Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τεράστια κινητοποίηση στη Λιβύη: H Ρωσία παρέδωσε εσπευσμένα Su-24 στον Χαφτάρ

Αν και οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη Λιβύη βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πολιτοφυλακές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μισθοφόρων, μετακινούνται μαζικά στα δυτικά λαμβάνοντας θέσεις μάχης.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Ρωσία παρέδωσε στον Χαφτάρ πρόσφατα δύο αεροσκάφη SU-24 για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του LNA κατά των τουρκικών βλέψεων στην περιοχή.  

Η πλευρά του Χαφτάρ αναφέρει τις εν λόγω μετακινήσεις ως "στρατιωτική άσκηση", η οποία αφού περατώθηκε, ολοκληρώθηκε  με την αφαίρεση της σημαίας της Τουρκίας και την αντικατάστασή της με την σημαία της Λιβύης, ενώ στην συνέχεια στρατιώτες του Χαφτάρ ποδοπάτησαν την τουρκική σημαία.

 

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) ανακοίνωσε ότι ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ξεκίνησε μια τεράστια κινητοποίηση των στρατευμάτων του στην ανατολική Λιβύη, παρά τον συνεχιζόμενο δεύτερο γύρο πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο Abdul-Hadi Daraa, εκπρόσωπος του GNA ΓΙΑ Σύρτη-Τζούφρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι στρατιώτες του Χαφτάρ  στη Βεγγάζη και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Λιβύης κινούνται μαζικά προς τη δυτική περιοχή με όλο τον εξοπλισμό τους.

Ο Ιμπραήμ Μπέιτμαλμαλ, μιλώντας στο κανάλι Al Ahrar TV, είπε ότι οι κινήσεις του Χαφτάρ δεν παραβιάζουν μόνο τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, αλλά επίσης υπονομεύουν την κοινή στρατιωτική επιτροπή 5 + 5 συνεννόησης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του GNA είναι "πάντα έτοιμες να αποκρούσουν κάθε επίθεση από τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρr, καθώς οι πρόσφατες προσπάθειές του στοχεύουν στον εκτροχιασμό όλων προσπαθειών για συνεννόηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του Χαφτάρ αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Λιβύης, ειδικά μετά τον πόλεμο του Ναγκόρνο.

Οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βοήθεια των Εμιράτων, με την παρουσία κινεζικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Wing Loong II.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χαφτάρ γνωρίζει ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να προσπαθήσουν καν να διαπραγματευτούν, για αυτό και έχει σε ετοιμότητα δράσης τις δυνάμεις του, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο.   

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και Σουδανοί μισθοφόροι της οργάνωσης Janjaweed, πολεμούν μαζί με τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε Σύρτη  και Τζούφρα, καθώς εντοπίστηκαν να σκάβουν χαρακώματα και να εγκαθιστούν αντιαεροπορικά συστήματα δυτικά της Σύρτης  προς Ρας Λανούφ και Τζούφρα.

Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν στην περιοχή για να ελέγξουν ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια, αφού τα πιο πλούσια εδάφη είναι αυτά που κατέχουν οι δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού.

Σε αυτήν την περίπτωση η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο κατά της Τουρκίας, που κινείται ανεξέλεγκτη στην Μεσόγειο εδώ και μεγάλο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ