Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ξεκίνησαν νέα επεισόδια στο Κόσοβο-Βούτσιτς: Αν οι Αλβανοί ρίξουν στο ψαχνό θα αντιδράσουμε-Η Wagner αναχώρησε για Κόσοβο

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι Σέρβοι επιτέθηκαν στο Λεποσάβιτς σε δημοσιογράφους που παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου.

Αναφέρεται ότι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, αυγά και μπουκάλια, κυρίως από μασκοφόρους .

Η ένταση της κατάστασης ξεκίνησε ξαφνικά, ενώ οι δυνάμεις της KFOR συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στις εγκαταστάσεις του δήμου. 

Μασκοφόροι βρέθηκαν και χθες στις διαδηλώσεις στους βόρειους δήμους. Στο Zveçan, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση με την KFOR, βγήκαν πρώτοι και επιτέθηκαν με εκρηκτικά , όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και βόμβες μολότοφ.

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα Τρίτη την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Σερβίας να "διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα" μετά την ανανεωμένη βία μεταξύ των Σέρβων και των ειρηνευτικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επικρίνει εδώ και καιρό τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, εν μέρει από τον βομβαρδισμό της πρεσβείας του Πεκίνου στο Βελιγράδι κατά την αεροπορική εκστρατεία του 1999 για τον τερματισμό της βάναυσης καταστολής των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Wagner πάει στο Κοσσυφοπέδιο 

Η ισραηλινή ΜΚΟ «Terror Alarm», σε ένα από τα tweet της, ανέφερε χθες το βράδυ ανέφερε ότι «η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner αναχώρησε από το Μπαχμούτ για το Κόσοβο».

Η ΜΚΟ που εξέδωσε την ανακοίνωση είναι γνωστή για την προειδοποίηση των αρχών για τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποτροπή πολλών από αυτές στο αποκορύφωμα των επιθέσεων του ISIS στην Ευρώπη από το 2014-2017.

Σύμφωνα με την «Terror Alarm», τις πληροφορίες έδωσε από πηγές OpenSource Intelligence.

Η ανάρτηση στον λογαριασμό «Συναγερμός Τρόμου» στο twitter έγινε χθες το βράδυ, μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στο Σβετσάν, όπου Σέρβοι πολίτες επιτέθηκαν στην KFOR και την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, και δεκάδες μέλη της KFOR τραυματίστηκαν.

Από την Παρασκευή, οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου διαμαρτύρονται κατά των νέων Δημάρχων  που προέκυψαν από τις εκλογές της 23ης Απριλίου 2023, σε δήμους που πλειοψηφούν και στις οποίες οι ίδιοι δεν συμμετείχαν.

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και τα χθεσινά επεισόδια πυροδότησαν αναρτήσεις πολλών Αλβανών στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μιλούν για Τσαμουριά, για ευνόητους λόγους.

Πολεμική δήλωση του Σέρβου προέδρου αναβαθμίζει την ένταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Σήμερα ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τους πρέσβεις των χωρών του Κουίντ.

Η συνάντηση είναι με εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της  Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε σήμερα Τρίτη σε διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι η απόσυρση των νεοεκλεγέντων Αλβανών και Βόσνιων δημάρχων του Κοσσυφοπεδίου από δημοτικά κτίρια και των ειδικών αστυνομικών μονάδων από τέσσερις σερβικούς κυρίως δήμους «είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρήνη» στο Κοσσυφοπέδιο, μια ημέρα μετά τη σύγκρουση βίαιων ομάδων που υποστηρίζονται από το Βελιγράδι με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε επίσης στους πολίτες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει το πογκρόμ του σερβικού λαού.

"Αν και λέμε εδώ και μήνες ότι ο Κούρτι ( Κοσοβάρος πρωθυπουργός) έχει μόνο μία επιθυμία να προκαλέσει συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, λίγοι ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ακόμη και οι αδύναμοι και πολιτικά αναλφάβητοι μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν προετοιμασμένο στην περιοχή.

 

Όλα οργανώθηκαν από τον Αλμπίν Κούρτι με στόχο να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των Σέρβων και του ΝΑΤΟ και αυτός, που είναι ο μόνος υπεύθυνος, νίπτει τα χείρας του, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό», είπε ο Βούτσις.

"Οι Στρατιώτες της KFOR και συρματοπλέγματα περίμεναν τους Σέρβους. Η KFOR άφησε τους "δημάρχους" του Κούρτι να μπουν στα κτίρια του δήμου και μετά τους "προστάτευσαν από τους Σέρβους", αντί να κάνουν ακριβώς το αντίθετο", είπε ο Βούτσιτς.

«Αυτός ο ψεύτικος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στον Δήμο Λεποσάβιτς. Οι Σέρβοι πρότειναν να μείνει η KFOR και να αποχωρήσουν οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις. Οι Σέρβοι δεν επιτέθηκαν στην KFOR.

Τότε ο διοικητής της KFOR για την ανατολική περιοχή είπε ότι κατανοούσε τις σερβικές απαιτήσεις, ενώ η KFOR στη συνέχεια όρισε την όλη συμφωνία υπό τον όρο οι Σέρβοι να απελευθερώσουν δύο αστυνομικά οχήματα.

Οι Σέρβοι δεν συμφώνησαν σε αυτό, και στη συνέχεια η KFOR ξεκίνησε την επιχείρηση.

Στη συνέχεια μέλη της KFOR χτύπησαν τους Σέρβους και άρχισαν να τους πετούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Μέρος του κόσμου πήγε να κρυφτεί, και ένα μέρος του άρχισε να αντεπιτίθεται με γυμνά χέρια.

Ένα μέλος της αλβανικής ειδικής δυνάμεως ROSU πυροβόλησε πολλές φορές προς την κατεύθυνση των Σέρβων.

Ο Σέρβος πολίτης Ντραγκίσα Γκάλιακ χτυπήθηκε από πίσω με δύο σφαίρες.

Στη συνέχεια οι Σέρβοι απάντησαν με πέτρες. Ελεύθεροι σκοπευτές εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία. Περισσότεροι από 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν. Τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Ντράγκισα Μίλοβιτς έχει υποστεί σοβαρά σωματικά τραύματα από χτυπήματα, ο Τσάσλαβ Σοφρόνιγιεβιτς τραυματίστηκε σοβαρά από πολλά χτυπήματα.

Τέσσερις Σέρβοι συνελήφθησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την KFOR για την απελευθέρωσή τους.

Συνολικά 41 μέλη της KFOR τραυματίστηκαν με τρεις να τραυματίζονται πιο σοβαρά" είπε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει το πογκρόμ του σερβικού λαού.

«Αν ο Αλβανός κατακτητής πυροβολήσει εναντίον των Σέρβων, η κατάσταση θα είναι διαφορετική», είπε ο Βούτσιτς.

Η κατάσταση είναι όντως στην κόψη του ξυραφιού στο Κοσσυφοπέδιο, με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι θα προβούν σε πιθανή κλιμάκωση των ενεργειών τους.

Επιπλέον ένας πόλεμος στα Βαλκάνια την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν ότι χειρότερο στην παρούσα φάση για ΕΕ και ΝΑΤΟ, που αναγκαστικά θα έστρεφαν την προσοχή τους και στο νέο πολεμικό μέτωπο στην καρδιά της Ευρώπης, μια εξέλιξη που θα ευνοούσε την Ρωσία σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...