Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γάλλος ΥΠΕΞ: "Το μέλλον της Λιβύης δεν θα αποφασιστεί στην Άγκυρα ή τη Μόσχα"

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian ζήτησε να υπάρχει κοινή φωνή και συνεργασία στην Ευρώπη «έτσι ώστε το μέλλον της Λιβύης να μην αποφασιστεί στην Άγκυρα ή στη Μόσχα», τη στιγμή που οι μεταφορές όπλων συνεχίζονται και οι φιλοτουρκικές δυνάμεις της GNA προωθούνται προς τη Σύρτη.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Ouest-France», ο Le Drian τόνισε το έργο της χώρας του με τη Γερμανία σε κοινές πρωτοβουλίες σχετικά με το ζήτημα της Λιβύης, καθώς το Βερολίνο αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα μιλούν με μία φωνή, καθώς συνεργαζόμαστε ως Ευρωπαίοι, ώστε να μην αποφασιστεί το μέλλον της Λιβύης, είτε στην Άγκυρα είτε στη Μόσχα», δήλωσε ο Le Drian.

«Αυτή η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά με την έλλειψη δέσμευσης στη συμφωνία του Βερολίνου τον Ιανουάριο, η οποία ορίζει μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε τις προσπάθειές της Γαλλίας να αναγκάσει τους ξένους υποστηρικτές της σύγκρουσης να σεβαστούν την πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, δεσμεύοντας να επιβάλει πιθανές κυρώσεις εναντίον όλων εκείνων που παραβιάζουν δημόσια το εμπάργκο, αναφερόμενος προφανώς στην Τουρκία.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο το απόγευμα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο στη ξηρά, τον αέρα ή τη θάλασσα», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte.

Νωρίτερα, ο Μακρόν είπε ότι μοιράστηκαν με τη Μέρκελ και τον Κόντε τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη, προσθέτοντας σε ένα tweet: «Συνεργαζόμαστε μαζί για να σταματήσουμε την κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουμε τις ξένες παρεμβάσεις».

Ανέπτυξε S-300 ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης

O Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια του εναέριου χώρου και της ζώνης ασφάλειας της αεροπορίας στις στρατηγικές περιοχές Σύρτης και Αλ Τζούφρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιβεβαίωσε επίσης ότι έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα στις ανατολικές συνοριακές περιοχές με την Αίγυπτο με προηγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο στρατός της Λιβύης έχει αναπτύξει συστήματα S-300 στην περιοχή των ανατολικών συνόρων με την Αίγυπτο. Οι πηγές έδειξαν ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 είναι ήδη ενεργοποιημένο και υπό το χειρισμό του LNA.

Η εφαρμογή αυτών των κανονισμών πραγματοποιείται προκειμένου να προστατευθεί το έδαφος της Λιβύης από τα τουρκικά αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Εθνικής Συμφωνίας και υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό.

Μεταφορές όπλων έχουμε και από την τουρκική πλευρά, έχουν σταλεί περισσότεροι εκτοξευτές πυραύλων T-122 Sakraya ως μέρος της αποστολής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι εκτοξευτές πυραύλων T-122 Sakraya 122 χιλιοστά παράγονται από την τουρκική εταιρεία, Roketsan.

Η εταιρεία Roketsan ανακοίνωσε μια νέα γενιά πυραύλων 122 mm εξοπλισμένων με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ για να χτυπήσει στόχους με ακρίβεια, ακόμη και κινούμενους, καθώς ο πύραυλος μπορεί να κατευθύνεται από δυνάμεις πεζικού στο έδαφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή