Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Κυκλώνουν την Ελλάδα οι εστίες έντασης μετά την Μ.Ανατολή-Οι Σερβοβόσνιοι απειλούν με ανακήρυξη ανεξαρτησίας με αφορμή ψήφισμα στον ΟΗΕ

Η δημοκρατία Σέρπσκα ( Σερβοβόσνιοι) θα ξεκινήσει μια σειρά κινήσεων για να επιβεβαιώσουν την ανεξαρτησία τους από το κράτος της Βοσνίας, εάν το ψήφισμα για την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αυτό αναφέρει πριν από λίγο μεγάλη σερβική εφημερίδα και δεν αμφισβητείται ως την εγκυρότητα της είδησης.

“Ο λαός μας και η ηγεσία στην Μπάνια Λούκα δεν θα δεχτούν το στίγμα της γενοκτονίας, επομένως είμαστε  έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τις αρχικές εξουσίες που μας ανήκουν σύμφωνα με την συμφωνία του Ντέιτον.

Θα ξεκινήσουμε με ενεργοποίηση του Σερβοβοσνιακού Στρατού της RS, στην συνέχεια με την αποκατάσταση της δικαιοδοσίας στους τομείς της δικαιοσύνης , ενέργειας, δημόσιων προμηθειών, φορολογικής πολιτικής, διαχείρισης συνόρων, εκλογική διαδικασία , ύμνος, εθνόσημο και άλλα.

Αυτά θα υλοποιηθούν προκειμένου να προστατευθούν από το ψήφισμα οι Σερβοβόσνιοι πολίτες.

Οι αρχές της Σερβοβοσνιακής οντότητας προγραμμάτισαν μια ειδική σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης για αύριο, και στη συνέχεια μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μπάνια Λούκα με σύνθημα "Η Σερβία σε καλεί".

Θα υπάρχουν έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου: η έκθεση της διεθνούς επιτροπής για τα δεινά όλων των λαών στην περιοχή, το έγκλημα της Σρεμπρένιτσα, η εκλογή αντιπροσωπείας της Εθνοσυνέλευσης για το Κοινοβουλευτικό Φόρουμ της Δημοκρατίας Σέρπσκα , η πρόταση για τον εκλογικό νόμο της νέας ανεξάρτητης χώρας, οι νόμοι για την ασυλία και για το δημοψήφισμα των πολιτών.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης αλλαγές στους εργασιακούς κανονισμούς, στόχος των οποίων είναι να ρυθμιστεί η καταβολή μισθών σε δημόσια πρόσωπα της μαύρης λίστας των ΗΠΑ, τα οποία έπρεπε να εξοφλήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στην RS, για να μην τους επιβληθούν κυρώσεις”, αναφέρει ανακοίνωση της Σερβοβοσνιακής πλευράς.

Οι βουλευτές θα εξετάσουν την έκθεση για τη Σρεμπρένιτσα, η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Σερβοβοσνιακής οντότητας το 2021.

Πρόκειται για ένα έγγραφο 1.000 σελίδων, της οποίας επικεφαλής της προετοιμασίας ήταν ο Ισραηλινός ειδικός Γκίντεον Γκρέιφ.

“Μετά από ενδελεχή έρευνα από την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή για τη διερεύνηση των εγκλημάτων στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα την περίοδο 1992-1995, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ούτε ατομικό έγκλημα γενοκτονίας ούτε γενοκτονία θεωρείται αυτό που  έλαβε χώρα στη Σρεμπρένιτσα”, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση των Σερβοβόσνιων.

Έρχεται σοβαρή κρίση από την Βοσνία σε όλα τα Βαλκάνια

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση και στο Κόσοβο ;

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ