Ακάρ, Αρχηγοί Όπλων
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Λιβύη: Έκτακτη επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού ΠΝ στην Τρίπολη

Έκτακτη επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης πραγματοποιεί ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με βασικό σκοπό τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη στρατιωτική εγκατάσταση της Τουρκίας στη χώρα, μέσω της δημιουργίας δύο βάσεων.

Ο Αντνάν Οζμπάλ συναντήθηκε με λίβυους στρατιωτικούς αξιωματούχους στη ναυτική βάση Μουσέτα (Ebu Sitte). Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα sigmalive.com, στόχος των επαφών είναι ο σχεδιασμός της εγκαθίδρυσης δύο στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Οι βάσεις αυτές θα επισημοποιήσουν την μετατροπή της βορειοαφρικανικής χώρας σε τουρκικό προτεκτοράτο, ενώ θα αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή για Ελλάδα και Αίγυπτο, και γι' αυτό εκτιμάται πως η αναβάθμιση της σύγκρουσης σε γενικευμένη σύρραξη θα λάβει χώρα πολύ πριν υλοποιήσουν τα άνομα σχέδιά τους οι Τούρκοι.

Είναι σίγουρο ότι αναμένουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα το οποίο πιθανόν να δράσει ο Ερντογάν αφού ο "φίλος του" ο Τραμπ κινδυνεύει με τις κατηγορίες που του προσάπτει η πλευρά των δημοκρατικών σε ένα νέο Turkgate.

Υπενθυμίζεται πως επίσημη θέση για την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη πήραν και οι λιβυκές φυλές, ξεκαθαρίζοντας πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να πολεμήσουν τους Τούρκους και να τους εκδιώξουν από τη χώρα τους, όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα χθες.

Ο Σεϊχης Σενούσι αλ-Χάλεϊκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων Σεϊχηδων, είπε στο Σπούτνικ ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων από τις λιβυκές φυλές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να ριχτούν σε μάχες εάν η Τουρκία προχωρήσει για τις πετρελαιοπηγές της χώρας.

"Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση της τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν προωθηθούν προς τις πετρελαιοπηγές (οι Τούρκοι), σας διαβεβαιώνω ότι θα κατευθυνθούμε σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές», είπε ο Αλ-Χάλεϊκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σεΐχης Σενουσί αλ-Χάλεικ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τη δυνατότητα του Καΐρου να εκπαιδεύσει και να οπλίσει τις φυλές της Λιβύης για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Τουρκίας. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή στόχος είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη.

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία» επεσήμανε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα» δήλωσε εμφαντικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ