Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ακάρ και 600 Τούρκοι στρατιωτικοί καθοδηγούν τις επιθέσεις των Αζέρων στο Αρτσάχ

Σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, αποκαλύπτεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ελέγχει προσωπικά τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Artsakh από τις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Η ρωσική εφημερίδα δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο με το οποίο αποκαλύπτει  λεπτομερώς την στρατιωτικο-τεχνική υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον των Αρμενίων του Artsakh, γεγονός που μεταβάλει την όλη εικόνα που έχουμε για την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ρώσοι όπως έχουμε αναφέρει παρακολουθούν στενά όλες τις επικοινωνίες των Αζέρων με τους Τούρκους και καταγράφουν τα πάντα, όντας έτοιμοι να επέμβουν πιθανόν, όταν και εφόσον κινδυνεύσουν τα δικά τους φυσικά συμφέροντα.   

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν προγραμματιστεί και προκλήθηκαν από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας”, αναφέρουν οι ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι πίεσαν ασφυκτικά τους Αζέρους να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποσχόμενοι πολιτική ΚΑΙ διπλωματική υποστήριξη, συνεχή ροή πληροφοριών καθώς και αδιάκοπη στρατιωτικο-τεχνική βοήθεια.

Μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μεγάλος αριθμός τουρκικών οπλικών συστημάτων παρέμειναν στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να συντονίσουν και να ηγηθούν των επιθετικών επιχειρήσεων κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ίδιες πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι περίπου 600 Τούρκοι στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένης μιας τακτικής μονάδας  κομάντο 200 στρατιωτών και 50 αξιωματικών είναι στο Nakhichevan.

Περίπου 90 στρατιωτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν στο Μπακού, μια τακτική ομάδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με 120 μέλη μετέβη στην αεροπορική βάση της Γκαμπάλα, 20 χειριστές drone βρίσκονται στο αεροδρόμιο Dollyar, 50 πιλότοι στο αεροδρόμιο Yevlakh, 50 Τούρκοι αξιωματικοί διοικούν το 4ο Σώμα Στρατού των Αζέρων, ενώ 20 αξιωματικοί του ναυτικού ευρίσκονται στην Ναυτική Βάση και το στρατιωτικό ινστιτούτο του Μπακού.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ και ο Τούρκος Α/ΓΕΣ  στρατηγός Ümit Dündar έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν.

Πηγές ανέφεραν σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Kommersant ότι οι κκ.Ακάρ και Ντουνμάρ είχαν τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο μέτωπο του Καραμπάχ, ενώ στην συνέχεια ενημερώνονται μέσω τηλεδιασκέψεων και δίνουν οδηγίες στους Τούρκους συνδέσμους και στους Αζέρους ανωτάτους αξιωματικούς.

Στις 9 Οκτωβρίου, 200 βαρέα πολυβόλα/πυροβόλα μαζί με τα πυρομαχικά τους παραδόθηκαν μέσω πτήσης Αμμάν-Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν δια μέσου του γεωργιανού εναερίου χώρου.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι η Άγκυρα στρατολογεί  μισθοφόρους από ομάδες ισλαμιστών σε Συρία και Λιβύη, οι οποίες θα πολεμήσουν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Η μεταφορά τους πραγματοποιείται με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου,1.300 Σύριοι μαχητές και τουλάχιστον 150 μισθοφόροι εκ Λιβύης μεταφέρθηκαν στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης έγινε γνωστό ότι από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, η Τουρκία μετέφερε μεγάλο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στο Αζερμπαϊτζάν.

Η όλη κατάσταση στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ έχει εκτραπεί σε ένα κανονικό τακτικό πόλεμο, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στην όλη υπόθεση, αφού πιθανότατα θα έχουμε εμπλοκή και άλλων ισχυρών δυνάμεων.

Η Άγκυρα όμως όπως φαίνεται έχει διαβεί γενικώς τον Ρουβίκωνα, ειδικά μετά και την χθεσινή δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.     

Η αντίδραση του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Jim Risch (R-Idaho), προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ήταν ακαριαία εκθέτοντας τον Τραμπ εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερουσιαστής-πρόεδρος της πανίσχυρης αυτής επιτροπής, δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη δοκιμή του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 της Τουρκίας:

«Η δοκιμή ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειοατλαντικού συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα αεροσκάφη F-35 αλλά και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν, έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου. Αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν την αστάθεια στην περιοχή.

 Ο νόμος απαιτεί κυρώσεις εναντίον των χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία, και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να αποχωριστεί τους S-400 της. Η θέση μου επ 'αυτού δεν είναι νέα, ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να είναι υπόλογος για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια. Η σημερινή περαιτέρω δράση είναι πέρα ​​από τα όρια” κατέληξε ο ίδιος.

Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια και στις ΗΠΑ ότι και να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, οι νόμοι της χώρας τον υποχρεώνουν να δράσει αλλιώς θα βρεθεί ο ίδιος υπόλογος. Όσο για την Άγκυρα και το νέο μέτωπο στο Ναγκόρνο είναι γνωστό ότι η υπερεπέκταση των δυνατοτήτων μιας χώρας επιφέρουν καταστροφή και διάλυση.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ