Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα εξετάζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η Άγκυρα εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να αναφέρεται όμως η επίσημη δικαιολογία.

Τούρκοι δημοσιογράφοι δημοσιεύουν πλήθος πληροφοριών από το Ναγκόρνο/Καραμπαχ, οι οποίες αποδεικνύουν σαφώς την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Artsakh.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Bayraktar χτυπούν τους Αρμενικούς στόχους», στο οποίο αναφέρεται ότι τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Bayraktar TB2 με τους χειριστές τους κτυπούν τους Αρμένιους.

Το άρθρο τονίζει  ότι η Άγκυρα τώρα σκέφτεται να στείλει τακτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν έχουν γίνει γνώστες πληροφοριών ότι θα λάβουν κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της επιλογής", ανέφερε πηγή στο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων armenpress.am.

Τονίστηκε δε ότι η κύρια προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του ενεργειακού διαδρόμου Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι σε περίπτωση ευνοϊκών συνθηκών η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι μία λύση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να στείλει στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν μόνο με προεδρικό διάταγμα που θα έχει εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Πηγές αναφέρουν ότι το εν λόγω διάταγμα θα μπορούσε να βασίζεται στη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν του 2010 που αφορά σαφώς  αμοιβαία βοήθεια.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει δηλώσει ότι τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να επιστρέψουν στο Αζερμπαϊτζάν και ότι πρέπει να σταματήσει η κατοχή αυτής της περιοχής από τους Αρμένιους.

“Ήρθε η ώρα να τερματίσουμε την κατοχή της Αρμενίας, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς”, είπε ο ίδιος.

Ο Τούρκος ηγέτης πιστεύει ότι εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν η μόνη λύση. Κατά την άποψή του, η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την ομάδα του ΟΑΣΕ για την αδυναμία επίλυσης του προβλήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη, η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να κάνει τίποτα για τρεις δεκαετίες.

“Εκείνοι που κατηγορούν την Τουρκία για την προμήθεια όπλων και την παρουσία των στρατευμάτων τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι ίδιοι προμήθευαν τα όπλα τους στην Βόρεια Συρία”, δήλωσε ο Ερντογάν, υπαινισσόμενος  την υποστήριξη των Σύρων Κούρδων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αντι-αρμενική ρητορική του Ερντογάν δεν είναι τυχαία, ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί εθνικιστική ρητορική εν μέσω της επιδείνωσης της σύγκρουσης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με ορισμένα κανάλια, η Άγκυρα μπορεί να παρέμβει στην αντιπαράθεση μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων με επίλεκτες μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Η παρουσία Σύριων τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ σε συνδυασμό με την παρουσία τουρκικών τακτικών δυνάμεων απειλεί άμεσα τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος μπροστά σε αυτές τις τουρκικές προκλήσεις, οφείλει να πράξει κάτι, αλλιώς πιθανόττα θα απολέσει την ισχύ του από την σκληροπυρηνική πτέρυγα του Κρεμλίνου που ανέχθηκε την φιλία του με τον Τούρκο σουλτάνο Ερντογάν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και στηρίζει ξεκάθαρα τους Τούρκους Τάταρους στην περιοχή.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή