Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Αναβάλλεται η νατοϊκή άσκηση «Defender Europe 2023» ενώ ο Βούτσιτς ζήτησε βοήθεια από Ρωσία και Κίνα για το Κόσσοβο

“Φωτιά” πήρε ξανά το Κοσσυφοπέδιο μετά τα χθεσινά άγρια γεγονότα, ενώ έχουμε αναβολή εκδήλωσης της νατοϊκής ασκήσεως  «Defender Europe 2023» , καθώς ο Βούτσις την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι ζήτησε βοήθεια από Ρωσία και Κίνα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την οργή του για τις ενέργειες των δυνάμεων της KFOR, τις οποίες κατηγόρησε για προκλήσεις κατά διαδηλωτών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πλαίσιο της οξείας επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες του πληθυσμού του βόρειου Κοσσυφοπεδίου κατά της τρέχουσας κατάστασης “συγκρούστηκαν” με τις παράνομες ενέργειες των δυνάμεων της KFOR, κάτι που, κατά τη γνώμη του, αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση εκ μέρους αυτής της διεθνούς δυνάμεως.

Προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση και να επιλυθεί η κατάσταση σύγκρουσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχει συνομιλίες με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, προγραμματίζονται συναντήσεις για σήμερα και θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη μιας συμφωνημένης θέσης για αυτό το θέμα.

Η Τουρκία την ίδια στιγμή, κάλεσε όλα τα μέρη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να επιστρέψουν στον διάλογο και την ηρεμία.

"Παρακολουθούμε τα γεγονότα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου με ανησυχία. Αυτά τα γεγονότα βλάπτουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα", ανέφερε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη βία και να μην προβούν σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Εκτιμούμε τον εποικοδομητικό ρόλο του Ειρηνευτικού Σώματος του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στην αποτροπή της κλιμάκωσης των γεγονότων", ανέφερε περαιτέρω το υπουργείο. "Με λύπη πληροφορούμαστε ότι ορισμένοι στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν ελαφρά στα επεισόδια", πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.

Σήμερα νέες διαδηλώσεις στην Μιτρόβιτσα

Οι Σέρβοι έχουν προειδοποιήσει για διαδηλώσεις στο βορρά του Κοσσόβου και σήμερα 30/05/2023.

Οι Σέρβοι προειδοποίησαν για συγκεντρώσεις κοντά σε τρεις δημοτικές εγκαταστάσεις στο Ζούμπιν Πατόκ, Λεποσάβιτς και Σβετσάν για σήμερα.

Πηγές στον αλβανικό τύπο ανέφεραν ότι στην χθεσινή σύγκρουση με Σέρβους διαδηλωτές, ρίχθηκαν χειροβομβίδες και βόμβες μολότοφ, ενώ είναι γνωστό ότι οι Σέρβοι διαθέτουν οπλισμό στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση μελών της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της KFOR κοντά στις εγκαταστάσεις του δήμου στο Ζούμπιν Πατόκ, και η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη.

Αναβάλλεται η νατοϊκή άσκηση «Defender Europe 2023»

Το υπουργείο Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι λόγω της κατάστασης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, οι προγραμματισμένες για σήμερα δραστηριότητες στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης «Defender Europe 23» θα ακυρωθούν.

Την είδηση ​​ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της κατάστασης στα βόρεια της χώρας ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα (DV DAY) δραστηριότητα στο πλαίσιο της διεθνούς άσκησης «Defender Europe '23», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ιταλοί και Ούγγροι πλήρωσαν το μάρμαρο των Σέρβων διαδηλωτών

Κατά τη χθεσινή συμπλοκή στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου τραυματίστηκαν 30 μέλη της KFOR, εκ των οποίων τα τρία τραυματίστηκαν με πυροβόλα όπλα.

Αυτό ανακοινώθηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η KFOR, σύμφωνα με την οποία, 11 είναι Ιταλοί και 19 Ούγγροι στρατιώτες, όλοι εκτός κινδύνου.

Η KFOR διευκρίνισε ότι αύξησε την παρουσία της στους βόρειους δήμους, για να μειώσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης, καθώς οι νεοεκλεγείς δήμαρχοι των δήμων προσπάθησαν να αναλάβουν καθήκοντα.

Σύμφωνα με την KFOR, το χθεσινό πλήθος Σέρβων ήταν βίαιο και επικίνδυνο και η KFOR εκτέλεσε την εντολή της με αμερόληπτο τρόπο.

Αναφέρθηκε ότι Τρεις Ούγγροι στρατιώτες τραυματίστηκαν από τη χρήση πυροβόλων όπλων, με τα τραύματά τους δεν είναι απειλητικά για τη ζωή.

Η ένταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν θα καλμάρει, αφού οι αντιθέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών αφορούν την ηγεσία των σερβικών δήμων, τους οποίους θέλουν να πάρουν οι Κοσσοβάροι, κάτι που η άλλη πλευρά δεν θα επιτρέψει.

Στην μέση βρίσκεται η KFOR, και τα μέλη της, με το σκηνικό πολύ απλά να μυρίζει μπαρούτι χιλιόμετρα μακριά. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...