Αλ Ισλά, Υεμένη
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμυντική συμφωνία Τουρκίας με τους ισλαμιστές της Υεμένης για τη Λιβύη

Ένα ακόμα "μεγάλο κόλπο" φαίνεται πως ετοιμάζει η Τουρκία, με αμυντική σύμπραξη με τους ισλαμιστές της Υεμένης και τη συμμετοχή τους στη λιβυκή κρίση, με αντάλλαγμα την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στην Υεμένη, στα πρότυπα της Συρίας και της Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ισχυρές πιέσεις από την Άγκυρα, οι πολιτοφυλακές του Fayez el-Sarraj επιδιώκουν με κάθε κόστος να καταλάβουν τη Σύρτη πριν από πολιτικές ή στρατιωτικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, η Τουρκία, η οποία έχει ήδη στείλει πολλούς τζιχαντιστές ως μισθοφόρους και drones, ετοιμάζει να μεταφέρει μαχητές και από την Υεμένη στη Λιβύη.

Η επίθεση του στρατάρχη Χάφταρ στην Τρίπολη απέτυχε, αλλά αύξησε την άμεση συμμετοχή πολλών ξένων χωρών στον πόλεμο. Μισθοφόροι από Ρωσία, Σουδάν και Τσαντ έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης του Χαφτάρ (LNA).

Τούρκοι μισθοφόροι και χιλιάδες Σύριοι τζιχαντιστές έχουν σταλεί από την Τουρκία για να υποστηρίξουν πολιτοφυλακές που είναι πιστοί στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) με επικεφαλής τον Fayez el-Sarraj.

Με μεγαλύτερους αριθμούς και πιο μοντέρνα όπλα, οι Σύριοι μαχητές ήταν η αιτία της αποτυχίας των επιχειρήσεων υπό την ηγεσία του Χαφτάρ, αναφέρει γαλλικό ΜΜΕ, αυτό φυσικά προτού ενισχυθεί περαιτέρω ο LNA με μισθοφόρους από τη Ρωσία και την Αφρική και όπλα από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)

Συμφωνία των Τούρκων με τους ισλαμιστές της αλ-Ισλά

Στις τάξεις των Σύριων ισλαμιστών προστίθενται πλέον και μαχητές από την Υεμένη. Μια πρώτη ομάδα μισθοφόρων 200 ατόμων που στάλθηκε από την Τουρκία προσγειώθηκε στην Τρίπολη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές της δημοσιογράφου Houda Ibrahim.

Η συμφωνία μεταξύ τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του ισλαμικού κόμματος της Υεμένης αλ-Ίσλα έχει ως εξής: "Βοηθήστε μας στη Λιβύη και θα σας βοηθήσουμε στην Υεμένη".

Το κόμμα αλ-Ίσλα είναι η πιο ισχυρή ένοπλη πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Υεμένη, ενώ το εν λόγω ισλαμικό κόμμα θέλει να σχηματίσει συμμαχία με την Άγκυρα, η οποία ετοιμάζεται να επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Τούρκοι θέλουν να αναπαράγουν στο έδαφος της Υεμένης το σενάριο της Λιβύης, χρησιμοποιώντας αντίστοιχες τακτικές με την παράνομη παρέμβασή τους στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το παιχνίδι συμμαχιών, η Τουρκία είναι ενωμένη με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα απέναντι σε ένα πανίσχυρο αραβικό μέτωπο που αποτελείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, αλλά και τη Ρωσία στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές στην Υεμένη και τη Λιβύη, οι μισθοφόροι της Υεμένης εκπαιδεύτηκαν αρχικά στο στρατόπεδο Hamad, στην περιοχή Yafrus της πόλης Taiz της Υεμένης. Τότε μεταφέρθηκαν στην Άγκυρα ως "τραυματίες πολέμου", από όπου και αναπτύχθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης.

Οι πρώτες πληροφορίες για τους μισθοφόρους της Υεμένης στη Λιβύη χρονολογούνται πάνω από τρεις εβδομάδες πριν, ενώ ακολούθησε η δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται ότι απεικονίζει τη σύλληψη μαχητών μετά από συγκρούσεις κοντά στην Τρίπολη, με τρεις από αυτούς να δηλώνουν πως είναι από την Υεμένη και συγκεκριμένα από την πόλη Taiz.

Ο Abdelwahab Al Ansi, ο γενικός γραμματέας του κόμματος αλ-Ισλά αρνήθηκε τη συμμετοχή των μαχητών του στον πόλεμο στη Λιβύη. Όπως δήλωσε στη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al Awsat, οι μαχητές του "ίσα που αντέχουν τον πόλεμο στην Υεμένη" και ότι οι ανωτέρω ισχυρισμοί στοχεύουν να βλάψουν το κόμμα του.

Αυτό που δε σηκώνει αμφισβήτηση ωστόσο, είναι η θέληση της Τουρκίας να αναλάβει τα ηνία του ισλαμικού κόσμου και μέσω αυτού να υλοποιήσει τις παράνομες νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της από τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...