Ένοπλες Συρράξεις

Η Τρίπολη υπόσχεται ταξίδια χωρίς βίζα για Τούρκους πολίτες - Δεσμεύεται να ανοίξει ξανά πρεσβεία στην Άγκυρα!

Η Λιβύη θα επιταχύνει τις εργασίες για την εφαρμογή ταξιδιών χωρίς βίζα για Τούρκους πολίτες, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu, σύμφωνα με τον προσωρινό Πρωθυπουργό της χώρας τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντέμπιχ ταξίδεψε στη Τουρκία τη Δευτέρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε μια σύσκεψη Τούρκων και Λίβυων αξιωματούχων, ο Ντέμπιχ ανέφερε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του για να διευκολύνει  την προσέλκυση μεγαλύτερων επενδύσεων από την Τουρκία.

"Θέλουμε η τουρκική και η λιβυκή ιδιωτική βιομηχανία να αλληλεπιδρούν και να συγχωνεύονται", δήλωσε ο Ντμπίμπεχ. "Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να σας διευκολύνουμε να συνεργαστείτε με τις επιχειρήσεις της Λιβύης σε διάφορους τομείς."

Ο Dbeibeh μίλησε επίσης για τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Λιβύη θα εργαστεί για να ανοίξει πρεσβεία στην Άγκυρα και να επιτρέψει στο τουρκικό προξενείο να ανοίξει στη Βεγγάζη το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας.

Η Βεγγάζη θεωρείται προπύργιο του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ο οποίος  έχει μειώσει την παρεμβατικότητά του εν μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον της χώρας.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Muammar Gaddafi το 2011, η Λιβύη περιέπεσε σε έναν χαοτικό εμφύλιο πόλεμο. Αν και ο Ερντογάν ζήτησε από τον Καντάφι να παραιτηθεί και τελικά υποστήριξε την υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ επέμβαση εναντίον του, οι τουρκικές εταιρείες έχασαν δισεκατομμύρια συμβόλαια μελάνι κατά τη διάρκεια της ύστερης βασιλείας του Λίβυου δικτάτορα.

Η Τουρκία είναι ισχυρός υποστηρικτής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικών συμφωνιών (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη. Τον Νοέμβριο του 2019, κατέληξαν σε ένα παντελώς παράνομο σύμφωνο θαλασσίων ζωνών το οποίο καθόριζε θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα  Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος να εξοργιστούν από τη συμφωνία, αφού  παραβιάζει  τα δικά τους θαλάσσια σύνορα.

Ένα μήνα αργότερα, η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση για να σώσει το GNA από τις δυνάμεις του Χαφτάρ καθώς  αυτές πολιόρκησαν την Τρίπολη. Χρησιμοποιώντας συριακούς μισθοφόρους και drone, η επίθεση αναχαιτίστηκε και ο Χαφτάρ υποχώρησε ανατολικά.

Αφού ο Ντέμπιχ εξελέγη προσωρινός πρωθυπουργός τον Μάρτιο, η Τουρκία εξέφρασε γρήγορα την υποστήριξή της προς αυτόν και την κυβέρνησή του.

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Η μη ανάγκη ύπαρξης βίζας προκειμένου Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν την Λιβύη έχει πάρα πολλές προεκτάσεις ωφέλιμες αλλά και επικίνδυνες για τη Λιβύη

Από την μία σημαίνει ευκολία μετακινήσεων προσωπικού που εμπλέκεται στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών σε βιομηχανία υδρογονανθράκων, λοιπό βιομηχανικό τομέα, κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργία και εκμετάλλευση τουριστικών υποδομών.

Από την άλλη σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορεί δίνοντας τουρκική υπηκοότητα στους ισλαμιστές μισθοφόρους της, να τους αποστέλλει στη Λιβύη με το κάλυμμα των εταιρειών παροχής προστασίας (security) σε έργα κοινής ωφελείας, βιομηχανικές υποδομές και τους λοιπούς κλάδους συνεργασίας που προανέφερα.

Με αυτόν τον τρόπο ενώ φαινομενικά οι μισθοφόροι της Τουρκίας θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις επιταγές του ΟΗΕΕΕ-ΗΠΑ, στην πραγματικότητα θα επιστρέψουν με την ιδιότητα του Τούρκου πολίτη που προανέφερα

Πρός επίρρωση όλων αυτών, υπενθυμίζω ότι σε προγενέστερα άρθρα μας, είχαμε αναφερθεί εκτενώς για πληροφορίες του Συριακού Παρατηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκαναν λόγο για μικρές αριθμητικά αναχωρήσεις τουρκόφιλων μισθοφόρων από τη Λιβύη, οι οποίοι όμως δεν επέστρεφαν στη Συρία, αλλά η ΜΙΤ τους οδηγούσε στην Τουρκία.

Επιπλέον η Αίγυπτος ως άμεσα γειτνιάζουσα χώρα, με αυτόν τον τρόπο θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα από " τους αδελφούς μουσουλμάνους", αφού η Τουρκία η οποία φιλοξενείστο έδαφός της ηγετικά και λοιπά στοιχεία της Χαμάς, θα μπορεί να τα διοχετεύσει στη Λιβύη. 

Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα ικανοποιήσει και το πάγιο Ισραηλινό "αίτημα" για απομάκρυνση της Χαμάς από την Τουρκία, προσβλέποντας σε περαιτέρω βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

Κλείνω λέγοντας ότι η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο που ανέπτυξα, επί της ουσίας θα ασκεί αυξημένο έλεγχο στη Λιβύη  ακόμη και μετά τις εκλογές, ενώ η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας που θα προκύψει μετά από αυτές, θα είναι δύσκολο να ελέγξει τα "ισλαμικά στοιχεία" που θα διοχετεύει η Άγκυρα στο έδαφός της, όπως άλλωστε και η ΕΕ.

Η Τουρκία τη συνταγή της μη βίζας την προώθησε στο Αζερμπαϊτζάν και τώρα στη Λιβύη, ενώ στο Αφγανιστάν  θέλει με πακιστανική βοήθεια να διαδεχθεί τις ΗΠΑ που θα αποχωρήσουν, εγκαθιστώντας δικά της στρατεύματα εκεί.

Επιχειρεί η Τουρκία θα λέγαμε να χειραγωγήσει-ελέγξει την διεθνή τρομοκρατία σε μεγάλο βαθμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ