Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν “ γεμίζει” φιλικές χώρες στα Βαλκάνια με δικά του drone-Εγκρίθηκε η αγορά τουρκικών UAV BAYRAKTAR στην Αλβανία

Όπως πρώτοι είχαμε αναφέρει εδώ και μήνες, ενώ “βράζει” το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια το σχέδιο της “ Μεγάλης Αλβανίας” σκοπεύει να ενωθεί με το έτερο της “ Μεγάλης Τουρκίας”.

Η Αλβανία ενέκρινε την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής, τα οποία θα φέρουν ελαφριές βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ, αναβαθμίζοντας έτσι τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις κατακόρυφα, παρά τα λεγόμενα των Τιράνων ότι αυτά θα είναι άοπλα.  

Το αλβανικό υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση για τη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της BAYKAR MAKINA SAN. VE. ΕΣΥ Γ. A.Ş., για την προμήθεια του συστήματος μη επανδρωμένων οχημάτων BAYRAKTAR TB2. «ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 336, ημερομηνίας 31.5.2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ BAYKAR MAKINA SAN. VE. ΕΣΥ Γ. A.Ş, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ BAYRAKTAR TB2 UNPILOT.

Προς υποστήριξη του άρθρου 100 του αλβανικού Συντάγματος· των σημείων 1, των γραμμάτων «δδ» και «θ», και 2, του άρθρου 5 του νόμου αριθ. 36/2020, «Περί προμηθειών στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας», και το σημείο 2, άρθρο 12, της απόφασης αριθ. 1085, ημερομηνίας 24.12.2020, του Υπουργικού Συμβουλίου, «Περί καθορισμού των κανόνων σύναψης συμβάσεων αγοράς εξοπλισμού/εργαλείων ειδικά σχεδιασμένου ή προσαρμοσμένου για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και όπλων, πυρομαχικών ή πολεμικού υλικού για επιχειρησιακούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων τεχνολογία και λογισμικό που σχετίζεται με τα αγαθά αυτά, καθώς και για τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία της ειδικής επιτροπής ταξινόμησης των συμβάσεων αυτών», με πρόταση του Υπουργού Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο  αποφάσισε:

1. Έγκριση της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της BAYKAR MAKINA SAN. VE. ΕΣΥ Γ. A.Ş., για την προμήθεια του συστήματος μη επανδρωμένων οχημάτων αέρος BAYRAKTAR TB2, που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

2. Αρμόδιο για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι το Υπουργείο Άμυνας. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ αμέσως.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, παρουσία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Υπουργού Άμυνας, εκπροσώπων της τουρκικής εταιρείας «Bayraktar», του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, υπογράφηκε η συμφωνία για την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών  με την εταιρεία Baykar.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι κατά την ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είμαι βέβαιος ότι η χρήση αυτών των πόρων στη χώρα μας θα αυξήσει ποιοτικά τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και των δομών έκτακτης ανάγκης για τον έλεγχο της επικράτειας και την πρόληψη παράνομων φαινομένων.

Η ολοκλήρωση με αυτό το σύστημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική μας ασφάλεια και της Συμμαχίας, καθώς και για τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, τη Στρατιωτική Στρατηγική και τους στόχους των Ικανοτήτων του ΝΑΤΟ», τόνισε ο ίδιος.

Η εταιρεία «Bayraktar Technology» ειδικεύεται στο σχεδιασμό μετασχηματιστικών τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας.

Ο εξοπλισμός με αυτά τα UAV θα προσφέρει σε άλλους φορείς της αλβανικής κυβέρνησης μεγάλη υποστήριξη σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε διάφορους τομείς, τονίζουν αλβανικές πηγές.

Τα αλβανικά Bayraktar θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αφού απο εκεί θα εκτελούνται αποστολές εναέριου εφοδιασμού, υποστήριξης, επιμελητείας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Ποιο είναι το πιθανό σχέδιο της Άγκυρας σε συνεργασία με την Αλβανία

«Η Τουρκία έχει φίλους στα Βαλκάνια όπως η Αλβανία και τα Σκόπια», είχε δηλώσει παλιότερα ο Τούρκος Αντιπτέραρχος İbrahim Karataş, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί αρκετά για να παίξει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια παιχνίδια στα Βαλκάνια.

“Η Τουρκία είναι πλέον σε επίπεδο που μπορεί να  δημιουργήσει γεωπολιτικές συνθήκες και έχει τα μέσα να στήσει ένα παιχνίδι πολύ καλά για αυτόν τον σκοπό”, είχε αναφέρει ο ίδιος συνοψίζοντας τα τουρκικά σχέδια.

Η Αλβανία και συγκεκριμένα η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”, θα είναι η κύρια βάση όλων των τουρκικών σχεδίων στα Βαλκάνια.

Η δημιουργία μιας κατάστασης τύπου “Ουκρανίας” στα Βαλκάνια δεν είναι καθόλου δύσκολη όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Μια “σπίθα” και η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μπορεί να πάρει “φωτιά”, προκαλώντας χάος στην περιοχή, το οποίο θα εκμεταλλευθεί το τουρκικό κράτος οπωσδήποτε, για να πετύχει τα δικά του σχέδια.   

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.

Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...