Ένοπλες Συρράξεις

''Στριμώχνεται'' η Άγκυρα: Ο Χαφτάρ ''χαιρετίζει'' την κοινή δήλωση των ''5'' κατά Τουρκίας

Μετά τις καταρρίψεις πολυάριθμων τουρκικών drone απο τις δυνάμεις του Χαφτάρ, οι Τούρκοι στην Τρίπολη της Λιβύης αποφάσισαν να εκδικηθούν.  

Έτσι έστειλαν δικά τους drone εξοπλισμένα με πυραύλους από την Τυνησία και το αεροδρόμιο της Μίτιγκα,και αυτά xτύπησαν ανελέητα φορτηγά με... φράουλες και καρπούζια. 

Τόσο άχρηστα είναι τα τουρκικά UAV και οι χειριστές του!

https://twitter.com/LNA2019M/status/1261111748997853187

Την ίδια στιγμή η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τον Χ. Χαφτάρ, χαιρέτισε την κοινή δήλωση που εξέδωσε η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Youssef Al-Akkouri, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του HoR στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε τις ελπίδες του κοινοβουλίου να επιτύχει μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αλ-Ακούρι κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου, παράλληλα με την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στην παρέμβασή των Τούρκων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη ξένων μαχητών και όπλων στην Τρίπολη.

Πρόσθεσε ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη επιδείνωσε τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA) και του εθνικού στρατού του Λιβύου (LNA).

Η δήλωση που εξέδωσαν τα πέντε έθνη ανέφερε  ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη αντιφάσκουν με τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την κρατική κυριαρχία και την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις. 

 

Δυτικοί μισθοφόροι πολεμούν υπέρ του Χαφτάρ 

 

Δεκάδες μισθοφόροι από χώρες της Δύσης, οι οποίοι ανήκουν σε δύο εταιρείες που εδρεύουν στο Ντουμπάι αναπτύχθηκαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στην γενική επίθεσή του στην Τρίπολη, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ που υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος στην χώρα αυτή έχει προσελκύσει εκατοντάδες μισθοφόρους.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι μισθοφόροι συνεργάστηκαν με τις εταιρείες Lancaster 6 DMCC και Opus Capital Asset Limited FZE, οι οποίες έχουν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι ίδιοι ταξίδεψαν στη Λιβύη τον Ιούνιο του 2019 για μια «καλά χρηματοδοτούμενη επιχείρηση ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας», για την υποστήριξη του Χαφτάρ .

Η Opus και η Lancaster 6 χρηματοδότησαν και καθοδήγησαν μια επιχείρηση για να παρέχουν στις δυνάμεις του Χαφτάρ ελικόπτερα, drone και συστήματα κυβερνοπολέμου.

Η ομάδα μισθοφόρων με επικεφαλής τον υπήκοο της Νότιας Αφρικής Steve Lodge, έφτασε στη Λιβύη στα τέλη Ιουνίου 2019, ενώ μερικές μέρες αργότερα, αποσύρθηκαν και μετέβησαν με  δύο πλοία στη Μάλτα.

Η έκθεση δεν έδειξε ποια κυβέρνηση ή οργανισμός ανέθεσε το έργο, ανέφεραν οι διπλωμάτες, αλλά οι μισθοφόροι υποστήριζαν τον Χαφτάρ, ο οποίος λαμβάνει  υποστήριξη από τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Πληροφορίες φέρουν τους δυτικούς μισθοφόρους που αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ, να υποσχέθηκαν μια εξελιγμένη επιχείρηση που θα μπορούσε να διακόψει τις αποστολές όπλων από την Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης χρησιμοποιώντας πλοία και ελικόπτερα, σύμφωνα με τους δύο διπλωμάτες.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι έξι πρώην στρατιωτικά ελικόπτερα αποκτήθηκαν και στάλθηκαν στη Λιβύη για το έργο σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως μη συμμόρφωση με ψήφισμα του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτιμάται ότι αυτό το σχέδιο θα έχει αναλάβει πιθανότατα άλλη μισθοφορική εταιρεία η οποία θα προσπαθήσει να '΄διακόψει'' απότομα την μεταφορά όπλων και μαχητών από την Τουρκία στην Τρίπολη. 

Από την άλλη πλευρά οι εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι ενεργούν ως «πολλαπλασιαστής ισχύος» στη Λιβύη, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ απο την δική τους πλευρά  κατηγορούν τη Ρωσία για εμβάθυνση του πολέμου της Λιβύης με την υποστήριξη του Χαφτάρ, ενώ η κόντρα μεταξύ τους για την χώρα αυτή μεγαλώνει επικίνδυνα, ενώ η Τουρκία βρίσκει νέες διόδους για τα ύποπτα σχέδια της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...