F-16
Βαλκάνια

Βουλγαρία: Τεχνική δυσλειτουργία εμφάνισε το πρώτο F-16 Viper που παρέλαβε η χώρα

Στις αρχές του φετινού Απριλίου σας είχαμε ενημερώσει πως η Βουλγαρία παρέλαβε το πρώτο μαχητικό F-16 Block 70 Viper από την αμερικανική κατασκευάστρια Lockheed Martin. Ούτε ένα μήνας δεν πέρασε από την ημέρα αυτή και το αεροσκάφος παρουσίασε την πρώτη τεχνική βλάβη του.

Ελαττωματικό F-16 Παρέλαβαν οι Βούλγαροι;

Αναλυτικότερα, το πρώτο εκσυγχρονισμένο μαχητικό F-16 έκδοσης Block 70 της Βουλγαρίας κρίθηκε ακατάλληλο για πτήσεις κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησής του από την πολεμική αεροπορία της χώρας.

Ο λόγος είναι πως το σύστημα εύρεσης τεχνικών προβλημάτων εντόπισε μία παρέκκλιση σε κάποιο από τα συστήματα του μαχητικού. Δεδομένου αυτού, η διοίκηση της βουλγάρικης πολεμικής αεροπορίας αποφάσισε να μην συνεχιστούν οι δοκιμές και οι πτήσεις της πλατφόρμας μέχρι να επιδιορθωθεί το ζήτημα.

«Ο εντοπισμός μίας παρέκκλισης συστήματος δεν σημαίνει απαραίτητα πως το αεροσκάφος είναι ελαττωματικό» απασφάλισε λίγες ώρες νωρίτερα ο διοικητής της βουλγάρικης πολεμικής αεροπορίας, Νικολάι Ρούσεφ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το τεχνικό ζήτημα εμφανίστηκε λίγο αφότου το μαχητικό προσγειώθηκε στην Βουλγαρία στις 2 Απριλίου. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως το πρόβλημα προϋπήρχε και πρόκειται για βιομηχανική τεχνική δυσλειτουργία ή λάθος της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Δεν είναι βέβαιο εάν το σύστημα έστειλε την προειδοποίηση τεχνικής βλάβης κατά την διάρκεια της πτήσης προς την Βουλγαρία ή λίγο αφότου προσγειώθηκε το αεροσκάφος στην χώρα» γράφει ο ξένος τύπος.

Σύμφωνα πάντως με τον Βούλγαρο διοικητή, η διαδικασία έγκρισης ενός νέου αεροσκάφους στο οπλοστάσιο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αποτελείται από δύο φάσεις: η πρώτη φάση αφορά τεχνικές και η δεύτερη φάση πτητικές δοκιμές.

«Κάθε νέο αεροσκάφος πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο δοκιμαστικές πτήσεις με Βούλγαρο πιλότο πριν υιοθετηθεί επίσημα στο οπλοστάσιο της αεροπορίας μας. Το συγκεκριμένο αμερικανικό F-16 Block 70 Viper θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μόνο αφότου κάποιος πιλότος μας το χαρακτηρίσει αξιόπλοο» τόνισε ο Ρούσεφ.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ είπε πως η Σόφια επικοινώνησε άμεσα με την κατασκευάστρια εταιρεία όταν ενημερώθηκε για την προειδοποίηση τεχνικού σφάλματος που εμφάνισε το αεροσκάφος.  

Αυτήν την στιγμή, ειδικοί μηχανικοί της Lockheed Martin ερευνούν το ζήτημα με σκοπό να εντοπίσουν την πηγή του προβλήματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ