Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια-Σέρβοι διαδηλωτές έκλεισαν ξανά τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας

Δεν ησυχάζουν ούτε οι Σέρβοι αλλά ούτε και οι Κοσοβάροι στο Κοσσυφοπέδιο, αφού οι μεν θέλουν επιζητούν πλήρη κυριαρχία σε ολόκληρη την επαρχία της Σερβίας, ενώ οι Σέρβοι έχουν αυτονόμησης από την Πρίστινα.

Τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έκλεισαν λόγω οδοφραγμάτων που έστησαν Σέρβοι διαδηλωτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε την αδυναμία κίνησης  λεωφορείων και φορτηγών από το Κοσσυφοπέδιο προς τα συνοριακά περάσματα Γιαρίνε και Μερντάρε προς και από την Σερβία.

Ο σύμβουλος του Κοσοβάρου ΥΠΕΣ, Σαρ Γιακούπι, ενημέρωσε ότι η διέλευση των αυτοκινήτων είναι επίσης επισφαλής αυτή τη στιγμή λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

"Σας ενημερώνουμε ότι στη Σερβία, κοντά στα συνοριακά σημεία σε Γιαρίνε και Μερντάρ, λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, είναι αδύνατο να περάσουν λεωφορεία και φορτηγά που κατευθύνονται από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτή τη στιγμή, επίσης δεν είναι ασφαλές να διέρχονται αυτοκίνητα",  έγραψε στο Twitter του.

Το κοισοβάρικο υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τους πολίτες που ταξιδεύουν και βρίσκονται στο έδαφος της Σερβίας να χρησιμοποιούν τα συνοριακά σημεία Μουτινόβε και Οάκ ή να κάνουν δρομολόγιο μέσω Σκοπίων.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι αυτή η κατάσταση, που έχει ήδη γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε νέο γύρο σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.

Οι Σέρβοι ανέφεραν ότι οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από οδηγούς φορτηγών με σερβικά προϊόντα, ως ένδειξη εξέγερσης ενάντια στην απόφαση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψουν την είσοδο φορτηγών με σερβικές πινακίδες και εμπορεύματα το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου από την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έλαβε απόφαση, στις 14 Ιουνίου, να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σερβία.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη σύλληψη τριών μελών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από τις σερβικές αρχές.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είπαν ότι πρόκειται για απαγωγή τους στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ενώ το Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν στο σερβικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, οι αστυνομικοί θεωρούνται ύποπτοι για τα ποινικά αδικήματα όπως λαθραία είσοδο, κατοχή και παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών.

Αυτά τα αδικήματα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και 12 ετών.

Σενάρια πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο από Αλβανό ειδικό

Ο πρώην πράκτορας της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών SHIK, Ναΐμ Μιφτάρ, ανέφερε ότι οι “ κηρύξεις «πιθανού πολέμου» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από πολιτικούς αναλυτές μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μιφτάρι λέει ότι μπορεί να υπάρξει πόλεμος μόνο εάν οι δύο χώρες θέλουν ξανά σύγκρουση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει έναν καλά εξοπλισμένο και καλά εξοπλισμένο στρατό και αστυνομία, ώστε σε περίπτωση σύγκρουσης με την Σερβία, να μπορεί να αμυνθεί, αφού κανείς στον κόσμο δεν προστατεύεται για πάντα από "φίλους".

«Όσον αφορά τον πόλεμο με την Σερβία, πόλεμος μπορεί να γίνει μόνο εάν η Αμερική, το ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η Γερμανία, για τους δικούς τους σκοπούς, θέλουν να ξανακάνουν πόλεμο, επιτρέποντας σύγκρουση στο Κόσοβο, γιατί αλλιώς αυτό είναι αδύνατο.

Ίσως κάποιο ένοπλο περιστατικό ή σποραδικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, ακόμα και με θύματα, μπορεί να φέρουν έναν πόλεμο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, να γίνει κανονική σύγκρουση, παρά μόνο εάν Αμερική, ΝΑΤΟ, Γερμανία θέλουν πόλεμο και ειδικά η Γαλλία», καταλήγει ο Μιφτάρ μεταξύ άλλων.

Εκτίμησή μας είναι ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν επιθυμούν ανάφλεξη μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας στην παρούσα φάση και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν, αφού έχουν την ισχύ αλλά και την βούληση να το κάνουν.

Το πρόβλημα όμως είναι τι θα γίνει αν έχουμε ένοπλο επεισόδιο ή επεισόδια στα σύνορα των δύο πλευρών, ή αν οι Σέρβοι που ζουν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο προχωρήσουν σε ένοπλη εξέγερση κατά των Κοσοβάρων;

Οι Τούρκοι παρακολουθούν τα πάντα στην περιοχή εν μέσω εντάσεων Σερβίας-Κοσόβου

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, μια περιοχή που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν μια τέτοια ευκαιρία. Αν και η νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σταθερά στην γεωπολιτική τροχιά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Άγκυρα πιθανότατα στοχεύει να αρχίσει να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή στις διαμάχες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κοντά στα σερβικά σύνορα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου όταν οι αλβανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου (ROSU) κατέλαβαν τέσσερα δημοτικά κτίρια στην περιοχή, με στόχο να βοηθήσουν τους νεοεκλεγείς Αλβανούς δημάρχους να  αναλάβουν καθήκοντα.

Οι ενέργειες της ROSU εξόργισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρότι ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου, η Ουάσιγκτον απέβαλε την Πρίστινα από τις στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Αντίθετα, τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον σερβικό στρατό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς, όχι μακριά από το Κοσσυφοπέδιο.

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι δεν μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη της Δύσης, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι μπορεί να αρχίσει να αναζητά εναλλακτικούς εταίρους, ελπίζοντας να βελτιώσει τις θέσεις της Πρίστινα στη διεθνή σκηνή.

Θα μπορούσε η Τουρκία να είναι ένας από αυτούς; Σίγουρα ναι και αναμένουμε να δούμε πολλά ακόμη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος
Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...