Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ο Βούτσιτς ζήτησε βοήθεια για Κόσοβο από τον Ερντογάν βάζοντας το λύκο να φυλάει το μαντρί με τα πρόβατα

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, ευχόμενος να οδηγήσει τη χώρα με επιτυχία στον δρόμο της ανάπτυξης.

https://www.youtube.com/watch?v=G_g4WZWd6Ek

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της σερβικής προεδρίας, “με την ευκαιρία αυτή, ο Βούτσις επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός εταίρος για τη Σερβία, όχι μόνο σε διμερή βάση, αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ενδιαφέρθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια και ο Πρόεδρος Βούτσιτς τον ενημέρωσε για τη χρονολογία των γεγονότων που οδήγησαν στην κλιμάκωση της βίας κατά της σερβικής κοινότητας εκεί.

Ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του τουρκικού κράτους να χρησιμοποιήσει τη φήμη και την επιρροή της χώρας του για να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Ελπίζω ότι, εκτός από τα υπάρχοντα έργα, θα εργαστούμε μαζί σε νέα εγχειρήματα, τα οποία θα επιταχύνουν την ισχυρή ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, θα φέρουν κοντά τους ανθρώπους και θα συνδέσουν τις οικονομίες», δήλωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς και κάλεσε τον Πρόεδρο Ερντογάν να επισκεφθεί τη Σερβία”.

Οι Σέρβοι ζητούν από τον Ερντογάν να διαφυλάξει την ειρήνη στα Βαλκάνια βάζοντας τον Λύκο να φυλάει το μαντρί με τα πρόβατα, καθώς ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανακοινώσει το σχέδιο “ Μεγάλη Ρούμελι” και επιζητά τουρκική επιρροή στην περιοχή με προμετωπίδα τουρκικούς πληθυσμούς.      

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε και στο CNN για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ξεκίνησαν διαδηλώσεις των Σέρβων σε τρεις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στις οποίες οι πολίτες ζητούν να αποσυρθούν οι ειδικές αστυνομικές μονάδες από το βορρά και να δοθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στους πολίτες που απασχολούνται.

Η απάντηση της Πρίστινα ήταν να στείλει ειδικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια της KFOR, προκάλεσαν επεισόδια στα οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 Σέρβοι.

Πριν από την έναρξη της ομιλίας του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσις, οι συντάκτες του CNN υπενθύμισαν ότι η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ το κράτος του Κοσσυφοπεδίου και ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των προσωρινών θεσμών της Πρίστινα και της Σερβίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Υπενθύμισαν ότι η διαμαρτυρία των Σέρβων οφειλόταν σε εκλογές στις οποίες οι Σέρβοι δεν ψήφισαν καν, και στις οποίες εκλέχτηκαν Αλβανοί δήμαρχοι σε σερβικούς δήμους, καθώς και σε δύο όρους που έθεσαν οι Σέρβοι.

Ο Βούτσις σχολίασε τη δήλωση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, στην οποία κατηγόρησε το Βελιγράδι και τηΝ «φασιστική πολιτοφυλακή» για ταραχές.

"Αυτό λέει περισσότερα για αυτόν παρά για εμάς. Ο καλεσμένος σας μίλησε για μια συμφωνία που δεν εφαρμόστηκε. Οι Σέρβοι το έκαναν, αλλά δεν εκπλήρωσαν τη συμφωνία, αφού είχαν δύο σημαντικά αιτήματα, την δημιουργία ένωσης ένωσης σερβικών δήμων που δεν το έκαναν, δεν το κάνουν και δεν θέλουν να το κάνουν, και το δεύτερο θέμα είναι οι εκλογές», είπε ο Βούτσιτς.

"Αποκαλεί το 97 τοις εκατό του λαού στο βορρά φασίστες, εγκληματίες, ακραίους εθνικιστές. Τι συνέβη στην πραγματικότητα;

Οι Σέρβοι αναζητούν ασφάλεια και ασφάλεια για τις οικογένειές τους και τους εαυτούς τους. Και από τότε που ο Κούρτι ήρθε στην εξουσία, έχουμε καταγράψει 353 εθνοτικές επιθέσεις σε Σέρβους, και αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός επιθέσεων σε Σέρβους από το 2008, όταν κήρυξαν παράνομα την ανεξαρτησία τους», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: "Μόλις από την αρχή του τρέχοντος έτους, είχαμε πέντε πυροβολισμούς όπου τα θύματα ήταν Σέρβοι.

Έξι συμπεριλαμβανομένου του χθεσινού. Περιλαμβάνω τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν."

Περιμένει οθωμανική δικαιοσύνη ο Σέρβος πρόεδρος για όλα αυτά που κάνουν οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο;

Διότι αν την αναμένει μέσω του Ερντογάν, τότε καλό θα ήταν να ανατρέξει στην ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Για όλα αυτά που βλέπουμε να γίνονται σε Σκόπια, Αλβανία, Σερβία κά χώρες των Βαλκανίων, κατανοούμε βαθιά ότι μόνο η Ελλάδα και ο ελληνισμός στέκονται απέναντι στην επεκτατική Τουρκία του Ερντογάν, τελεία και παύλα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...