Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Η KFOR απείλησε τους Σέρβους με πυρά στον αέρα αν δεν αποχωρήσουν ενώ αυτοί στέκονται αμετακίνητοι στο Βόρειο Κόσσοβο (Βίντεο)

Σε μια κλωστή κρέμονται όλα στο Κόσσοβο, κυρίως από τις σφοδρές αντιδράσεις των Σέρβων κατοίκων, αφού δεν δέχονται να επιτρέψουν στους Αλβανούς να αλωνίζουν τοποθετώντας  πραξικοπηματικά τους δικούς τους δημάρχους χωρίς καμία παρέμβαση.  

Η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσόβου ζήτησε πριν λίγο από τους Σέρβους να αποχωρήσουν ενώ οι Σέρβοι δηλώνουν αμετακίνητοι.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η πλήρης ανάπτυξη των σχηματισμών μονάδων θα ολοκληρωθεί σήμερα έως τις 14:00, σύμφωνα με την εντολή του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την Παρασκευή, και τόνισε ότι ο στρατός παραμένει σε υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας. Οι μονάδες του σερβικού στρατού θα είναι έτοιμες να εκτελέσουν κάθε εντολή, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί πολιτική λύση, είπε ο Βούτσεβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός "εκτίμησε ότι η KFOR προστατεύει -την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και τους σφετεριστές της δημοκρατίας, τους αυτοδιορισμένους προέδρους των σερβικών Δήμων".

 

Ο διοικητής της KFOR Άντζελο Μικέλε Ριστούτσια ζήτησε από τον αρχηγό της Σερβικής Λίστας στο Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Ράκιτς, να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο δήμο Ζβετσάν, στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνάντησή του με τον Ριστούτσια, ο Ράκιτς ζήτησε να αποσυρθεί και αυτός με την σειρά του, να αποσυρθεί η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου που φρουρεί την είσοδο του κτιρίου τοπικής διοίκησης στο Σβετσάν και να παραιτηθεί ο νεοεκλεγείς Αλβανός Δήμαρχος ( δεν ψήφισαν οι Σέρβοι και βγήκε με τους ψήφους μόνο των Αλβανών).

Ο πρόεδρος της Σερβικής Λίστας ( σερβικοί δήμοι στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο), Γκόραν Ράκιτς, είπε ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί μπροστά στο δήμο του Ζβέτσαν υπέβαλε δύο αιτήματα, να παραιτηθούν οι παράνομοι δήμαρχοι και να αποσυρθούν τα μέλη της ROSU ( ειδική αλβανική δύναμη) από τον βορρά και από το δημοτικά κτίρια.

Ο Ράκιτς είπε ότι τα αιτήματα διαβιβάστηκαν στην KFOR και στους αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δυνάμεως, τόνισε ότι τα στρατεύματα της KFOR θα παραμείνουν έξω από το κτίριο και ότι θα ανοίξει πυρ (στον αέρα ) εάν οι διαδηλωτές δεν φύγουν.

«Αυτό είναι το κτίριο της δημοτικής διοίκησης, είναι του λαού, εκεί εργάζονται οι οικογένειές μας και θα μείνουμε εδώ. Όσοι είναι ανεπιθύμητοι πρέπει να απομακρυνθούν. Αν θέλετε να φύγετε, θα σας κάνουμε χώρο να φύγετε», είπε ο Ράκιτς στα στρατεύματα της KFOR.

Η αυξημένη παρουσία της KFOR είναι αισθητή έξω από τα κτίρια της τοπικής διοίκησης στους σερβικούς δήμους της Μιτρόβιτσας, Λεπόσεβατς, Σβετσάν και Ζούμπιν Πατόκ στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Διαμαρτυρίες γίνονται σήμερα Δευτέρα και στους τέσσερις δήμους, που πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Μεγάλος αριθμός μελών της KFOR αναπτύχθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην κύρια γέφυρα του ποταμού Ibar, που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Μιτρόβιτσα.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν επίσης αναπτυχθεί κοντά στο δημοτικό κτίριο στην Σβετσάν.

Μέλη του ιταλικού τμήματος της KFOR με τζιπ και φορτηγά και περισσότερους από 100 στρατιώτες, είναι έτοιμοι για όλα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι σειρήνες ήχησαν στην Σβετσάν γύρω στις 7:00 π.μ. ακι οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις υποχώρησαν στο δημοτικό κτίριο της πόλης.

Μέλη της KFOR έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του δήμου, ενώ οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει αυτή τη στιγμή στο κτίριο του δήμου.

Χιλιάδες Σέρβοι πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά στους δρόμους της πόλης και περιμένουν απάντηση στα αιτήματά τους.

Εκεί βρίσκονται εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας, πρώην δήμαρχοι των δήμων της Βόρειας Μιτρόβιτσα.

«Σήμερα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας και σε σχέση με αυτό, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αναγνωρίζει το δικαίωμα στις δημόσιες συγκεντρώσεις μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών, αλλά με επίσημο καθήκον φροντίζει για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ειρήνης, καθώς και τα καθήκοντα που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου», δημοσιεύεται σε ανακοίνωση.

Προσθέτουν ότι οι πολίτες συγκεντρώθηκαν οργανωμένα μπροστά από τα δημοτικά κτίρια στα βόρεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρχικά η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει  δακρυγόνα για να σταματήσουν οι διαδηλωτές και να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Όπως τόνισαν οι Αλβανοί αξιωματούχοι, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στους βόρειους δήμους και η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου διαχειρίζεται την κατάσταση, και που δεν ισχύει φυσικά.

Οι Αλβανοί προσπαθούν να επιβάλουν με το έτσι θέλω δικούς τους δημάρχους σε πόλεις όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, δεν αποδέχονται την ένωση των σερβικών δήμων, ενώ κάνουν χρήση ειδικών δυνάμεων και βίας για να επιβληθούν.

Η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων, έχει εξαγριώσει ακόμα περισσότερο την σερβική πλευρά, ενώ η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει σταδιακά από τον έλεγχο, και πιθανόν μια απλή ντουφεκιά είναι ικανή να τινάξει τα πάντα στον αέρα.    

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...