Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μυρίζει μπαρούτι! Σέρβος ΥΠΑΜ: "Η Πρίστινα μας οδηγεί σε κλιμάκωση"- Αναπτύχθηκε σε ύψιστη ετοιμότητα στη γραμμή επαφής ο στρατός

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλο Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι δραματική, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς νωρίτερα. Είπε ότι η Πρίστινα οδεύει προς κλιμάκωση.

«Πριν από λίγα λεπτά, ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον στρατό να ανεβάσει την ετοιμότητα μάχης στο υψηλότερο επίπεδο. Ο στρατός ξεκίνησε τις δραστηριότητές του, αυτό που κάνει ο Κούρτι μας οδηγεί σε κόκκινες γραμμές, αυτό δεν είναι πλέον παιχνίδι, απειλεί την ασφάλεια όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Θα εκτελέσουμε την εντολή του Γενικού Διοικητή και θα κάνουμε ό,τι αναμένεται από τον Σερβικό Στρατό».

«Ο στρατός αναπτύσσεται σε θέσεις προς τη διοικητική γραμμή αυτή τη στιγμή. Από σήμερα το πρωί όλα πήγαν στραβά. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε ότι ο Κούρτι δεν θα σταματήσει, αλλά θα συνεχίσει με προκλητικές ενέργειες. Υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια κατάληψης όλων των δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από παράνομες αρχές με τη βοήθεια της αστυνομίας τους και όλα με ήπια αντίδραση από την KFOR, την EULEX και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Βούτσεβιτς για το RTS.

Όπως πρόσθεσε, τώρα είναι η στιγμή και η KFOR και η EULEX να αποτρέψουν τη βία. «Δεν χρειαζόμαστε φράσεις και ανακοινώσεις, αλλά να δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την κλιμάκωση. Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά ο Κούρτι μας οδηγεί στις κόκκινες γραμμές μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία νέα απέλαση των πολιτών μας», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Σερβία θα βρει τρόπους να αντιδράσει πολιτικά πρώτα, αλλά δεν αποκλείει άλλους τρόπους. Είπε ότι η κόκκινη γραμμή για τη Σερβία είναι να αρχίσει κάποιος να σκοτώνει και να διώχνει Σέρβους, καθώς και να εισβάλλει στα διαμερίσματά τους. «Θα πρέπει να είναι μια κόκκινη γραμμή για όλο τον κόσμο, για όλους αυτούς που μας λένε συνέχεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε.

«Τους λέω να μην πέφτουν σε προκλήσεις, ένα σενάριο στο οποίο θα παρουσιάζονταν ως εγκληματίες. Υπάρχει συνεχής τρόμος κατά της σερβικής κοινότητας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» είπε ο Βούτσεβιτς.

Υπενθυμίζεται πως οι Σέρβοι στον δήμο Ζβετσάν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου συγκρούστηκαν με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου που προσπαθούσε να βοηθήσει τον νεοεκλεγέντα Αλβανό δήμαρχο να εισέλθει στο γραφείο του, εμποδίζοντας την πρόσβαση των Σέρβων στο διοικητικό κτίριο. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και διέταξε τις μονάδες του να πλησιάσουν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Σε μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενες ρητορικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν έντονα τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου στράφηκε κατά των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στέλνοντας την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να περικυκλώσει τα κτίρια του δήμου Ζβετσάν όπου χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους φιλήσυχους Σέρβους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και αυξάνουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι να σταματήσει αμέσως αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζεφ Χοβενιέρ στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε την καταδίκη του για τις συνεχιζόμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως τα βίαια μέτρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη δράση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Τα σημερινά βίαια μέτρα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είπε ο Χοβενιέρ.

Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του και αποκάλυψε ότι μίλησε με τον σύμβουλο Ντέρεκ Τσόλετ τηλεφωνικά για αυτήν την «ανησυχητική εξέλιξη». Ο Μέρφι είχε συναντηθεί με τον Κούρτι στην Πρίστινα νωρίτερα την εβδομάδα και δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν ανέφερε κανένα σχέδιο πρόσβασης σε δημοτικά κτίρια. Ο βουλευτής εξέφρασε την έκπληξή του για τις ενέργειες του Κούρτι και προέτρεψε τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου να τερματίσει αμέσως την πρόκληση.

«Είμαι εντελώς αιφνιδιασμένος και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την πρόκληση», είπε ο γερουσιαστής Μέρφι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ