Αλ Βατίγια
Ένοπλες Συρράξεις

Τουρκικό έδαφος η Αλ Βατίγια:Έγιναν οι πρώτες απευθείας πτήσεις από Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει τη μόνιμη εγκαθίδρυση των δυνάμεών της στα εδάφη της Λιβύης, πραγματοποιώντας πλέον και τις πρώτες απευθείας πτήσεις στη βάση Αλ Βατίγια. Στις 16 Ιουλίου, ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130E Hercules προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση αλ Βατίγια, σηματοδοτώντας την πρώτη απευθείας πτήση από την Τουρκία προς τη δυτική βάση της Λιβύης.

Το C-130E της 222η Μοίρας της Διοίκησης Αερομεταφορών της Τουρκικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το στρατιωτικό τμήμα του Αεροδρομίου Konya στη βόρεια Τουρκία. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατηγική βάση ΑΛ Βατίγια το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ημέρα αργότερα, ένα δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, επίσης C-130E, προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, αφού ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδρομή με το πρώτο.

Ο τουρκικός στρατός εργάζεται για την αποκατάσταση της αεροπορικής βάσης από τον περασμένο Μάιο, όταν κατελήφθη από δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν τα τουρκικά συστήματα άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου που πρόσφατα αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση, ενώ προκλήθηκεν και φθορές στις δομές των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αποσκοπεί στο να μετατρέψει την Αλ Βατίγια σε μόνιμη βάση για τα στρατεύματά της στη Λιβύη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στη βάση.

Παραμένει ασαφές εάν η Αλ Βατίγια μπορεί όντως να φιλοξενήσει μαχητικά αεροσκάφη. Το C-130 σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί σε μη οργανωμένους αεροδιαδρόμους. \

Αντιθέτως, τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16 της Τουρκίας, δεν διαθέτουν τον ίδιο σχεδιασμό, οδηγώντας την Τουρκία σε μεγάλα έξοδα για την κατασκευή κατάλληλων δομών, ώστε εν τέλει να πραγματοποιηθεί η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών στην εν λόγω βάση. 

https://twitter.com/YorukIsik/status/1283639705683349506https://twitter.com/Gerjon_/status/1284000691716055040

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...