Τουρκία Λιβύη ΑΟΖ
Ένοπλες Συρράξεις

Στην Τρίπολη τουρκική αντιπροσωπεία - Συντονίζουν προκλήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί τηρούν εξοργιστικά “σιγή ιχθύος” για τα ύποπτα σχέδια και τις κινήσεις των Τούρκων στη Λιβύη, ενώ τώρα φέρονται να ετοιμάζουν κάτι προκλητικά μεγάλο, πιθανότατα κατά της Ελλάδος.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αυτοαποκαλούμενο προεδρικό συμβούλιο της κυβέρνησης του τουρκικής καταγωγής προέδρου, Fayez al-Sarraj σήμερα το πρωί της Τετάρτης, δέχθηκε στην έδρα του  στην Τρίπολη, μια υψηλού επιπέδου τουρκική αντιπροσωπεία που περιλάμβανε υπουργούς, όπως τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό οικονομικών Αλμπαϊράκ, τον Τούρκο Πρέσβη στη Λιβύη Sarhan Aksan, τον επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Vidan, καθώς και έναν αριθμό ανώτατων Τούρκων αξιωματικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του συμβουλίου, η συνάντηση αφορούσε την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας και στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Νοέμβριο, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία για την ανάπτυξη ικανοτήτων άμυνας και ασφάλειας της Λιβύης μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, προσόντων και προετοιμασίας, καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με το μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Από τη Λιβυκή πλευρά συμμετείχαν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Φάθι Πασάγκα, ο υπουργός οικονομικών, Φαράι Ατμάρι, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουσταφά Σανλάλα, ο Πρέσβης της Λιβύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Χαφέζ Καντόρ, κά.

“Η συνάντηση ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της τρέχουσας κρίσης, ενώ συζητήθηκαν διάφορα θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο στενών δεσμών αδελφότητας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”, τονίζει η ανακοίνωση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της επιστροφής των τουρκικών εταιρειών για την ολοκλήρωση των εργασιών τους στη Λιβύη, εκτός από τους μηχανισμούς συνεργασίας και ολοκλήρωσης στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του πετρελαίου, ενώ διευκρινίστηκε η προσέγγιση που υιοθέτησε η Λιβύη για την ανάπτυξη της έννοιας της ανάπτυξης μέσω της εταιρικής σχέσης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι δηλώσεις όμως και οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις Τούρκων και Λίβυων Τριπολιτάνων είναι για λαϊκή κατανάλωση και τίποτε άλλο.

Οι Τούρκοι μετέβησαν εκεί, με επικεφαλής τον Τούρκο "μεγαλογραμπρό"  για να συντονίσουν τις ενέργειες τους στην περίπτωση πιθανής πρόκλησης κατά της Ελλάδος σε περιοχή της Α.Μεσογείου με έρευνες.

Επίσης συντονίστηκαν με τον Σαράτζ στο ζήτημα της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα με άγνωστα αποτελέσματα, διότι τις περιοχές αυτές διεκδικούν τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Γάλλοι.

Αυτό που είναι όμως πασιφανές είναι ότι πιθανότατα σύντομα να δούμε σκηνικό τουρκικών προκλήσεων σε ολόκληρη τη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τους αναμένουν πάντως τους Τούρκους με “τις μηχανές αναμμένες”, έχοντας αποφασιστικότητα ότι θα νικήσουν για μία ακόμη φορά μετά το έπος του Έβρου σε ότι και να υλοποιήσουν.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ