Ακάρ, Λιβύη
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ακάρ από Λιβύη: "Θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τους αδελφούς μας"

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στην Τρίπολη, είπε ότι η χώρα του «θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για τους Λιβύους αδελφούς μας σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου Ερντογάν», ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη στρατιωτική κινητικότητα ενόψει της προώθησης για τη Σύρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του θα ηττηθούν, η υποστήριξή μας στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας συνεχίζεται», δήλωσε ακόμα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από τη Λιβύη, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψιν ότι οποιαδήποτε κίνηση προς τα ανατολικά θα έχει ως αποτέλεσμα και τη στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προωθηθεί προς τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, παρά τις προειδοποιήσεις του LNA και της Αιγύπτου, πυροδοτώντας μια σειρά πολεμικών εξελίξεων στη Λιβύη, που εύκολα μπορούν να επεκταθούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη Λιβύη μετέβη εκτάκτως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ προκειμένου να επανεξετάσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται βάσει του παράνομου μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα στην πρωτεύουσα Τρίπολη πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή προς τιμήν τους.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την τελετή, ο Ακάρ και ο Γκιουλέρ πήγαν στη Συμβουλευτική Διοίκηση Συνεργασίας και Κατάρτισης Αμυντικής Ασφάλειας (Defense Security Cooperation and Training Assistance Advisory Command), η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, «Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε επίσκεψη στη Λιβύη για να συνεχίσει την υφιστάμενη συνεργασία σε στενότερο συντονισμό».

Η Τουρκία υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής των δυνάμεων της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, οι οποίες επί του παρόντος εμπλέκονται σε εμφύλιο πόλεμο με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η GNA ετοιμάζεται να εισβάλει στην Σύρτη, παρά τις προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο σχετικά με την περαιτέρω προώθηση προς τα ανατολικά και τα αιγυπτιακά σύνορα, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκο ΥΠΑΜ, με σκοπό τον συντονισμό και την επίσπευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στη Μόσχα για συνομιλίες ο Ακίλα Σαλέχ

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εν εξελίξει πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. 

«Στηρίζαμε και στηρίζουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη του πολιτικού διαλόγου» τόνισε, χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη αντιπροσώπευση των τριών ιστορικών περιοχών της Λιβύης

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας της ρωσικής πρεσβείας στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο Λίβυος αξιωματούχος επανέλαβε την πεποίθηση ότι η σύγκρουση στη Λιβύη δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα. 

Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΑΜ στη Λιβύη, έρχεται μια μέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ, ο οποίος χθες και σήμερα θα έχει συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Ο Ακίλα Σάλεχ έφθασε στη Μόσχα. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας» δήλωσε πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, που στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, εμφανίζεται τώρα ως πρόσωπο το οποίο μπορεί να συνομιλήσει και με την αντίπαλη πλευρά στη Λιβύη, γιατί αυτό είναι που επιθυμεί και ο διεθνής παράγοντας στο πλαίσιο του σχεδίου ειρήνευσης στην περιοχή.

Ο Σαλέχ θεωρείται, λοιπόν, «συμβιβαστική λύση» για την επόμενη ημέρα.

 

GALLERY

Ακάρ, Λιβύη
Ακάρ, Λιβύη
Ακάρ, Λιβύη
Ακάρ, Λιβύη
Ακάρ, Λιβύη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ