Ένοπλες Συρράξεις

"Δάχτυλος" Ερντογάν! Οι Αζέροι προετοιμάζονται για νέα επίθεση κατά της Αρμενίας

Οι  πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ σχετικά με τον "διάδρομο του Ζανγκζούρ" πυροδότησαν ένα κλίμα ανησυχίας στους Αρμένιους.

Η παλιά  γη  των Αζέρων που δόθηκε στην Αρμενία πριν από 101 χρόνια, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Το ζήτημα του διαδρόμου Zengezur είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Η Αρμενία ανησυχεί πολύ για αυτό, γιατί  μετά το άνοιγμα του διαδρόμου της Ζανγκζούρ , οι σχέσεις  Τουρκίας και  Αζερμπαϊτζάν θα γίνουν ακόμη στενότερες, αφού θα συνδέονται οδικώς και σιδηροδρομικώς μεταξύ τους άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρμενικός τύπος και τα κοινωνικά δίκτυα μιλάνε και γράφουν για το Zangezur σχεδόν καθημερινά. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την ανησυχία στην αρμενική κοινότητα, η αρμενική ηγεσία, ο Πρόεδρος Armen Sarkisyan και ο πρωθυπουργός NikolPashinyan, επισκέπτονται περιστασιακά την περιοχή Zangezur, συναντούν τους ντόπιους και προσπαθούν να τους ηρεμήσουν.

Η περιοχή Zangezur, την οποία οι Αρμένιοι ονομάζουν Syunik, βρίσκεται στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν και σήμερα ο στρατός του  βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτήν. Οι ντόπιοι  Αρμένιοι κάτοικοι, που βλέπουν τους στρατιώτες  του Αζερμπαϊτζάν και την τρίχρωμη σημαία του  κάθε μέρα,  ανησυχούν ολοένα και περισσότερο.

Τι είπε λοιπόν ο Ilham Aliyev για τον Zangezur στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα; 

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είπε  ότι "οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν θα επιστρέψουν στο Zangezur, το οποίο πάρθηκε από εμάς πριν από 101 χρόνια", συμπληρώνοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και ότι το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν.

 «Θα αποκτήσουμε τον διάδρομο Zangezur, είτε το θέλει η Αρμενία είτε όχι. Όπως είπα, είτε αποσύρετε εθελοντικά από τη γη μας είτε θα σας αναγκάσουμε να το κάνετε. Αυτό συνέβη. Η μοίρα του διαδρόμου Zengezur θα είναι η ίδια. Ο κύριος ανταγωνιστής μας είναι ο χρόνος. Επειδή η κατασκευή των σιδηροδρόμων και των αυτοκινητοδρόμων απαιτεί χρόνο. Οι άνθρωποι του Αζερμπαϊτζάν θα επιστρέψουν στο Zangezur, το οποίο ελήφθη από εμάς πριν από 101 χρόνια. "

Υπήρχε μια πρόταση σε αυτήν την ομιλία που τράβηξε  ιδιαίτερα την προσοχή των Αρμενίων. Ο Ilham Aliyev είπε ότι ο κύριος αντίπαλός μας είναι η ώρα. Αυτή δεν είναι μια απλή δήλωση. Είναι επίσης ένας δείκτης της δύναμης του Αζερμπαϊτζάν. Με άλλα λόγια το Αζερμπαϊτζάν δεν φοβάται όχι μόνο την Αρμενία, αλλά και τους υποστηρικτές της και άλλες παγκόσμιες υπερδυνάμεις. 

Αυτή η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν παρουσιάστηκε διαφορετικά στον αρμενικό τύπο. Οι Αρμένιοι πιστεύουν ότι το Αζερμπαϊτζάν απαιτεί εδάφη εναντίον της Αρμενίας και προσπαθεί να καταλάβει την περιοχή Ζαντζέζουρ. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για το άνοιγμα του διαδρόμου Zengezur, το οποίο αντικατοπτρίζεται σαφώς στη συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου. Με άλλα λόγια, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικολ Πασινιάν υπέγραψε τη συμφωνία με τη δική του υπογραφή και επομένως η αρμενική πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει αυτό το έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ο διάδρομος Zangezur είναι τόσο σημαντικός για το Αζερμπαϊτζάν; Και τι κρύβεται πίσω από την ανησυχία της Αρμενίας για αυτόν τον διάδρομο; 

Καταρχάς, η δήλωση της 10ης Νοεμβρίου που υπέγραψαν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας και της Αρμενίας αντικατοπτρίζει το ζήτημα της εγκατάστασης της χερσαίας σύνδεσης του Nakhchivan με τον κύριο κορμός του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η σύνδεση διέρχεται από τον διάδρομο Zengezur. Επί του παρόντος, το ζήτημα του ανοίγματος του διαδρόμου Zengezur βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το άνοιγμα αυτού του διαδρόμου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του Αζερμπαϊτζάν και της περιοχής γενικότερα.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομίες των τουρκικών χωρών και θα αυξήσει τη σημασία των διαδρόμων μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου.

Ο διάδρομος Zangezur όχι μόνο θα ενώσει τις τουρκικές χώρες με ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άνω των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα αυξήσει επίσης τη στρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν. Αυτός ο διάδρομος θα συνδέσει την περιοχή με σημαντικό οικονομικό δυναμικό και φυσικούς πόρους.

Το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur θα κάνει το Αζερμπαϊτζάν μεταφορικό κόμβο  στην περιοχή.

Το πιο σημαντικό, είναι ότι ο τουρκικός κόσμος θα επανενωθεί χάρη στον διάδρομο Zengezur χρόνια αργότερα.

Φαίνεται ότι το ζήτημα του διαδρόμου Zangezur θα προκαλέσει ένταση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για πολλά χρόνια. Η άρνηση ανοίγματος αυτού του διαδρόμου παραβιάζει τη συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου 2020.

Εάν η Αρμενία προχωρήσει σε αυτό, ένας νέος πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι αναπόφευκτος. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ