Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη: Ανθρωποκυνηγητό από τη ΜΙΤ για τη σύλληψη του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει εξαπολύσει ένα ανηλεές κυνηγητό για τη σύλληψη του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τις φυλές της χώρας του και αυτό θέλει να εξαλείψει η Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη έχει εκδώσει ως γνωστόν ένα διεθνές ένταλμα συλλήψεως για τον Saif al-Islam γιό του Καντάφι, αλλά το κοινοβούλιο της χώρας του έχει δώσει γενική αμνηστία. 

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova δημοσίευσε πρόσφατα πληροφορίες στις οποίες αναφέρεται ότι ένα άτομο υπεύθυνο για την ασφάλεια του Saif al-Islam επιβεβαίωσε ότι ακριβώς συμβαίνει, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών προσπαθειών να τον συλλάβουν. 

Λιβυκές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία, σε συνεργασία με την λιβυκή υπηρεσία RADA, βρίσκεται σε ένα ανηλεές κυνήγι για να συλλάβει τον Saif al-Islam al-Gaddafi. Η Τουρκία μάλιστα ανέλαβε την πρωτοβουλία και εξέφρασε την επιθυμία της στο ΔΠΔ να βοηθήσει στη σύλληψη του Σαΐφ αλ-Ισλάμ. 

Οι τουρκικές προσπάθειες αφορούν δεκάδες πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τα αεροδρόμια Misrata και Mitiga, ανατολικά της Τρίπολης, για τη διεξαγωγή αποστολών επιτήρησης και αναζήτησης του ιού Καντάφι. 

Τουρκικά αεροσκάφη AWACS εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της δυτικής περιοχής στην Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, να διενεργούν αποστολές εντοπισμού του ίδιου.

Πηγές αποκάλυψαν ότι η Τουρκία συνεργάζεται με την Ειδική Δύναμη Αποτροπής (RADA), μια τοπική δύναμη που συνδέεται με το Υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και εδρεύει στο αεροδρόμιο Mitiga.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν τον Saif al-Islam κοντά στην περιοχή Jabal al-Gharbi και με ομάδες κομάντος που χτενίζουν ολόκληρες περιοχές, ενώ εγκαθιστούν κεραίες στα μη επανδρωμένα  αεροσκάφη Bayraktar TB2 για να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή γύρω από την περιοχή Jabal al-Gharbi για να διευκολύνουν τη λειτουργία αναζήτησης.

Ο πρωταρχικός στόχος της Άγκυρας είναι να συλλάβει τον Saif al-Islam και να τον παραδώσει στο GNA. Στη συνέχεια, το σχέδιο προβλέπει την καθυστέρηση παράδοσης του στο διεθνές δικαστήριο.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γενική αμνηστία που εξέδωσε η εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ (HOR).

Οι δύο πηγές ισχυρίζονται ότι το ΔΠΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και την τρέχουσα κατάσταση χάους για να επιτρέψει στην Τουρκία, να συλλάβει τον Σάιφ αλ-Ισλάμ αλ-Καντάφι και να τον παραδώσει στο ΔΠΔ παρά το γεγονός ότι το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας έχει αποφασίσει γενική αμνηστία.

Σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ, δύο Ρώσοι πράκτορες που εργάζονταν για την ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner είχαν συλληφθεί πέρυσι από μέλη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Τα έγγραφα που ήταν αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των Ρώσων πρακτόρων που συνελήφθησαν, αποκάλυψαν ότι οι πράκτορες συναντήθηκαν τρεις φορές με τον Saif Al-Islam Gaddafi, γιο του Muammar Gaddafi, ο οποίος είναι καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).

Ένας Ρώσος σύμβουλος εκλογικών εκστρατειών συμμετείχε επίσης σε μια από τις συναντήσεις,προσφερόμενος να βοηθήσει τον γιο του Καντάφι ως ανερχόμενο ηγέτη στη χώρα σε πιθανές εκλογές.

Στις συναντήσεις, ο Saif Al-Islam ισχυρίστηκε ότι το 80% των μαχητών που είναι πιστοί στον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ είναι οι υποστηρικτές του, σύμφωνα με τις σημειώσεις των Ρώσων πρακτόρων.

Σε μια από τις συναντήσεις, ο Saif Al-Islam και οι Ρώσοι πράκτορες συζήτησαν την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία μιας ομάδας ειδικών που θα προωθούν  μηνύματα μέσω των κοινωνικών μέσων.

Αυτή η σχέση αλλά και η τεράστια επιρροή του Καντάφι στις δεκάδες λιβυκές φυλές αποτελεί μέγα εμπόδια στα τουρκικά σχέδια για κατάληψη ολόκληρης της Λιβύης απο τι δυνάμεις του GNA και της Τουρκίας φυσικά. 

Έκκληση Χαφτάρ σε Αίγυπτο και αραβικά κράτη

Σύμφωνα με αιγυπτιακό κανάλι, ο Χαφτάρ «ζήτησε από την Αίγυπτο να τον υποστηρίξει στη διεθνή σκηνή για να σταματήσει την εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη» και κάλεσε « για την εφαρμογή των διατάξεων της συλλογικής αμυντικής συμφωνίας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο Χαφτάρ ζήτησε την άρση του εμπάργκο σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού του LNA και τη διεξαγωγή διεθνούς επιχείρησης για την αποτροπή εισόδου όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το κανάλι, εκπρόσωποι της αιγυπτιακής πλευράς δήλωσαν την απόρριψή τους σε ξένη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις και διαβεβαίωσαν τον επικεφαλής του LNA ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει καμία απειλή στα δυτικά της σύνορα».

Ο στρτηγός Χαφτάρ  έφτασε στο Κάιρο σε μια μη προγραμματισμένη επίσκεψη για να συμβουλευτεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Η συνάντηση στην Αίγυπτο προηγείται της συνόδου κορυφής, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη σύμφωνα με την μορφή «5 + 5» - πέντε εκπρόσωποι από το LNA και πέντε από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Ο Λίβυος στρατηγός αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA).


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ