Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Εξετάζουμε την πιθανότητα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Αρμενία εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου -από τις πρωινές ώρες- η ένταση είναι στα ύψη λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή την δήλωση έκανε προ ολίγου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τον νέο γύρο έντασης, ενώ Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - σε ορισμένες μόνο περιοχές - έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Η σύγκρουση αναφορικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 1988 όταν η αυτόνομη περιοχή ανακοίνωσε την απόσχισή της από την Αζερική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης αντιπαράθεσης την περίοδο μεταξύ 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών. Από το 1992, οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης διεξάγονται από το OSCE Minsk Group, ομάδα στην οποία μετέχουν Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Αν και η περιοχή είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, έκτοτε καταλαμβάνεται από την Αρμενία μέσω της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ