Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Nέα πρόκληση κατά του σερβικού ορθόδοξου πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο - Ανακήρυξαν ορθόδοξη εκκλησία 600 ετών ως «καθολική»

Σε μια ακόμη επιθετική κίνηση κατά του σερβικού ορθόδοξου πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, οι αρχές του  ανακήρυξαν μια σερβική ορθόδοξη εκκλησία 600 ετών ως “καθολική”.

Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία την ανοικοδόμηση της δήθεν καθολικής εκκλησίας, της εκκλησίας του νεκροταφείου στο χωριό Gornje Vinarce, χωρίς να διαβουλευτεί με τις αρχές της Επισκοπής Ράσκα και Πρίζρεν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρει η Επισκοπή.

“Εκτός του ότι δεν επικοινώνησε με τη Σ.Ο.Ε. σχετικά με την ανοικοδόμηση, το Υπουργείο έκανε ένα ακόμη βήμα ανακηρύσσοντας την εκκλησία αυτή “καθολική”, με σαφή πρόθεση να αναλάβει την κληρονομιά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, αναφέρει η Εκκλησία.

Σύμφωνα με το newsfire.gr, η εκκλησία έχει καταχωρηθεί ως προστατευόμενο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2016 και τώρα έχει προσλάβει δύο εταιρείες για να πραγματοποιήσουν εργασίες αποκατάστασης στην “καθολική” εκκλησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επισκοπή εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία της για τη διαδικασία αυτή, η οποία προφανώς δείχνει τη σαφή πρόθεση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να “ανακατασκευάσουν” εκκλησίες που κατεδαφίστηκαν ή υπέστησαν ζημιές από Αλβανούς εξτρεμιστές χωρίς καμία διαβούλευση με την Εκκλησία στην οποία ανήκουν οι ιεροί αυτοί χώροι και να αλλάξουν εντελώς την ταυτότητά τους, παρά τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες και το πλήθος των Εκκλησιών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι εκκλησιαστικές αρχές αναφέρουν επίσης ότι θα ενημερώσουν διεθνείς οργανισμούς και εκπροσώπους που ασχολούνται με τα θρησκευτικά δικαιώματα.

Βέβαια, η Σερβική Εκκλησία δεν αντιτίθεται στην ανοικοδόμηση των εκκλησιών της, όπως αναφέρει, αλλά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται “ως πρόσχημα για την κατάληψη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την αλλαγή της ταυτότητας για χάρη του ιστορικού αναθεωρητισμού”.

Η επισκοπή παρέχει την ιστορία της εκκλησίας:

Για την ενημέρωση του κοινού, αυτή η ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει από τον 14ο αιώνα σε ένα χωριό που τότε ήταν αμιγώς σερβικό, με 15 σερβικά νοικοκυριά, όπως καταγράφεται σε μια οθωμανική απογραφή του Isa-beg Ishaković το 1455, λίγο μετά την κατάκτηση του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή. Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Ανατολικό Ινστιτούτο στο Σεράγεβο το 1964, με άλλες οθωμανικές απογραφές της εποχής, δείχνει τα δημογραφικά στοιχεία εκείνης της εποχής. Η απογραφή αναφέρει αμπελώνες (vinari στα σερβικά σημαίνει οινοποιοί) σε αυτό το χωριό, από όπου προφανώς πήρε και το όνομά του. Η αρχιτεκτονική δομή της εκκλησίας δείχνει ξεκάθαρα ότι μοιάζει με νεκροταφεία του 14ου-15ου αιώνα, με μια αψίδα για την Αγία Τράπεζα και μια κόγχη για την προσκομιδή, χαρακτηριστικό της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης. Στο χωριό δεν αναφέρεται καμία παρουσία ρωμαιοκαθολικής κοινότητας και, απ' όσο γνωρίζει η επισκοπή Raška-Prizren, η ρωμαιοκαθολική επισκοπή δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή την εκκλησία, ούτε διαθέτει γραπτά στοιχεία ή υλικές αποδείξεις για την ιδιοκτησία της στην ιστορία.

Μέχρι το 1999, η εκκλησία χρησιμοποιούνταν τακτικά από Σέρβους ορθόδοξους πιστούς που συγκεντρώνονταν εδώ την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, καθώς η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη “Ζωοδόχο Πηγή”, γεγονός που αποδεικνύεται περαιτέρω από μια κοντινή πηγή και μια στέρνα. Μετά την εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού το 1999, η εκκλησία στο Gornje Vinarce βεβηλώθηκε, κάηκε, γεμίστηκε με γκράφιτι και οι πόρτες της εισόδου της έσπασαν. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση πολλών εκκλησιών SOC που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τους εξτρεμιστές Αλβανούς στο Κόσσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1998-1999. Αυτό είναι μια ακόμη μαρτυρία ότι η εκκλησία θεωρούνταν σερβική από τον τοπικό αλβανικό πληθυσμό, διαφορετικά δεν θα είχε βεβηλωθεί και καεί, όπως συμβαίνει με πολλές άλλες εκκλησίες και μοναστήρια που δέχθηκαν επίθεση και τώρα (παραδόξως) ανακηρύσσονται “αλβανικές εκκλησίες” στα μέσα ενημέρωσης ή μέσω του Υπουργείου στην Πρίστινα.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία από τα αρχεία της Επισκοπής Raška-Prizren, κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής γιουγκοσλαβικής περιόδου, η εκκλησία δέχθηκε επίθεση και καταστράφηκε το 1972, όταν μια ομάδα ντόπιων Αλβανών χωρικών έσπασε τις πόρτες και τα παράθυρα και κατεδάφισε το εσωτερικό της εκκλησίας, προσπαθώντας να της βάλει φωτιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...