Ινδία, Κίνα
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ναρέντρα Μόντι: "Δεν θυσιάστηκαν μάταια οι στρατιώτες μας"

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δήλωσε ότι οι 20 Ινδοί στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με κινέζικα στρατεύματα σε μια αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή των Ιμαλαΐων "δεν θυσιάστηκαν μάταια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία είναι «περήφανη που οι στρατιώτες μας πέθαναν πολεμώντας τους Κινέζους» στη σύγκρουση στην περιοχή του Λαντάκ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ινδοί και Κινέζοι πολέμησαν σώμα με σώμα με ραβδιά, ρόπαλα και μπαμπού με καρφιά, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας πυροβολισμός. Και οι δύο πλευρές αποποιούνται των ευθυνών για τις συγκρούσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή.

Είναι η πρώτη θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών στην παραμεθόρια περιοχή του Κασμίρ, εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια. Ορισμένοι Ινδοί στρατιώτες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο στρατός της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η Κίνα υπέστη επίσης σημαντικές απώλειες, ωστόσο το Πεκίνο δεν έδωσε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Η ινδική ανακοίνωση σημειώνει ότι οι τραυματίες στρατιώτες "εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν σε μεγάλο υψόμετρο".

Καθώς και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κρίση, η Ινδία είπε ότι η Κίνα προσπάθησε να "αλλάξει μονομερώς το status quo", με το Πεκίνο να απαντά πως τα ινδικά στρατεύματα "επιτέθηκαν σε κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό".

Οι δύο στρατοί αργότερα πραγματοποίησαν συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην περιοχή σπέυδουν φάλαγγες με στρατιωτικά οχήματα και από τις δύο πλευρές, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως η περαιτέρω κλιμάκωση είναι εξαιρετικά πιθανή.

https://twitter.com/madhumadk/status/1273137728931192846https://twitter.com/ANI/status/1273189250750537729

Το χρονικό των συγκρούσεων στα Ιμαλάια

Οι μάχες έγιναν στο απότομο, βραχώδες έδαφος της στρατηγικά σημαντικής κοιλάδας Γκάλουαν, που βρίσκεται μεταξύ του Θιβέτ της Κίνας και του Λαντάκ της Ινδίας.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι μάχες έγιναν σώμα με σώμα, χωρίς χρήση όπλων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν πως πολλοί στρατιώτες ωθήθηκαν ή έπεσαν σε κοντινό ποτάμι.

Ο ινδικός στρατός αρχικά είπε ότι ένας συνταγματάρχης και δύο στρατιώτες πέθαναν. Αργότερα είπε ότι "17 στρατιώτες της Ινδίας που τραυματίστηκαν σοβαρά στην πρώτη γραμμή και υπέκυψαν στους τραυματισμούς τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εν ώρα καθήκοντος στους 20".

"Απροσδιόριστος αριθμός Ινδών στρατιωτών αγνοείται ή κρατείται από τους Κινέζους. Η ινδική πλευρά εξακολουθεί να εργάζεται για να τους απελευθερώσει", ανέφερε ο αμυντικός αναλυτής Ατζάι Σούκλα στο BBC.

Ένας ανώτερος Ινδός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι υπήρχαν 55 Ινδοί έναντι 300 Κινέζων, τους οποίους χαρακτήρισε ως "Ομάδα Θανάτου".

"Χτύπησαν τα αγόρια μας στο κεφάλι με μεταλλικά μπαστούνια τυλιγμένα σε συρματοπλέγματα. Τα αγόρια μας πολεμούσαν με γυμνά χέρια", είπε ο αξιωματικός, που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Η σύγκρουση προκάλεσε διαμαρτυρίες στην Ινδία, με πολίτες να καίνε κινεζικές σημαίες.

Απευθυνόμενος στην εν λόγω συμπλοκή για πρώτη φορά σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι είπε: "Η Ινδία θέλει ειρήνη, αλλά όταν προκληθεί, είναι ικανή να δώσει την αρμόζουσα απάντηση, σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το έθνος είναι περήφανο που οι στρατιώτες μας πέθαναν πολεμώντας τους Κινέζους".

Είπε ότι ήθελε να "διαβεβαιώσει το έθνος" οτι η απώλεια των στρατιωτών "δεν είναι μάταια". "Για εμάς, η ενότητα και η κυριαρχία της χώρας είναι η πιο σημαντική", πρόσθεσε.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ινδία ότι διέσχισε τα σύνορα προς την κινεζική πλευρά. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι ήθελε να αποφύγει περαιτέρω συγκρούσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πυρηνικές δυνάμεις πολεμούν χωρίς συμβατικά όπλα στα σύνορα. Η Ινδία και η Κίνα έχουν ιστορικό αναμετρήσεων και αλληλεπικαλυπτόμενων εδαφικών αξιώσεων σε μήκος άνω των 3.440 χιλιομέτρων (2.100 μίλια).

Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα ότι στέλνει χιλιάδες στρατεύματα για να εδραιωθεί σε εδάφη 38.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (14.700 τετραγωνικά μίλια).

https://twitter.com/disclosetv/status/1273245393242001408https://twitter.com/dansiddiqui/status/1273125886917783552

Η κοιλάδα Γκάλουαν, με σκληρό κλίμα και σε μεγάλο υψόμετρο, βρίσκεται κατά μήκος του δυτικού τομέα της LAC και κοντά στο Aksai Chin, μια αμφισβητούμενη περιοχή που διεκδικείται από την Ινδία αλλά ελέγχεται από την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα στρατεύματα συγκρούστηκαν σε κορυφογραμμές ύψους περίπου 14.000 ποδιών κατά μήκος ενός απότομου εδάφους, με μερικούς στρατιώτες να πέφτουν ακόμη και στον ταχέως ρέοντα ποταμό, μήκους 80 χιλιομέτρων (50 μίλια) σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Το Λαντάκ, πλούσιο σε χιονισμένες κορυφές και κοιλάδες, είναι το υψηλότερο οροπέδιο στην Ινδία, που βρίσκεται 3.000μ. (9.800 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια κρύα έρημος με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -20C.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κύριες αιτίες θανάτου στα υψόμετρα και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο Λαντάκ είναι τα κρυοπαγήματα, πνευμονικό οίδημα και εγκεφαλικό οίδημα. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το αφιλόξενο Λαντάκ ήταν παραδοσιακά μια ειρηνική περιοχή της LAC.

Η Κίνα είναι καχύποπτη για τις κατασκευές που πραγματοποιεί η Ινδία στην περιοχή, καθώς ο δρόμος που κατασκευάζεται θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα του Δελχί να μετακινεί γρήγορα άνδρες και στρατιωτικό υλικό σε περίπτωση σύγκρουσης.

Τον Μάιο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κινεζικές δυνάμεις είχαν ανεβάσει σκηνές, έσκαψαν τάφρους και μετέφεραν βαρύ εξοπλισμό αρκετά χιλιόμετρα μέσα στην περιοχή που θεωρεί η Ινδία ως επικράτειά της.

Η Ινδία και η Κίνα διεξάγουν τώρα συνομιλίες, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι την Τρίτη, για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις μετά τις θανατηφόρες μάχες της Δευτέρας το βράδυ.

Αρκετοί γύροι συνομιλιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις συνοριακές διαφορές. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε ένα πόλεμο μέχρι στιγμής, το 1962, όπου η Ινδία υπέστη ήττα.

 

GALLERY

Λαντάκ
Λαντάκ
Λαντάκ
Λαντάκ
Λαντάκ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ