Native Fury
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμική κινητοποίηση ΗΠΑ-ΗΑΕ: Προσομοίωση κατάληψης πόλης εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού - Καταδρομικές σε αεροδρόμιο & τζαμί

Πεζοναύτες των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα, σημαντική στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας, κατά την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού εξαπλώνονται σε πόλη της Μέσης Ανατολής, με σκοπό "εκκαθάριση" από εχθρικά στοιχεία και κατάληψη. Η άσκηση διεξήχθη εν μέσω εντάσεων με το Ιράν και παρά τη νέα πανδημία του κορωνοϊού.

Τα στρατεύματα ξεκίνησαν την επιχείρηση από τους αμμόλοφους της στρατιωτικής βάσης Al-Hamra για την κατάληψη μιας πόλης, γεμάτη πολυώροφα κτίρια, έναν πύργο ελέγχου αεροδρομίου, ένα διυλιστήριο πετρελαίου και ένα μεγάλο τζαμί. Πραγματοποιήθηκαν ελεγχόμενες εκρήξεις, καθώς τα στρατεύματα των Εμιράτων καταρριχήθηκαν από ελικόπτερα και οι Αμερικανοί πεζοναύτες ακροβολίστηκαν σε στενούς δρόμους της περιοχής προς αναζήτηση "εχθρικών" δυνάμεων.

Η άσκηση πραγματοποιείται ανα διετία και ονομάζεται Native Fury, ενώ αποσκοπεί στην ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των ΗΑΕ, αναφέρει το AP.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση λαμβάνει χώρα αφού οι ΗΠΑ σκότωσαν τον σημαντικότερο στρατηγό του Ιράν τον Ιανουάριο και η Τεχεράνη προχώρησε σε αντίποινα με μια επίθεση βαλλιστικών πυραύλων στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Λαμβάνοντας υπόψιν την κλιμακούμενη ένταση, αξιωματούχοι των ΗΠΑ απέρριψαν την ιδέα η Τεχεράνη να εκλάβει μια τέτοια άσκηση με καχυποψία, μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ακτές της.

"Προκλητική; Δεν ξέρω", δήλωσε ο στρατηγός Thomas Savage. "Μας ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή. Επομένως, αν τη θεωρούν προκλητική, αυτό εξαρτάται από αυτούς. Για εμάς είναι μια φυσιολογική άσκηση".

Στην άσκηση συμεμτείχαν 4.000 Αμερικανοί από το πεζικό, πεζοναύτες και δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η άγονη έρημο, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αμπού Ντάμπι, φιλοξενεί τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΑΕ καθώς και το νέο πυρηνικό σταθμό Barakah.

Παρόλο που στην άσκηση δεν έπεσαν πραγματικά πυρά, παραμένει στρατηγικής σημασίας για τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για την ενίσχυση του στρατού - συμπεριλαμβανομένων των ελικόπτερο Blackhawk και Chinook, τους θωρακισμένους μεταφορείς προσωπικού και της ίδιας της εγκατάστασης.

Τη στιγμή που η πανδημία έχει θέσει ολόκληρο τον πλανήτη σε καραντίνα, είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ και οι συμμάχοι τους στη Μέση Ανατολή ετοιμάζονται για τα χειρότερα στην ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν συνεχίζεται σε μέτωπα όπως το Ιράκ και η Υεμένη και εκτιμάται πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθεί.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...