Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Επίθεση με χειροβομβίδα στο Πρίζρεν στο Κόσοβο-Σερβική νότα στα Τίρανα για το κάψιμο της σερβικής σημαία

Η κατάσταση στο Κόσοβο είναι έκρυθμη και τα περιστατικά έχουν επεκταθεί και σε Βελιγράδι και Τίρανα.  
Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με χρήση χειροβομβίδας σε αγορά βοοειδών στην πόλη Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη.

Η τοπική αστυνομία είπε ότι οι τρεις άνδρες ταυτοποιήθηκαν καθώς οι δράστες ήταν ελεύθεροι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Βέσελ Γκάσι είπε ότι οι τραυματίες στην επίθεση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πρίζρεν για περίθαλψη. «Τρεις ύποπτοι εντοπίστηκαν και η αστυνομία τους αναζητά», είπε στους δημοσιογράφους.

Η αστυνομία μίλησε δεν διευκρίνισε το κίνητρο της επίθεσης στην υπαίθρια αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός κατηγορεί την Σερβία για κατοχή κινεζικών α/α όπλων    

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κατηγόρησε την Σερβία ότι επιδεικνύει ανοιχτά βίαιη επιθετικότητα ως ο μόνος χειριστής κινεζικών όπλων στην Ευρώπη.

Ο ίδιος έγραψε σε κοινωνικό δίκτυο ότι “ο σερβικός στρατός χειρίζεται το κινεζικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας FK-3 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εναντίον αερομεταφερόμενων στόχων.

«Το πυραυλικό σύστημα FK-3 (εξαγωγική έκδοση του HQ-22) είναι ένα από τα κινεζικά όπλα που χρησιμοποιεί ο Σερβικός Στρατός, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών CH-92. Αυτό καθιστά τη Σερβία τον πρώτο και μοναδικό χειριστή κινεζικών όπλων στην Ευρώπη, ενώ δείχνει ανοιχτά βίαιη επιθετικότητα προς το Κοσσυφοπέδιο», έγραψε ο Kurti στο X post.

Η Σερβία έστειλε νότα διαμαρτυρίας στα Τίρανα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Αλβανίας, καταδικάζοντας έντονα το κάψιμο της εθνικής σημαίας της Σερβίας στα Τίρανα.

Να θυμίσουμε ότι στις 20 Νοεμβρίου εμφανίστηκε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και στις πύλες των μέσων ενημέρωσης που δείχνει οπαδούς του ποδοσφαίρου στα Τίρανα να καίνε τη σημαία της Σερβίας στην πλατεία Σκεντέρμπεη.

Γι' αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σημείωμα στην Πρεσβεία της Αλβανίας στο Βελιγράδι.

«Πιστεύουμε ότι τέτοια γεγονότα βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της μακραίωνης κοινής ιστορίας τους», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, υπό αυτό το πνεύμα, αναμένει ότι τα αρμόδια όργανα της Δημοκρατίας της Αλβανίας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εντοπίσουν και να διώξουν τους δράστες αυτής της πράξης, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι το δημοσιευμένο βίντεο, καθώς και ότι θα ενημερώσουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας της Σερβίας με διπλωματικά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση στα Βαλκάνια

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ