Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αραβικά ΜΜΕ προεξοφλούν το τέλος του Ερντογάν: ''Το Ιντλίμπ θα είναι η αρχή του τέλους''

Η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα σήμερα που έχει σχέσεις αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς και τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, αναφέρει το al Monitor, επισημαίνοιντας ότι η χώρα αυτή, προσπαθεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα πλέον μέσα σε ένα πολύ  δύσκολο σκηνικό.

Οι “λίγοι φίλοι” που έμειναν στην Άγκυρα, όπως το Κατάρ, το Πακιστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, δεν προσφέρουν στην Τουρκία, την στρατηγική αξία που θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της εναντίον των αντιπάλων της.

Η μόνη επιλογή που έχει ο Ερντογάν είναι να προσπαθήσει να παίξει ένα λίαν επικίνδυνο παιχνίδι “ισορροπίας” ανάμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όπως κάνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτή η προσέγγιση φαίνεται να βαίνει στο τέλος της.

Η εχθρότητα του Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις και η περιφρόνηση του στις διπλωματικές λεπτομέρειες, καθώς και οι συμβουλές των επαγγελματιών διπλωματών, μπορεί να του δώσουν  κάποιο χρόνο, όχι όμως για πολύ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων αναλυτών,συμπεριλαμβανομένων και πρώην υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Άγκυρα στη Συρία ειδικότερα, οδηγεί στην αναμφίβολα στην  πανωλεθρία.

Φοβούνται επίσης ότι μια παρόμοια καταστροφή θα παρουσιαστεί και  στη Λιβύη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να υφίστανται πολλές ανθρώπινες  απώλειες πλέον.

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, λίγο πριν ο Ερντογάν διατάξει την εκτέλεση της εισβολής κατά των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, υπήρξαν εικασίες για πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, οι "στρατηγικοί δεσμοί" που η Τουρκία φαινόταν να αναπτύσσει  με τη Ρωσία, προσεγγίζονταν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου ως "ασταθείς".

Η Άγκυρα ελπίζει ότι οι δεσμοί αυτοί θα αντιστάθμιζαν την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκαν επίσης ως μια πράξη παραίτησης της Τουρκίας από την δυτική πλευρά του ημισφαιρίου, και ήταν βασισμένη σε μια μη υγιή στρατιωτική λογική.

Ο μεγαλύτερος λανθασμένος υπολογισμός του Ερντογάν αποδεικνύεται ότι ήταν  η εξάρτηση του από την Ρωσία.

Ακόμη και μετά την εξομάλυνση της καταστάσεως στο Ιντλίμπ και την αποφυγή ενός Τουρκο-ρωσικού πολέμου,  οι ρωγμές στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας θα παραμείνουν αισθητές.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα άλλαξαν για την Άγκυρα τέσσερις μόνο μήνες από τότε που αντιμετώπιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δείχνει με το δάκτυλο στη Ρωσία και αναφέρεται σε αυτή με σκιώδη τρόπο  ως τον επιτιθέμενο στην υπόθεση της Ιντλίμπ .

Εν τω μεταξύ, έχει στραφεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι για υποστήριξη, ζητώντας την ανάπτυξη πυραύλων  Patriot ενάντια στη συρο-ρωσική απειλή.

Η εκστρατεία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ εναντίον του συριακού στρατού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 21Τούρκους  στρατιώτες.

Τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, προκαλώντας τριγμούς στο καθεστώς  Ερντογάν, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πολιτικός σχολιαστής Φικρέτ Μπίλα δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, το οποίο ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει.

Ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία, όπως η ανατροπή του Άσαντ και εξασφάλιση μιας θέσης για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στη χώρα αυτή, είναι πλέον ανέφικτη.

Ο Fehmi Koru, άλλος αρθρογράφος που κάποτε ήταν κοντά στον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι επίσης απαισιόδοξος για την επιτυχία των πολιτικών του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ασφυξία της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο Koru αμφιβάλλει ότι θα προκύψουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «νίκη» για την Τουρκία.

"Φοβάμαι ότι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στη Συρία από το 2011 θα οδηγήσουν σε αποτυχία", έγραψε ο Koru στο προσωπικό του blog.

Ο Ερντογάν είναι σαφώς ενοχλημένος από ένα τέτοιο απογοητευτικό σχόλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίσης αρνητικός σε όλες τις εγχώριες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων  από τη Συρία, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ήττας.

Όλα αυτά ενώ τα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς, λόγω των πολλών  οικονομικών προβλημάτων  και άλλων λόγων όπως η δημιουργία σώματος "φυλάκων" των πόλεων.

Οι πρώην Τούρκοι πρεσβευτές Ali Tuygan και Yusuf Buluc υπογράμμισαν σε ένα κοινό άρθρο τους ότι, «το πιο εντυπωσιακό ελάττωμα» της πολιτικής στην Συρίας για τον  Ερντογάν είναι «η πλήρης έλλειψη εθνικής υποστήριξης».

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, μόλιςοι Τούρκοι πολίτες καταλάβουν τι ετοιμάζει ο πρόεδρος τους, και δουν να κινδυνεύουν τα παιδιά τους, θα αντιδράσουν ", γράφουν οι Tuygan και Buluc στο blog τους.

"Τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς ποια από τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν, ποιες αιτίες θα επιδιωχθούν,ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως με ποιο ανθρώπινο κόστος", πρόσθεσαν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ