Ένοπλες Συρράξεις

Γερμανική πρόταση για συγκρότηση "Ευρωπαϊκής Ταξιαρχίας"

Εξελίξεις έχουμε από την Γερμανία και το κόμμα της Μέρκελ, μετά την πρόταση για συγκρότηση ευρωπαϊκής Ταξιαρχίας, αποτελούμενη από μέλη και των 27 μελών της ΕΕ, υπό τον έλεγχο της Κομισιόν, πιθανόν για επιχειρήσεις στη Λιβύη ή οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί.

Η στρατιωτική συνεργασία σημειώνει αργή πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα όμως η Κομισιόν προτείνει την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος στο οποίο όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Josep Borrell συνοψίζει την εκτίμησή του για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μία πρόταση. "Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει διάθεση για εξουσία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Αν η ΕΕ θέλει να τοποθετηθεί στις αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ  και η Ρωσία στο μέλλον, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει ενεργά τα συμφέροντά της,τόσο από διπλωματικής όσο και στρατιωτικής πλευράς”, τόνισε ο ίδιος.

Η Pesco (μόνιμη αμυντική διαρθρωμένη συνεργασία) η (ετήσια έκθεση για την άμυνα) και το EDF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας) ακολουθούν τις εξελίξεις αυτές εντός της ΕΕ.

Πρόκειται για τη δημιουργία λειτουργικών στρατιωτικών συνεργασιών που θα μεγαλώνουν μαζί με έναν ευρωπαϊκό στρατό στο μέλλον, εκτιμούν πολλοί ειδικοί.

 «Ο κόσμος δεν θα περιμένει μέχρις ότου η Ευρώπη ξεπεράσει τον εθνικό εγωισμό της», ανέφερε Γερμανός πολιτικός. Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμεϊερ είχε μιλήσει στο Μόναχο για μια «καταστρεπτική δυναμική της παγκόσμιας πολιτικής», στο πλαίσιο της οποίας η Ευρώπη υπό την ευθύνη της Γερμανίας, θα πρέπει να δημιουργήσει την δική της ισχυρή δύναμη, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για στοιχειώδες εθνικό συμφέρον.

Εν ολίγοις, η πρότασή είναι ότι χρειαζόμαστε έναν στρατό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ", τόνισε ο ίδιος.

Αντί να επικεντρωθεί η ΕΕ στη σταδιακή περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των 27 εθνικών ενόπλων δυνάμεων, η Μέρκελ και πολιτικοί του SPD, προτείνουν έναν νέο πανίσχυρο ευρωπαϊκό σώμα παράλληλα με τα εθνικά στρατεύματα όπως η Bundeswehr.

"Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία, αλλά θα αυξάνει την ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί και να φέρνει αποτελέσματα στην εξελικτική διαδικασία προς μια στενότερη συνεργασία", εξηγεί ο Γερμανός πολιτικός των σοσιαλδημοκρατικών Felgentreu, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων FRONTEX, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει μια  μόνιμη δύναμη 1.500 στρατιωτικών, σε μια μονάδα επιπέδου ταξιαρχίας, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα μέσα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, για να ανταποκρίνεται τάχιστα σε κρίσεις στην Ευρώπη και πέρα αυτής.

“Όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη δύναμη αυτή” δήλωσε ο Felgentreu, σύμφωνα με τους πολιτικούς αμυντικούς της ένωσης. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός για την ΕΕ και μια ταξιαρχία που θα ελέγχει το Βερολίνο θα είναι μια αρχή, πολύ επικίνδυνη όμως.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Kατάρρευση Ερντογάν: Δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους ισλαμιστές της Συρίας - Τον προειδοποιούν με προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Όμηρος στα ίδια τα “βρώμικα” σχέδια του φαίνεται ότι είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τους τζιχαντιστές στην Βόρεια...