Ένοπλες Συρράξεις

Tάταροι Κριμαίας: ''Ευχαριστούμε την Τουρκία για το έργο ανοικοδόμησης 500 κατοικιών''!

Ο επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας ευχαρίστησε την Πέμπτη τον πρόεδρο της Τουρκίας για ένα σχέδιο στέγασης στην Ουκρανία για εκτοπισμένους Τάταρους της Κριμαίας.

Σε επιστολή του, ο Ρεφάτ Τσούμπαροφ ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το έργο του για την προστασία των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας, καθώς και για την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η συνέλευση επαίνεσε τις προσπάθειες της Τουρκίας να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων της Κριμαίας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Κριμαία, καθώς η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τη χερσόνησο το 2014.

Ενώ η Τουρκία χτίζει 500 μονάδες στέγασης θα κάνει πολλά για να μετριάσει τα στεγαστικά προβλήματα των Τατάρων, η επιστολή ζήτησε την αξιολόγηση 500 επιπλέον μονάδων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Τουρκία το περασμένο Σάββατο, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για  την κατασκευή 500 μονάδων στέγασης για τους Τάταρους της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Οι Τάταροι της Κριμαίας έχουν αντιμετωπίσει διωγμούς από την κατάληψη της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014, μια κατάσταση που έχει αποφευχθεί η Τουρκία.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, καθώς και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν την προσάρτηση παράνομη.

Ο Τσουμπάροφ απαγορεύτηκε να εισέλθει στη χερσόνησο μετά την προσάρτηση και η συνέλευση των Τατάρων χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική οργάνωση», με τις δραστηριότητές της να απαγορεύονται.

Λόγω πιέσεων από τη ρωσική κυβέρνηση, χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο.

Οι φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές διεκδικούν επίσης τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Donbass, την οποία έχουν ελέγξει παράνομα για επτά χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της κοντά στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να παροτρύνει τη Ρωσία να «τερματίσει αυτή τη στρατιωτική συσσώρευση μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποσυρθεί αμέσως»

Η εμπλοκή της Τουρκίας για ανοικοδόμηση κατοικιών για τους Τατάρους της Κριμαίας, έρχεται ως επιστέγασμα αφενός της συμμαχικής σχέσης Ουκρανίας-Τουρκίας και του γεγονότος ότι η Τουρκία εμφανίζεται ως η προστάτιδα των απανταχού ομοεθνών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ