Ερντογαν Σαρατζ
Ένοπλες Συρράξεις

Κυρώσεις Βρετανίας-Γαλλίας-Ιταλίας-Γερμανίας κατά Τουρκίας για Λιβύη

Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν σήμερα να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτκού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρίσι.

Λίγο πριν, το περιοδικό «Der Spiegel» ανέφερε στην ιστοσελίδα του, ότι η 'Αγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης. Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.

Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στη Λιβύη που αφορούν τόσο τις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές της χώρας όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την επιρροή σε ένα κράτος που είναι πρώην αποικία της Ιταλίας, της Βρετανίας (Τρίπολη, Κυρηναϊκή) και της Γαλλίας (Φεζάν) δεν σκοπεύουν να αφήσουν την αστάθεια και το χάος να κυριεύσει και πάλι την ταλαιπωρημένη Μεσογειακή χώρα, όσο και αν το θέλει ο «σουλτάνος»

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ