Ένοπλες Συρράξεις

Λιβύη: Τούρκοι και GNA κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια

Πολύ άσχημη εξέλιξη έχουμε στο λιβυκό έδαφος με την είσοδο δυνάμεων του GNA στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, η οποία ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ. Παρατηρητές επεσήμαναν ότι οι πολιτοφυλακές της Τριπόλεως επιτέθηκαν σε ταυτόχρονη επίθεση των Τούρκων από αέρα και θάλασσα στη βάση Al-Watiyah.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την μαζική υποστήριξη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και των Σύριων μισθοφόρων, οι πολιτοφυλακές της κυβέρνησης κατάφεραν να εισέλθουν στην βάση Αλ-Βατίγια τη Δευτέρα το πρωί, λίγες μέρες μετά την αποτυχημένη επίθεση.

Την ίδια στιγμή πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, μια τουρκική φρεγάτα πυροδότησε 2-4 πυραύλους προς την αεροπορική βάση Al-Watiyah (απόσταση ~ 30km).

Δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν απώλειες από την πλευρά του LNA και αν υπήρξε έγκαιρη αποχώρηση.

Η άλλη πλευρά διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, ενώ η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και ομιχλώδης.   

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ένοπλες ομάδες από τις περιοχές Αλ Ζάουβια, Μισράτα και Ζουβάρα μπήκαν σε μέρος της βάσης μετά από 100 τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα εναέρια χήματα.

Η είσοδος της πολιτοφυλακής της κυβερνήσεως της Τριπόλεως στην αεροπορική βάση που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τυνησίας, επιταχύνει την εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου για τη μετατροπή της βάσης αυτής ως μόνιμης βάσης για την Τουρκία στη Λιβύη.

https://twitter.com/Libyancitizen6/status/1262050110764134400

Εχθές ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τριπόλεως  Al-Sarraj συνομίλησαν τηλεφωνικά για τα μνημόνια συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο, σχετικά με την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και τον καθορισμό των τομέων της ναυτικής εξουσίας στη θάλασσα, ενώ ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τον Σαράτζ να επισκεφθεί την Τουρκία πολύ σύντομα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο λεγόμενος Οσάμα Γκουίλι που εισήλθε για λογαριασμό του GNA στην βάση, αναμένεται να την παραδώσει στους Τούρκους, οι  οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος μόνο στη στρατιωτική βάση της Μίτιγκα.

Τις τελευταίες ημέρες, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν τις επιθέσεις της πολιτοφυλακής της Τριπόλεως στη βάση Al-Watiyah, η οποία εξηγεί και την ύπαρξη τουρκικών φιλοδοξιών να καταλάβουν μεγάλο μέρος της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λίβυος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στρατηγός ε.α. Σουλεϊμάν Αλ-Ταουίλ, ανέφερε σε δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες, ότι το σχέδιο επίθεσης στην Αλ-Βαττίγια όπως είχε προγραμματιστεί από την Τουρκία, απαιτούσε από την πολιτοφυλακή και τους Σύριους μισθοφόρους να εισέλθουν στην οργάνωση της Αλ Κάιντα, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θέσει τους στρατιώτες της σε πόλεμο απευθείας στο έδαφος, υποδεικνύοντας ότι το δεύτερο μέρος του σχεδίου προβλέπει την κατασκευή αερογέφυρας μετά την εξασφάλιση της βάσης με μισθοφόρους.

Ο Al-Tawil εξηγεί ότι το τουρκικό σχέδιο απαιτεί την απομάκρυνση όλων των στοιχείων της λιβυκής πολιτοφυλακής, ενώ η παρουσία Σύριων μισθοφόρων θα περιορίζεται σε σημεία φύλαξης στα περίχωρα της βάσης, καθώς οι Τούρκοι στρατιώτες και αξιωματικοί θα εισέλθουν σε αυτή μετά την διαδικασία εξασφάλισης ολόκληρης της βάσης που θα τεθεί αμέσως υπό τουρκικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός αναλυτής Jamal Al-Zaidi πιστεύει ότι η απόπειρα της Τουρκίας να ελέγξει τη στρατηγική αεροπορική βάση Αλ Βατίγια στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της δυτικής Λιβύης, ενώ η Άγκυρα παίρνει θέση για ελέγξει με τα όπλα ολόκληρο το αραβικό Μαγκρέμπ.

Ο Αλ-Ζαΐντι προσθέτει ότι ο τουρκικός έλεγχος της Αλ Βατίγια θα επιτρέψει στην Αλ Κάιντα να επιτεθεί με στρατιωτικές δυνάμεις σε όλες τις πόλεις της δυτικής Λιβύης όπου υπάρχουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, όπως: Αλ Ζίνταν, Ταρχούνα και οι κόμβοι νότια της Τρίπολης.

Το μόνο που αναμένουμε είναι η αντίδραση της Αιγύπτου και άλλων αραβικών χωρών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...