Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Εγκαινιάστηκε η βάση του ΝΑΤΟ στο Κουτσόβα της Αλβανίας- Τα τουρκικά «Μπαϊρακτάρ» θα πετάνε πάνω από τον ουρανό της Αλβανίας

Με την ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα η Αλβανίδα Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, χαιρέτισε τα εγκαίνια της Τακτικής Αεροπορικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο Κουτσόβα της Αλβανίας.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», η Οσμάνι έγραψε ότι αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της παρουσίας της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, συμβάλλοντας στην αύξηση της ασφάλειας στην περιοχή μας και όχι μόνο. Όπου υπάρχει ΝΑΤΟ, υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα!», έγραψε η ίδια.

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, εγκαινίασε χθες την ανακαινισμένη πλέον αεροπορική βάση ( επί σοβιετικής εποχής), την πρώτη της συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Η αεροπορική βάση πήρε το όνομά της από τη μικρή πόλη Κουτσόβα, 85 χιλιόμετρα (52 μίλια) νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νέα αεροπορική βάση θα χρησιμεύσει ως σύγχρονος κόμβος επιχειρήσεων, για εκπαίδευση και φιλοξενία μιας σειράς μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαιρέτισε την επανενεργοποίηση της αεροπορικής βάσης, η οποία έκλεισε επίσημα το 2005, ως «ένα άλλο στοιχείο ασφάλειας από την περιοχή μας των Δυτικών Βαλκανίων, που γνωρίζουμε καλά ότι μπορεί να κινδυνεύσει από τις νεοιμπεριαλιστικές απειλές και φιλοδοξίες της Ρωσίας."

Μετά τις ομιλίες στην τελετή, δύο αμερικανικά F-16 και δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 από την αεροπορική βάση Aviano της Ιταλίας, πέταξαν ενώ προσγειώθηκαν και δύο αεροσκάφη Eurofighters.

Το ΝΑΤΟ χρηματοδότησε την αναβάθμιση της βάσης με περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η αναβάθμιση περιλάμβανε ανακαινίσεις στον πύργο ελέγχου, διαδρόμους προσγείωσης, υπόστεγα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

«Η αναμόρφωση της αεροπορικής βάσης στην Κουτσόβα είναι μια στρατηγική επένδυση και δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη συμμαχία», δήλωσε ο εν ενεργεία εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ντύλαν Γουάιτ.

Τα τουρκικά drones «Bayraktar» έφτασαν στην αεροπορική βάση στην Κουτσόβα της Αλβανίας

Οι αλβανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τα τουρκικά drones TB2 «Bayraktar» είναι ήδη στην Αλβανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, είχε αναφέρει το γεγονός στα κοινωνικά δίκτυα ότι «εδώ και ημέρες έχει ξεκινήσει η συναρμολόγηση και παράλληλα πραγματοποιείται η εγκατάσταση της υποστηρικτικής υποδομής για τη λειτουργία και τον έλεγχό τους (drones).

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες της Αλβανίας, αλλά λειτουργεί και ως απόδειξη της δέσμευσης της χώρας να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και να πληροί τα υψηλότερα αμυντικά πρότυπα», έγραψε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, το επίτευγμα αυτό αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης στον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.

Ο Πελέσι δημοσίευσε και μερικές φωτογραφίες από τη συναρμολόγηση των drones στην Αλβανία, όπου είναι και ο ίδιος παρών, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ο συνολικός αριθμός των drones που θα παραλάβει η χώρα του.
Εν τω μεταξύ, οι Αλβανοί στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία πριν από λίγους μήνες στη χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar».Τα αλβανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναμένεται να επιχειρούν από την αεροπορική βάση Κουτσόβα (Kucova)

Η τοποθεσία της βάσης αυτής βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων.

Εκεί οι Αλβανοί αναφέρουν πως τα Bayraktar θα υποστηρίζουν επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, εναέριες περιπολίες και τέλος εκεί θα πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες ον Δεκέμβριο, η Αλβανία αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, τα οποία θα φέρουν πιθανόν ελαφριές βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, αναβαθμίζοντας έτσι τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις κατακόρυφα ( η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αυτού του μεγέθους).

Τα drones θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και μετανάστευση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ