Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

LNA: Ισχυρό πλήγμα κατά της Τουρκίας η επίθεση στη βάση Αλ Ουατίγια

Για σημαντικές ζημιές στις θέσεις του τουρκικού στρατού έκανε λόγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, στον απόηχο της πρόσφατης επίθεσης στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη δυτική Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον στρατηγό Χαλέντ Μαχτζούμπ, οι αεροπορικές δυνάμεις του LNA κατάφεραν να εξαπολύσουν εννέα επιδρομές στην τουρκική βάση, κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί περίπου το 80% των αρχικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων και αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Οι επιθέσεις που έπληξαν τα τουρκικά συστήματα “Hawk” ήταν ένα βαρύ πλήγμα. Ο χρόνος της επίθεσης είναι σημαντικός» δήλωσε ο Μαχτζούμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα του LNA να υπερασπιστεί τον λιβυκό λαό έναντι της «τουρκικής κατάληψης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Η επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από «άγνωστα αεροσκάφη», τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Ο βομβαρδισμός της βάσης της Αλ Ουατίγια πραγματοποιήθηκε από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χαφτάρ) σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Άμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σάλαχ Αλ-Νάμρους.

Η αεροπορική βάση είχε ανακτηθεί από την GNA τον Μάιο του 2020, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο του LNA.

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ