Σάρατζ, Χαφτάρ
Ένοπλες Συρράξεις

Για εγκλήματα πολέμου εξετάζει ο ΟΗΕ τον GNA - Όχι σε εκεχειρία από Σάρατζ

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε δύο πόλεις έξω από την Τρίπολη τις οποίες ανακατέλαβαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι δυνάμεις του GNA, που στηρίζονται από την Τουρκία, ανακατέλαβαν την Πέμπτη την Ταρχούνα, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χάφταρ –ο οποίος στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία– αναρτήθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν λεηλασίες καταστημάτων και πυρπόληση σπιτιών τα οποία ανήκουν σε οικογένειες που συνδέονται με τον LNA και τους τοπικούς υποστηρικτές του.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές», πρόσθεσε η UNSMIL. «Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Αλασάμπαα είναι μια άλλη πόλη στα νότια της Τρίπολης που έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές και την οποία κατέλαβε πρόσφατα o GNA.

«O GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της αναγνωρισμένης κυβέρνησης έστειλε στο πρακτορείο Reuters μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούνται οι δυνάμεις της ότι θα τιμωρηθούν για τυχόν αντίποινα στις περιοχές που ανακαταλαμβάνονται.

Όχι σε εκεχειρεία από τον Σάρατζ πριν ανακτήσει "στόχους-κλειδιά"

Να συνεχίσει τις επιθέσεις του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έως ότου ανακτήσει δύο πόλεις στρατηγικής σημασίας, προκειμένου αποκλείσει το ενδεχόμενο η  Ρωσία να δημιουργήσει βάση στη Λιβύη, επιθυμεί ο Σάρατζ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Φάτι Μπασάγκα στο Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραπάνω δήλωση γίνεται μόλις μια ημέρα αφότου ο Χάφταρ και Αλ Σίσι ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ανατολή, αλλά πρέπει να πρώτα να πάρουμε την Σίρτη και την Γιούφρα», είπε. «Πρέπει να αποτρέψουμε τη Ρωσία από τη δημιουργία βάσεων εκεί», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Μπασάγκα, μόνο μετά την ανάκτηση της πόλης Σύρτη και της βάσης Γιούφρα, ο Σάρατζ θα είναι ανοικτός για πολιτικές συνομιλίες με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χάφταρ χθες ανακοίνωσε στο Κάιρο ότι σταμάτησε τις επιθέσεις για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης και ότι επιδιώκει μια πολιτική διαδικασία που θα θέσει τέλος στον πόλεμο.

Η Σύρτη, στο δυτικό άκρο της περιφέρειας με σχήμα ημισελήνου που ελέγχεται από τον Χάφταρ, έχει συμβολική αξία για την κεντρική κυβέρνηση επειδή εκεί με τη βοήθεια Αμερικανών και συμμάχων οι Λιβυκές δυνάμεις νίκησαν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εκεί το 2016.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει τις δυνάμεις του Χαφτάρ στέλνονταμισθοφόρους ενώ πρόσφατα ανέπτυξε μαχητικά τζετ στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τα αεροσκάφη αυτά συμμετείχαν στις τελευταίες μάχες για την ανάκτηση της Σύρτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ