Ένοπλες Συρράξεις

Χαμάς και Ισραήλ κατευθύνονται σε έναν ακόμη άγριο πόλεμο στην Γάζα

Στην έκτη επέτειο από τη λήξη της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Γάζας το 2014, έχουμε μια τρομερή ένταση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η οποία έχει "άρωμα" πολεμικών επιχειρήσεων.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως η τρέχουσα ένταση κινείται με ταχύτητα σε μια εκτεταμένη στρατιωτική αντιπαράθεση. Παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης κινούνται προς τα σύνορα δείχνοντας το πόσο ασταθής είναι η εκεχειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια μη ανταπόκριση του Ισραήλ αυτή τη φορά θα θεωρηθεί αδυναμία.

Μια διαφορά μεταξύ της έντασης το 2014 και του σήμερα είναι ότι το Ισραήλ έχει κατανοήσει ότι η Χαμάς έχει εμπλακεί σε μια συνειδητή και προγραμματισμένη αντιπαράθεση με το ισραηλινό κράτος, πιθανότατα με τουρκική προτροπή.

Υπάρχουν αποτελεσματικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, τα οποία δεν υπήρχαν πριν. Η Χαμάς όμως προκαλεί μια αντιπαράθεση χαμηλής έντασης ξεκινώντας να στέλνει εμπρηστικά αερόστατα για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ χωρίς σημαντική κλιμάκωση.

Το Ισραήλ προς το παρόν αποφεύγει να ξεκινήσει μια πολεμική εκστρατεία μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επικεντρώνεται σε άλλα θέματα, όπως η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και οι οικονομικές και πολιτικές κρίσεις.

Ωστόσο, φοβάται ότι τυχόν θετικές χειρονομίες που μπορεί να κάνει προς τη Χαμάς θα ερμηνευθούν ως αδυναμία που θα ωθούσε το ισλαμικό κίνημα σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιθέσεις.

Η πιθανή δύναμη του Ισραήλ δεν είναι η καλύτερη λύση για τα δεινά της Γάζας. Αντίθετα, απαιτείται να διαμορφωθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την περιοχή, αλλιώς είναι καταδικασμένο να ζει με έναν κύκλο βίας και βραχυπρόθεσμων συμφωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι αλήθεια ότι η Χαμάς αποθαρρύνθηκε μετά την επίθεση του 2014, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον, όπως παραδέχονται οι Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικά άρθρο μας, ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Τούρκος αρχηγός πληροφοριών της περιβόητης ΜΙΤ Hakan Fidan, ο επικεφαλής βοηθός του Ερντογάν Sefer Turan, ο εκπρόσωπος Ι.Καλίν καθώς και ο Παλαιστίνιος Saleh al-Aruri.

Θέμα συζήτησης πιθανότατα πρόκληση χάους στο Ισραήλ με την βοήθεια της Χαμάς, ειδικά μετά τις πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης στο Νότιο Ισραήλ, αυτό είναι κάτι παραπάνω από ορατό πλέον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ