Βαλκάνια

Μεγάλη “φωτιά” έρχεται από Βοσνία-Ισραηλινά ΜΜΕ μιλούν για ντόμινο στρατιωτικών συγκρούσεων σε Μαυροβούνιο Σκόπια και Κόσσοβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το περίπλοκο καθεστώς της Βοσνίας συνηγορούν σε κάθε πιθανό σενάριο το επόμενο μακρύ διάστημα λόγω των διαθέσεων της Μόσχας που στηρίζει τους Σέρβους της Δημοκρατίας Σέρπσκα και αυτών στο Κοσσυφοπέδιο.  

Η ισραηλινή εφημερίδα jerusalem post αναφέρει προειδοποιώντας και την Ελλάδα, "ότι μία από τις πιο κραυγαλέες απειλές για την ενότητα της Βοσνίας βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, όπου οι αποσχιστικές φιλοδοξίες, που υποστηρίζονται από τη Σερβία και τη Ρωσία, αυξάνονται ραγδαία.

Αυτό δεν είναι απλώς μια εσωτερική υπόθεση, είναι μια εκδήλωση των ευρύτερων περιφερειακών φιλοδοξιών και της δυναμικής ισχύος του Βελιγραδίου.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια αιφνιδιαστική ανακήρυξη ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία αλλά και θα πυροδοτήσει εθνοτικές εντάσεις και συγκρούσεις σε όλα τα Βαλκάνια, πυροδοτώντας πιθανώς μια αλυσιδωτή αντίδραση εδαφικών διεκδικήσεων και συγκρούσεων σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και  Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τον περίπλοκο ιστό των διεθνών συμφερόντων, ιδιαίτερα τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της Κροατίας και της Σερβίας προς το έδαφος της Βοσνίας και τη ρωσική και κινεζική επιρροή”.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση στα Βαλκάνια

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Υπάρχουν φόβοι ότι η ενδο-εθνική βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτη πιθανότητα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Δημοκρατία Σρπσκα. Αυτές οι ανησυχίες είχαν τροφοδοτηθεί από επανειλημμένες απειλές από την πολιτική ηγεσία της σερβικής οντότητας της χώρας να διαχωριστεί από τους υπόλοιπους κρατικούς θεσμούς του έθνους, φιλοδοξίες που έχουν επανειλημμένα υποστηριχθεί από τη Ρωσία.

Για πολλούς, τα προαναφερθέντα μοιάζουν τρομακτικά με το σενάριο που ξεκίνησε τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-1995 και έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα σύγκρουση στη χώρα.

Η πρόσφατη ιστορία της Βοσνίας σημαδεύτηκε από έναν αιματηρό πόλεμο που είχε 100.000 θύματα, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να γίνονται είτε πρόσφυγες είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι σε μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων.

Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει τρομακτικά εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν η περιοχή βυθίστηκε σε μια σφοδρή εθνοτική σύγκρουση στην οποία η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας χωρίστηκε σε έξι νέες χώρες σε εθνοτικές γραμμές. Ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός για τη Βοσνία, λόγω της περίπλοκης δημογραφίας της που περιελάμβανε Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους.

Ο ρόλος των Τούρκων στην περιοχή μας

Τον πιο ύπουλο ρόλο όμως στην περιοχή παίζει η Τουρκία, η οποία επιχειρεί ενεργά να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την επιρροή της και να επεκτείνει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή.

Καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί σε "προστάτη" των απανταχού μουσουλμάνων, οι εθνοτικές, εμφύλιες και κάθε είδους συγκρούσεις στα Βαλκάνια ευνοούν τα σχέδια του και δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για παρέμβαση με τη βιτρίνα του ειρηνοποιού.

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο επιστροφής στα “ οθωμανικά εδάφη¨ που τόσο επιθυμεί η Άγκυρα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Η θέση της Ελλάδας σε αυτήν την κρίση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και η ελληνική πλευρά οφείλει να προνοήσει για την τουρκική επέκταση στα βόρεια σύνορα της χώρας.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ