Ρούμπιν και Ράμα
Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Λάβρος ο Ρούμπιν κατά Ράμα: «Φυλάκισε τον Μπελέρη γιατί του χαλούσε τα σχέδια-Ακολουθεί τα βήματα Ερντογάν»

Το ενδιαφέρον μας τράβηξε ένα άρθρο του γνωστού Αμερικανού ειδικού Μάικλ Ρούμπιν με τίτλο «πώς το πρόγραμμα κατά της διαφθοράς των ΗΠΑ βοηθάει τους διεφθαρμένους δικτάτορες». Μέσα σε αυτό ο ίδιος αναφέρεται και στην περίπτωση του Μπελέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρές Κατηγορίες Ρούμπιν Κατά Ράμα

«Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσαν πως η διαφθορά είναι αδιαμφισβήτητα καταστροφική για ένα κράτος: επιβραδύνει την οικονομική πρόοδο, υπονομεύει την δημοκρατία και συνδράμει στην παγκόσμιο αστάθεια. Παρά τα λόγια τους όμως, τα σχέδια τον Αμερικανών ευνοούν την διαφθορά αντί να την καταπολεμήσουν» ξεκίνησε ο Ρούμπιν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό, το κύριο πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα είναι η αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και η φιλοσοφία δράσης των αμερικανικών πρεσβειών. 

«Η υπηρεσία USAID δεν ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το μόνο που την νοιάζει είναι τα οικονομικά ζητήματα. Από την άλλη οι Αμερικανοί πρέσβεις επικεντρώνονται στο να κάνουν ομαλότερες τις σχέσεις μεταξύ των προέδρων και των πρωθυπουργών παρά να ασκήσουν ριψοκίνδυνη κριτική για ζητήματα όπως αυτό της διαφθοράς» τόνισε ο Ρούμπιν.

Σαν εύστοχο παράδειγμα ο Αμερικανός αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αλβανίας. Αναφορικά με την Αλβανία, ο Ρούμπιν είπε πως οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα ανασχηματισμού του συστήματος δικαιοσύνης και επιβολής του νόμου στην βαλκανική χώρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπαθεί να μετακινήσει την Αλβανία μακριά από την ευρωπαϊκή δημοκρατία και όλο και πιο κοντά στην τουρκικού στυλ αυτοκρατία» εξήγησε.

Και πράγματι, η οργάνωση Freedom House τοποθέτησε την Αλβανία σε χαμηλότερη θέση ακόμη και από το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου στην παγκόσμια λίστα κατάταξης κρατών βάσει του επιπέδου ελευθερίας. 

Ο Ρούμπιν υποστήριξε την άποψή του για το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στην Αλβανία με δύο παραδείγματα: αυτό της περίπτωσης Φρέντι Μπελέρη, δηλαδή του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που βρίσκεται σήμερα στην φυλακή και την υπόθεση Άρμπεν Αχμετάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Ράμα φυλάκισε τον Μπελέρη άδικα, επειδή πήγαινε κόντρα στα σχέδιά του για την ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή. Όσον για τον Αχμετάι, ο Ράμα τον έβαλε στην φυλακή επειδή κέρδισε έδαφος στην πολιτική σκηνή της χώρας και κατ' επέκταση γίνονταν απειλή για αυτόν.»

Και ο Ρούμπιν έκλεισε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του λέγοντας πως «δεν είναι αργά, οι Αλβανοί χρειάζονται δημοκρατία, ο Ράμα πρέπει να τιμωρηθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...