Ένοπλες Συρράξεις

ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν σε αποκλιμάκωση Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για της Εξωτερικές Σχέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα της διαφιλονικούμενης περιοχής, με κάθε μία από τις δύο πλευρές – Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – να καταγγέλλει την άλλη για την πυροδότηση των εχθροπραξιών. Η Αρμενία, μάλιστα, κήρυξε στρατιωτικό νόμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Απαιτείται επειγόντως η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προχώρησε σε ανάλογες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

«Ζητώ από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, ειδικά το βομβαρδισμό χωριών και πόλεων… η σύγκρουση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μάας.

Η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ

Τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση εκφράζει και το ΝΑΤΟ, ζητώντας την άμεση κατάπαυση πυρός.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τις αναφορές περί στρατιωτικών εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας» στην περιοχή.

Η συμμαχία κάλεσε τα συγκρουόμενα μέρη να «σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Τα μέρη πρέπει να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση».
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ