς Δυσμάς  μέσω των χωρών πέριξ της Κασπίας, Καζακστάν-Ουζμπεκιστάν-Τουρμενιστάν-Κιργιζίας-Τατζικιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...