Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ύπουλο σχέδιο των Κοσοβάρων για οικονομικό στραγγαλισμό της Σερβικής μειονότητας- Με το "όπλο παρα-πόδα" παρακολουθεί το Βελιγράδι

Παρά τις προσπάθειες ΗΠΑ-ΕΕ δεν λέει να καταλαγιάσει η αντιπαλότητα Κοσσυφοπερδίου- Σερβίας, αφού η Πρίστινα βρίσκει διαρκώς νέους τρόπους για να υποδαυλίσει νέες εντάσεις με το Βελιγράδι.

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνει  η  Κεντρική τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου  από την απαγόρευση χρήσης του Δηναρίου από τη Σερβική μειονότητα 

Αιτία αυτή τη φορά στάθηκε η απαγόρευση της κεντρικής τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου την 1η Φεβρουαρίου του δηναρίου, απειλώντας έτσι να προκαλέσει χάος στις μειονοτικές σερβικές περιοχές, όπου το δηνάριο χρησιμοποιείται ευρέως για την πληρωμή συντάξεων και μισθών στο προσωπικό σε σερβικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων.

Έχει επίσης τροφοδοτήσει τις δυτικές ανησυχίες για τις περιφερειακές εντάσεις που κλιμακώνονται καθώς μαίνεται πόλεμος πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αγωνίζονταν να επαναφέρουν τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι «στην τροχιά».

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει και τις δύο ότι η άρνηση συμβιβασμού θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθούν στο μπλοκ, μεσολαβώντας παράλληλα  σε έναν διάλογο μεταξύ των πρώην εχθρών.

Το Κοσσυφοπέδιο ανέβαλε την εφαρμογή της απαγόρευσης του δηναρίου κατά αρκετούς μήνες ως απάντηση στις διεθνείς ανησυχίες.

Η απαγόρευση δεν επιτρέπει σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε περιοχές όπου κυριαρχούν οι Σέρβοι, ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, να χρησιμοποιούν το δηνάριο στις τοπικές συναλλαγές και τους απαιτεί να χρησιμοποιούν το ευρώ, που είναι το επίσημο νόμισμα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για "ανθρωπιστική κρίση" και επεμβαίνουν

Συναφές με το θέμα είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει ότι,  "Ανώτατος αξιωματούχος  του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανησυχεί ότι η απαγόρευση νομίσματος του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση» στη Σερβική μειονότητα.

Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ ταξίδεψε στο Κοσσυφοπέδιο αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις τεταμένες σχέσεις με τη Σερβία

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ Εσκομπάρ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η απαγόρευση χρήσης του σερβικού δηναρίου από το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να προκαλέσει "ένα εν δυνάμει ανθρωπιστικό ζήτημα" για τη σερβική μειονότητα της χώρας.

Ο Εσκομπάρ τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «άμεσα» και ότι «έχει προκαλέσει  δυσκολία σε ορισμένους από τους πολίτες αυτής της χώρας».

Το δηνάριο είναι το επίσημο νόμισμα της Σερβίας. Το Κοσσυφοπέδιο, που συνδέεται στενότερα με τα φιλοευρωπαϊκά συμφέροντα, χρησιμοποιεί το ευρώ και προσπαθεί να επιβάλει τη χρήση του σε εθνικό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπριελ Εσκομπάρ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα στην τελευταία αμερικανική προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να απαγορεύσει στους Σέρβους στην επικράτειά του να χρησιμοποιούν το σερβικό νόμισμα, το δηνάριο, ήταν «ένα αναδυόμενο ανθρωπιστικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως», είπε ο Εσκομπάρ μετά τη συνάντηση με τον Κούρτι, προσθέτοντας ότι η απόφαση «προκάλεσε πραγματικές δυσκολίες σε κάποιους από τους πολίτες αυτής της χώρας».

Το Κοσσυφοπέδιο  αναγνώρισε τα δικαιώματα γης ιστορικού Σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού

Σε άλλο ζήτημα, οι Δυτικοί Πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστοί ως "Quint", χαιρέτησαν την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα γης ενός σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού Visoki Decani του 14ου αιώνα.

Το μοναστήρι είναι καταχωρισμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύει και αγωνίζεται για επίσημο τίτλο ιδιοκτησίας σε εδάφη γύρω από τα κτίριά του για σχεδόν μια δεκαετία.

Το 2016, το ανώτατο δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έκρινε ότι το μοναστήρι, που βρίσκεται περίπου 60 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας, Πρίστινα, είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης της γης, αλλά οι τοπικές αρχές αντιστέκονταν να του δώσουν επίσημο τίτλο για χρόνια.

Η διεθνής κοινότητα πίεσε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να νομιμοποιήσει τη γη του μοναστηριού.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε ότι η εφαρμογή της ετυμηγορίας για τον τίτλο ιδιοκτησίας του μοναστηριού ήταν η τελευταία προϋπόθεση που τέθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν πρώην σερβική επαρχία έως ότου μια εκστρατεία βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ το 1999 τερμάτισε τον  πόλεμο μεταξύ των σερβικών κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο και απώθησε τις σερβικές δυνάμεις έξω από αυτό.  Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου "

"Την σκυτάλη" παίρνει η ΕΕ

Από την πλευρά της η ΕΕ μέσω του  Μπορέλ υπενθύμισε χθές, που ήταν η πρώτη επέτειος της συμφωνίας της Οχρίδας, ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν σημειώσει «πολύ περιορισμένη πρόοδο» στην εφαρμογή της, παρά τις "προσπάθειες της ΕΕ και τη μεγάλη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας".

"Σύντομα θα υπάρξει άλλη μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών εδώ στις Βρυξέλλες. Λυπάμαι πολύ που αυτή η συμφωνία, η οποία ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεν εφαρμόστηκε. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και στις δύο πλευρές να προχωρήσουν, αλλά ένα χρόνο αργότερα, η εφαρμογή δεν είναι στο επίπεδο που περίμενα», είπε ο Borrell.

Ο Μπορέλ κάλεσε τους ηγέτες σε Βελιγράδι και Πρίστινα να σημειώσουν πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας και είπε ότι είναι καιρός οι δύο πλευρές να τερματίσουν τον «φαύλο κύκλο κρίσεων και εντάσεων» και να περάσουν σε μια νέα «ευρωπαϊκή εποχή».

Σε δήλωσή του, με αφορμή την επέτειο της συμφωνίας που αφορά την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων και ένα παράρτημα εφαρμογής, τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από τους ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιδείξουν «υπευθυνότητα, όραμα και ηγεσία επιτυγχάνοντας πρόοδο στην εφαρμογή χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Με το "όπλο παρά-πόδα" παρακολουθεί το Βελιγράδι

Η Διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στους χειρισμούς της, προκειμένου να μην εξωθήσει το Βελιγράδι που παρακολουθεί τις εξελίξεις με "το όπλο παρά πόδα" να το σηκώσει και να αρχίσει έναν νέο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Αυτό θα ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν ΗΠΑ-ΕΕ στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με την Τουρκία και τη Ρωσία που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, τον επιδιώκει.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ